Menü

A hajnövesztés titkai

Sok nő és hölgy küzd azzal, hogy lassan nő a haja, közben ráadásul egészségtelen és töredezett. Vagy fodrász után sokan nincsenek megelégedve az eredménnyel, ezért minél inkább visszaakarják kapni régi frizurájukat. Az alábbiakban tippeket olvashattok, hogy az átlagnál gyorsabban nőjön a hajatok.

Természetesen nem arra kell számítani, hogy valakinek a haja képes több centit nőni napok alatt, hanem ez kitartó hónapok munkája, és nem csak a hossz fog nőni, de képes a hajkorona sokkal egészségesebbé válni. Akár a hajhullást is mérsékelhetjük, ehhez viszont tisztában kell lennünk belső okokkal is.

A 0. tipp az elég vízfogyasztás és hidratálás! Ez mindenféle szempontból nagyon fontos, hiszen, ha elég vizet iszol, akkor nem csak a szerveid működnek majd hosszútávon megfelelően, de a bőröd is sokkal szebb lesz, a hajad pedig észrevehetően puhább tapintásúvá válik. Ezért súlytól, alkattól függően mindennap kötelezően ajánlott 2-3 liter folyadék bevitele!

Érdemes megfelelő rutint kialakítani, kerülni a káros anyagokat (például szulfátok, szárító alkoholok, szilikonok), mert ezek is roncsolják a haj szerkezetét. Meg kell tapasztalni a hidratálás és a proteinellátás megfelelő arányát, mert a haj könnyen szálkássá, frizzy-vé válik, emiatt könnyebben fog töredezetté válni. Érdemes keratinos, proteines és mélyhidratáló termékeket is bevezetni!

A japán nők a rizsvízre esküsznek. A rizsvíz gazdag proteinben, ezért a haj selymessé, puhává válik és még növekedést is el lehet érni a használatával. Hogyan is kezdjünk neki? Nem kell nehéz dologra gondolni, érdemes akkor nekilátni, amikor otthon rizst készítesz. Mosd meg a rizst alaposan (mindegy milyen fajta), majd 3-4x-es mennyiségű vízben készítsd el. Akkor jó, amikor a víz fehéresen zavarossá válik, majd szűrd le és kész is! Érdemes a napokban elhasználni és hűtőben tartani, mert könnyen romlik.

Léteznek hajnövesztő kapszulák is, azonban ezek egyrésze elég drágán kaphatóak. Én nem ajánlom a drága kapszulák használatát, hiszen egyéntől függ az eredmény. Drogériákban kapható hajnövesztő étrendkiegészítő egészen elérhető áron, több nő is úgy vélekedett róluk, hogy észrevehető a hajukon a növekedés. Ezekben a termékekben cink, szelén, biotin és különböző B-vitaminok találhatóak, érdemes figyelembe venni, hogy néhány személynél pattanásokat okozott.

Fentebb esett szó a B-vitaminokról, ezek nagyban befolyásolják a haj növekedését. Érdemes B-vitaminokban gazdag ételeket enni, például diót, halféléket vagy tojást. Az A-vitamin is nagyon hasznos a haj növekedésében, ezért érdemes spenótot, répát, narancsot fogyasztani.

Plusz tipp: a fejünket érdemes samponozáskor vagy azelőtt megmasszírozni. Ez miért is fontos? Azért, hogy „megmozgassuk” a fejbőrt és serkentsük a vérkeringést. Ez kifejezetten kellemes érzés és még jót is teszünk vele. Ezt csinálhatod az ujjaiddal vagy akár egy erre alkalmas fésűt is beszerezhetsz.

Természetesen ne feledkezzünk meg az elegendő vízfogyasztásról (nem lehet elégszer nyomatékosítani) és a helyes, változatos táplálkozásról sem, hiszen, ha bevisszük a napi ajánlatos mennyiségű nyomelemeket, ásványianyagokat, akkor nincs szükség vitaminokra, étrendkiegészítőkre.

Nagypál Anna

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.