Menü

Az öregedés folyamatai

Az öregedés az élethez hozzátartozó biológiai folyamatok összessége, melyre a mai kor embere hajlamos betegségként gondolni, pedig ugyanolyan fiziológiai folyamat, mint az alvás vagy emésztés. Az öregedés elkerülhetetlenül bekövetkezik, annak legfeljebb ütemét és az esztétikai megjelenését lehet megváltoztatni.

Az időskor a szervezet „elhasználódása” miatt valóban gyakran betegségeket hoz magával, amelyek a környezet káros hatásainak következtében, vagy a szervezet különböző folyamatainak intenzitásában, módjában bekövetkező változások következtében alakulnak ki. Nézzük, melyek azok a változások, amelyekkel a modern kor időseinek általában számolnia kell!

A testsúly csökkenése vagy növekedése majdnem minden esetben bekövetkezik. Ezen belül változik a test bruttó víz- és zsírtartalma, ennek aránya, továbbá az egyes belső szervek tömege is változik.

Az egész szervezetre jellemző az atrófiás folyamatok jelenléte, amely során a szövetek állományt veszítenek (sorvadnak). A fibrózis kötőszövetesedést jelent, mely szintén a különböző zsigerek és a mozgásszervek működésének csökkenéséhez vezet.

Az anyagcsere zavarai

A zsigerek vérátáramlásának megváltozása a funkciók eltérését okozza, a vesék esetében például a csökkenő vérátáramlás a vizelet mennyiségének csökkenését, a vesecsatornácskák funkciójának romlása a vizelet összetételének szigorú kontrollját lazítja fel.

Időskorban a folyadékháztartás könnyen felborulhat. Az idősek hamar kiszáradnak, ami ebben az életszakaszban nagyon veszélyes - például a szívizominfarktus vagy az agyvérzés kialakulásának szempontjából is. Az ok lehet csökkent folyadékfelvétel, ami az idősek körében általánosan jellemző, vagy fokozott folyadékvesztés, ami banális okok miatt is bekövetkezhet (néhány napig tartó meleg idő).

A széklet- és vizeletürítés gyakran komoly problémák forrása. Számos idős ember életének kulcsproblémája a székletürítés, mely akár minden másnál fontosabbá válhat az érintett számára

A fertőzésekkel szembeni ellenállás már kisebb

A fertőzéses betegségek egy idős beteg számára sokkal nagyobb problémát jelentenek, mint a fiatalabbaknál. Banális nátha is okozhat végzetes kimenetelű tüdőgyulladást az immunrendszer védekező képességének csökkenése miatt. Ugyanígy bármely fertőzés hamar válhat komolyabb és kiterjedtebb betegség forrásává: fiatalabb korban egy-két nap alatt gyógyuló hólyaghurut vesemedence-gyulladásba torkollhat.

Gyakoribbá válnak a tüdőbetegségek, amelyek elsősorban a környezeti ártalmakhoz köthetők.

Az ízületek sem a régiek

Az öregkor egyik nagy veszélye az elesés, amely legtöbbször a mozgásszervek instabilitásának következménye, de nem kizárólagosan (gyakran például szédülés miatt következik be). Az esés komoly következményekkel járhat.

Az évtizedes megterhelés a mozgásszervek kopásához, az izmok nyújthatóságának és teherbírásának csökkenéséhez vezet, a csontritkulás pedig kisebb ütések esetén is töréssel jár. A mozgás nehezítettsége az időseket súlyosan gátolhatja mindennapi tevékenységük végzése közben.

Szerző: Udvari Fanni

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.