Menü

Mi állhat a reggeli fejfájás mögött?

Szinte mindenki tapasztalt már reggel kellemetlen fejfájást és szájszárazságot, azonban, ha rendszeresen előfordul, talán érdemes kicsit a tünetek mögé nézni. Ha gyakran érzi magát fáradtnak napközben, ingerlékenynek, kevésbé tud koncentrálni és reggelente fejfájással, száraz szájjal, esetleg égő gyomorral ébred, lehet, hogy alvási apnoe áll a tünetek mögött.

Az alvási apnoe, vagy más néven éjszakai légzéskimaradás általában a középkorú felnőtt korosztálynál fordul elő, de 30-60 év közötti férfiaknál a leggyakoribb. A betegséget úgy diagnosztizálják, hogy alvás közben, ha óránként 5-10 alkalommal legalább 10 másodpercig kimarad a légzés, akkor már betegségről beszélünk.

A tüneteket már fentebb ismertettük, azonban beszéljünk kicsit az okokról. Itt gyakorlatilag az történik, hogy a légző-izmok ellazulnak, így a felső légút beszűkül, vagy akár teljesen elzáródik. Ennek következtében oxigénhiányos állapot lép fel, ez okolható a reggeli fejfájásért és fáradtságért is, azonban ennél komolyabb egészségügyi kockázatot is rejt magában ez a betegség. Csökken a vér oxigénszintje, emelkedik a vérnyomás és a leterhelt szervezet reggel mintegy kifáradva kezdi a napot. Súlytöbblet és hangulatingadozás is megfigyelhető, de emeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát és keringési zavarokat is okozhat hosszú távon, ami pedig agyvérzéshez vagy szívinfarktushoz is vezethet.

Hazánkban az adatok szerint körülbelül 500 ezerre becsülik azon emberek számát, akik éjszakai légzéskimaradással küzdenek. Persze létezik kezelés, mégpedig az úgynevezett folyamatos pozitív légúti nyomás, vagyis CPAP. Ez egy olyan készülék, ami alvás alatt egy maszkon keresztül folyamatosan levegőt juttat a légutakba, így ott a nyomást egy állandó, környezeti nyomásnál kicsit magasabb nyomáson tartja. Ezáltal nyitva tartja a légutakat és megakadályozza a horkolást és a légzés időszakos kimaradását. Ehhez azonban meg kell szokni, vagy legalábbis egy kényelmes típust találni, hiszen nem egyszerű egy maszkkal az arcunkon aludni.

Van azonban más lehetőség is, ami pedig a szájba helyezhető, vagyis orális eszközök. Ezeknek egyszerűbb a használatuk, de még mindig problémás lehet megtalálni a megfelelően illeszkedőt.

A lehetséges opciók közt szerepel még a műtét is, ahol szövetet távolítanak el az orr, vagy a torok területéről, ezzel megkönnyítve a levegő szabad áramlását, illetve az oxigén terápia, ahol oxigént adagolnak alvás során egy készülék segítségével.

Balogh Emese

Milyen gyümölcsöt ehet, aki cukorbeteg?

Az ajánlások szerint naponta legalább 4-5 adag gyümölcsre van szükség ahhoz, hogy egészségesek legyünk, azonban mi a helyzet azokkal az emberekkel, akik inzulinrezisztenciájuk, cukorbetegségük miatt nem fogyaszthatják ezeket a cukrot tartalmazó, édes finomságokat?

Bőrápolás, életkornak megfelelően

Abban azt hiszem mindenki egyetért, hogy a bőrünk megfelelő ápolása, hidratálása minden életkorban fontos, azonban – ahogy a különböző koroknak megfelelően készülnek a kozmetikumok is – nem mindegy, milyen módon végezzük az életkorunknak megfelelő bőrápolást.

Az öregedés folyamatai

Az öregedés az élethez hozzátartozó biológiai folyamatok összessége, melyre a mai kor embere hajlamos betegségként gondolni, pedig ugyanolyan fiziológiai folyamat, mint az alvás vagy emésztés. Az öregedés elkerülhetetlenül bekövetkezik, annak legfeljebb ütemét és az esztétikai megjelenését lehet megváltoztatni

Az alultápláltság, mint étkezési zavar

Napjaink leggyakrabban előforduló népbetegsége az elhízás, szinte a csapból is az folyik hogyan fogyjunk le, legyünk fittebbek, vagy éppen vékonyabbak. Azonban keveset hallani a legalább ennyire komoly zavarról, az alultápláltságról.

Futás babakocsival

Szülés után nyilván nem az az első dolgunk, hogy elővegyük a futóbabakocsit, azonban pár hét, hónap után eljön az ideje a sportolás megkezdésének is, erre a célra remek találmány a futóbabakocsi. Mire figyeljünk a használatakor?