Menü

A kreatin szervezetre gyakorolt hatásai

A kreatin az egyik legtöbbet kutatott táplálék-kiegészítő. Hatása talán szemmel is a leggyorsabban látható az összes táplálékkiegészítő közül.

Éppen ezért rengeteg tévhit és félreértelmezés kering róla, és nagyon sok laikus keveri össze a szteroidokkal. Nem csak a kinézetre gyakorolt hatása, hanem az erőbeli és állóképességi előnye is érezhetőek.

Kreatin monohidrát hatása

A kreatin az egyik legtöbbet kutatott táplálékkiegészítő, amely hatással van az izomtömeg növelésre, a teljesítmény fokozására és regenerálódásra is. Fokozza a sejtjelzést, ami közvetlenül is hatással van a regenerálódásra és az új izom növekedésére. Csökkenti a katabolizmust, tehát képes növelni a test izomtömegét azáltal, hogy csökkenti az izom lebontást.

Emellett közvetve is hatással van az izomtömeg növekedésre, hiszen képes megnövelni a teherbírást az edzések során. Ez azt jelenti, hogy több sorozatot, nagyobb ismétlésszámot, vagy hosszabb edzéseket tesz lehetővé. Az anabolikus hormonszintet is megnöveli, például az IGF-1-et.

De az izom méretét is befolyásolja, hiszen megnöveli az izomzat víztartalmát, ezzel pedig nem csak a térfogatát növeli, hanem az izomnövekedéshez is erőteljesen hozzájárul.

Kreatin mellékhatásai

A sportolókon végzett több éves vizsgálat azt mutatja, hogy nincs negatív hatása. Sokan azzal érvelnek, hogy a kreatin roncsolja a vesét és a májat, de a kutatások ezeket az állításokat is megcáfolták.

Mindazonáltal ezek a kutatások egészséges, jól funkcionáló májjal és vesével rendelkező embereket vizsgáltak. Ha már eleve valamilyen egészségügyi problémád van, akkor a kreatin szedése előtt mindenképpen konzultálj szakorvossal, sportorvossal!

Amire még érdemes figyelni:

szünetekkel tarkított kúraszerű alkalmazás (lásd az adagolás részben),

nehezen oldódik,

ajánlott sok folyadékkal bevinni,

ne lépjük túl a megadott adagolási mennyiségeket.

A kreatin bevitele, forrásai

A kreatin termeléséhez aminosavakra van szüksége a szervezetnek. Az aminosavak pedig a fehérje alkotóelemei. Éppen ezért olyan ételekből kell sokat fogyasztanod, amelyek aminosavakban, tehát fehérjében gazdagok.

Ilyenek például:

tojás,

sovány húsok (csirke, marha),

túró,

halak,

hüvelyesek,

tejsavó fehérje

Ezek az élelmiszerek bár önmagukban is tartalmaznak valamennyi kreatint, de többnyire a szervezet állítja elő belőlük. Azonban a szervezet nem mindig képes megfelelő mennyiséget előállítani, hiszen a fehérjedús táplálkozás megterhelő tud lenni. Ekkor jönnek képbe a kreatin táplálékkiegészítők.

A kreatin az egyik legtöbbet kutatott táplálékkiegészítő. Hatásai között van az izomtömeg és izomtérfogat növelése, de az erőt és az állóképesség határát is képes kitolni. Kúraszerűen kell alkalmazni, ügyelve arra, hogy fél évnél tovább semmiképpen se tartson a szedése.

Szerző: Udvari Fanni

Egészséges chipsek

Nassolni mindenki szeret. Ám a hagyományos, krumpliból készült chipsek nem a legegészségesebbek, így ehelyett próbáljuk ki bátran ezeket a zöldségből és gyümölcsből készült finomságokat…

Milyen gyümölcsöt ehet, aki cukorbeteg?

Az ajánlások szerint naponta legalább 4-5 adag gyümölcsre van szükség ahhoz, hogy egészségesek legyünk, azonban mi a helyzet azokkal az emberekkel, akik inzulinrezisztenciájuk, cukorbetegségük miatt nem fogyaszthatják ezeket a cukrot tartalmazó, édes finomságokat?

Érvek az olajos magvak mellett

A fenyőmagtól a dióig – a választék óriási. Ám ne csak nassolnivalóként gondoljon rájuk: építsd be étrendedbe is az ízletes magvakat, amelyek jótékonyan hatnak az egészségedre!

A sárgarépa jótékony hatásai

Finom íze mellett a répa rengeteg béta-karotint, A-vitamint, ásványi anyagokat, és antioxidánsokat tartalmaz. Egészségre gyakorolt hatásai a szemre, bőrre, emésztőrendszerre, és a fogakra is kiterjednek.

Csonterősítő szuperételek

A csontok folyamatosan megújuló szövetek, ám 30 év felett hanyatlásnak indulnak, fokozatosan csökken a tömegük. Jó hír ugyanakkor, hogy ez a természetes folyamat megfelelő táplálkozással jelentősen lassítható. Ehhez annyit kell tennünk, hogy étrendünket csonterősítő „szuperételekkel” egészítjük ki.