Menü

A kreatin szervezetre gyakorolt hatásai

A kreatin az egyik legtöbbet kutatott táplálék-kiegészítő. Hatása talán szemmel is a leggyorsabban látható az összes táplálékkiegészítő közül.

Éppen ezért rengeteg tévhit és félreértelmezés kering róla, és nagyon sok laikus keveri össze a szteroidokkal. Nem csak a kinézetre gyakorolt hatása, hanem az erőbeli és állóképességi előnye is érezhetőek.

Kreatin monohidrát hatása

A kreatin az egyik legtöbbet kutatott táplálékkiegészítő, amely hatással van az izomtömeg növelésre, a teljesítmény fokozására és regenerálódásra is. Fokozza a sejtjelzést, ami közvetlenül is hatással van a regenerálódásra és az új izom növekedésére. Csökkenti a katabolizmust, tehát képes növelni a test izomtömegét azáltal, hogy csökkenti az izom lebontást.

Emellett közvetve is hatással van az izomtömeg növekedésre, hiszen képes megnövelni a teherbírást az edzések során. Ez azt jelenti, hogy több sorozatot, nagyobb ismétlésszámot, vagy hosszabb edzéseket tesz lehetővé. Az anabolikus hormonszintet is megnöveli, például az IGF-1-et.

De az izom méretét is befolyásolja, hiszen megnöveli az izomzat víztartalmát, ezzel pedig nem csak a térfogatát növeli, hanem az izomnövekedéshez is erőteljesen hozzájárul.

Kreatin mellékhatásai

A sportolókon végzett több éves vizsgálat azt mutatja, hogy nincs negatív hatása. Sokan azzal érvelnek, hogy a kreatin roncsolja a vesét és a májat, de a kutatások ezeket az állításokat is megcáfolták.

Mindazonáltal ezek a kutatások egészséges, jól funkcionáló májjal és vesével rendelkező embereket vizsgáltak. Ha már eleve valamilyen egészségügyi problémád van, akkor a kreatin szedése előtt mindenképpen konzultálj szakorvossal, sportorvossal!

Amire még érdemes figyelni:

szünetekkel tarkított kúraszerű alkalmazás (lásd az adagolás részben),

nehezen oldódik,

ajánlott sok folyadékkal bevinni,

ne lépjük túl a megadott adagolási mennyiségeket.

A kreatin bevitele, forrásai

A kreatin termeléséhez aminosavakra van szüksége a szervezetnek. Az aminosavak pedig a fehérje alkotóelemei. Éppen ezért olyan ételekből kell sokat fogyasztanod, amelyek aminosavakban, tehát fehérjében gazdagok.

Ilyenek például:

tojás,

sovány húsok (csirke, marha),

túró,

halak,

hüvelyesek,

tejsavó fehérje

Ezek az élelmiszerek bár önmagukban is tartalmaznak valamennyi kreatint, de többnyire a szervezet állítja elő belőlük. Azonban a szervezet nem mindig képes megfelelő mennyiséget előállítani, hiszen a fehérjedús táplálkozás megterhelő tud lenni. Ekkor jönnek képbe a kreatin táplálékkiegészítők.

A kreatin az egyik legtöbbet kutatott táplálékkiegészítő. Hatásai között van az izomtömeg és izomtérfogat növelése, de az erőt és az állóképesség határát is képes kitolni. Kúraszerűen kell alkalmazni, ügyelve arra, hogy fél évnél tovább semmiképpen se tartson a szedése.

Szerző: Udvari Fanni

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?