Menü

Stabil fogyás, avagy lassan, de biztosan

Mivel a plusz kilók és a túlsúly valójában nem egyik pillanatról a másikra, hanem hosszú idő, akár évek alatt kúsznak fel, így egyértelmű, hogy az eltüntetésük sem megy varázsütésre. Ahhoz, hogy stabilan, egészségünket megőrizve adjuk le felesleges kilóinkat, szintén időre van szükség, akár hónapokra, évekre. Ezt bonyolítva az is számít, hogy hány évesek vagyunk, milyen az anyagcserénk, mennyi testmozgást végzünk mindennapi életünkben, milyen a genetikánk és még sorolhatnánk a kisebb-nagyobb fogyást befolyásoló tényezőket.

A fentebb említett egyéb tényezőktől függetlenül a szakemberek megállapítottak egy optimális keretet, vagyis azt a tempót, amivel érdemes fogyni. A dietetikusok szerint az az optimális, ha havonta 2, maximum 4 kilótól szabadulunk meg. Ez heti lebontásban azt jelenti, hogy 0,5-1 kg-ot fogyunk, ami azért valljuk be, nem is olyan kevés. Hiszen a hosszú távú cél lebeg a szemünk előtt és ezt a tempót tartva jó eséllyel a leadott felesleg lent is marad, persze ez nagyban függ tőlünk is. Hiszen, ha valaki keményen edz 4 hónapon keresztül, hogy megszabaduljon 10 kg-tól, aztán pedig visszatér a mozgásszegény és egészségtelen életmódra, nemsoká ugyanott fogja magát találni.

Függetlenül az egyéni anyagcsere gyorsaságától és milyenségétől, a dietetikusok azt is meghatározták, hogy átlagosan mennyi kalóriára van szüksége egy felnőtt férfinak és nőnek. A nőknél a napi kötelező minimum kalóriamennyiség, aminél a fogyás már beindul, kb. 1200 kalória körül van, férfiaknál ugyanez 1500-1800 kalória naponta. Ennél kevesebb tápanyagot bevinni már veszélyezteti, hogy minden vitamint és ásványi anyagot megkapjon a szervezetünk, így hiánybetegségek léphetnek fel, valamint a fogyás is megállhat annak ellenére, hogy kalória deficitben vagyunk. A deficitet elérhetjük a bevitt táplálék mennyiségének csökkentésével, illetve testmozgással is.

Itt nem csak a sokszor hangoztatott „vészreakcióról” beszélünk, amit a szervezet érez tápanyagmegvonás esetén. Persze ilyenkor valóban raktározásba kezd a szervezet, de ennek oda inkább az, hogy bizonyos tápanyagokból nem jut elég a szervezetbe. Hiánybetegség tünete lehet akár a töredező haj, hajhullás, körmök elpuhulása, különböző bőrproblémák megjelenése, vagy maga a hízás is.

Ezért érdemes lassan, de biztosan haladni, hiszen, ha nem hirtelen 1-2 kilogramm leadása a cél, hanem életmódváltás és tartós fogyás, akkor ahhoz bizony idő kell. Ha nem küzdünk semmilyen anyagcserezavarral és különleges diétát sem igénylünk, jó eredményt érhetünk el egy átlagos egészséges étrenddel és heti 2-3 edzéssel is, de érdemes szakértővel konzultálni, ha nagyobb súlytól szeretnénk megszabadulni. Hiszen minden ember más, így van, akinek a szénhidrátot kell megvonni, van, aki fehérjéket kell fogyasszon inkább és ott van a keto diéta is és még sokat nem is említettünk, a lehetőségek tárháza szinte végtelen.

Balogh Emese

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.