Menü

Mi állhat a reggeli fejfájás mögött?

Szinte mindenki tapasztalt már reggel kellemetlen fejfájást és szájszárazságot, azonban, ha rendszeresen előfordul, talán érdemes kicsit a tünetek mögé nézni. Ha gyakran érzi magát fáradtnak napközben, ingerlékenynek, kevésbé tud koncentrálni és reggelente fejfájással, száraz szájjal, esetleg égő gyomorral ébred, lehet, hogy alvási apnoe áll a tünetek mögött.

Az alvási apnoe, vagy más néven éjszakai légzéskimaradás általában a középkorú felnőtt korosztálynál fordul elő, de 30-60 év közötti férfiaknál a leggyakoribb. A betegséget úgy diagnosztizálják, hogy alvás közben, ha óránként 5-10 alkalommal legalább 10 másodpercig kimarad a légzés, akkor már betegségről beszélünk.

A tüneteket már fentebb ismertettük, azonban beszéljünk kicsit az okokról. Itt gyakorlatilag az történik, hogy a légző-izmok ellazulnak, így a felső légút beszűkül, vagy akár teljesen elzáródik. Ennek következtében oxigénhiányos állapot lép fel, ez okolható a reggeli fejfájásért és fáradtságért is, azonban ennél komolyabb egészségügyi kockázatot is rejt magában ez a betegség. Csökken a vér oxigénszintje, emelkedik a vérnyomás és a leterhelt szervezet reggel mintegy kifáradva kezdi a napot. Súlytöbblet és hangulatingadozás is megfigyelhető, de emeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát és keringési zavarokat is okozhat hosszú távon, ami pedig agyvérzéshez vagy szívinfarktushoz is vezethet.

Hazánkban az adatok szerint körülbelül 500 ezerre becsülik azon emberek számát, akik éjszakai légzéskimaradással küzdenek. Persze létezik kezelés, mégpedig az úgynevezett folyamatos pozitív légúti nyomás, vagyis CPAP. Ez egy olyan készülék, ami alvás alatt egy maszkon keresztül folyamatosan levegőt juttat a légutakba, így ott a nyomást egy állandó, környezeti nyomásnál kicsit magasabb nyomáson tartja. Ezáltal nyitva tartja a légutakat és megakadályozza a horkolást és a légzés időszakos kimaradását. Ehhez azonban meg kell szokni, vagy legalábbis egy kényelmes típust találni, hiszen nem egyszerű egy maszkkal az arcunkon aludni.

Van azonban más lehetőség is, ami pedig a szájba helyezhető, vagyis orális eszközök. Ezeknek egyszerűbb a használatuk, de még mindig problémás lehet megtalálni a megfelelően illeszkedőt.

A lehetséges opciók közt szerepel még a műtét is, ahol szövetet távolítanak el az orr, vagy a torok területéről, ezzel megkönnyítve a levegő szabad áramlását, illetve az oxigén terápia, ahol oxigént adagolnak alvás során egy készülék segítségével.

Balogh Emese

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.