Menü

Ételek sütőtárcsán elkészítve

A korlátozások feloldása lassan lehetővé teszi, hogy otthon is akár kerti partit rendezzünk. A jó idő közeledtével akár hétvégén elő is kaphatjuk a rég elfeledett sütőtárcsát, ami már annyi sok pillanatnak lehetett szem- és fültanúja. Készítsünk hát valami finomat a tárcsán!

Mi is az a tárcsa és miért így hívják? Ismerős lehet a mezőgazdaságból a tárcsa vagy boronatárcsa kifejezés. A sütőtárcsa nem más, mint egy átalakított mezőgazdasági eszköz, az úgynevezett boronatárcsa, amit eredetileg arra használtak, hogy társaival együtt az aratás és a szalma betakarítása után a tarlóhántást és tarlóápolást elvégezzék. Ezeket a tárcsákat alakították át és helyezték a gasztronómia szolgálatába. Először is behegesztik a tárcsa közepén lévő lyukat, majd felcsiszolják, s olyan formára hozzák, hogy a tűz fölé lehessen tenni. Sokan vagy felfüggesztik, mint a bográcsot, de elterjedtebb, hogy a tárcsa lábakon áll, és így a tűz fölé helyezik a sütőtárcsát. A tárcsa öntött vasból készül és egy tál formára hasonlít, ami a közepénél lejt.

Most már a sütőtárcsa a grill mellett egy kötelező elem a kerti partikon. Egészen elérhető árakon lehet már szerencsére sütőtárcsát találni. Olyan multifunkcionális, hogy bármi elkészíthető rajta. Ha nincs otthon grill, akkor a sütőtárcsa akár egy másik alternatíva is lehet. Kicsit emlékeztethet minket a wok formájára is, és igen, a wok valamennyi tulajdonságát is örökölte a sütőtárcsa. Akár a wok, a tárcsa is egész felületén átmelegszik, azonban hátrány, hogy nem lehet oly módon mozgatni, mint a wokot vagy a serpenyőt.

Tényleg csak a fantázia szab annak határt, hogy mit készítünk el a tárcsán. Süthetünk és grillezhetünk különböző grillcélra használt húsokat, kolbászokat. Készíthetünk ropogós halakat, akár grillezhetünk zöldségeket, gyümölcsöket egyaránt! Az alábbiakban hoztam nektek egy tárcsás ponty receptet:

Tárcsán sült ponty szeletek sült zöldségekkel

Hozzávalók 2 főre:

4-6 szelet ponty
étolaj (3 dl)
őrölt paprika ízlés szerint
liszt a panírozáshoz
1 csomag halas fűszerkeverék
3-4 db vöröshagyma
3-4 db paprika
3-4 db paradicsom
Vagy akár cukkini, padlizsán, gomba!
Coleslaw saláta

Elkészítés:

A halakat bepácoljuk a fűszerkeverékkel, majd a lisztet, a halés az őrölt paprikát összekeverjük. Ne sok paprikát rakjunk bele, mert akkor meg ég sütés közben és keserű lehet. Ebbe a lisztes keverékbe bepanírozzuk a ponty szeleteket. Majd ezután az előkészített tárcsán, forró olajon lassú tűzön, süthetjük a be fűszerezett pontyokat. A későbbiekben pedig helyezzük a tárcsára a zöldségeket is. Vigyázzunk, mert az olaj csapkodhat és tűzforró!

Jó étvágyat!

Nagypál Anna

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!