Ételek sütőtárcsán elkészítve
- Dátum: 2021.05.03., 22:58
- Nagypál Bíborka Anna
- képek:pexels.com
- étel, finomság, grill, hal, kert, olaj, szabadidő, tárcsa
A korlátozások feloldása lassan lehetővé teszi, hogy otthon is akár kerti partit rendezzünk. A jó idő közeledtével akár hétvégén elő is kaphatjuk a rég elfeledett sütőtárcsát, ami már annyi sok pillanatnak lehetett szem- és fültanúja. Készítsünk hát valami finomat a tárcsán!
Mi is az a tárcsa és miért így hívják? Ismerős lehet a mezőgazdaságból a tárcsa vagy boronatárcsa kifejezés. A sütőtárcsa nem más, mint egy átalakított mezőgazdasági eszköz, az úgynevezett boronatárcsa, amit eredetileg arra használtak, hogy társaival együtt az aratás és a szalma betakarítása után a tarlóhántást és tarlóápolást elvégezzék. Ezeket a tárcsákat alakították át és helyezték a gasztronómia szolgálatába. Először is behegesztik a tárcsa közepén lévő lyukat, majd felcsiszolják, s olyan formára hozzák, hogy a tűz fölé lehessen tenni. Sokan vagy felfüggesztik, mint a bográcsot, de elterjedtebb, hogy a tárcsa lábakon áll, és így a tűz fölé helyezik a sütőtárcsát. A tárcsa öntött vasból készül és egy tál formára hasonlít, ami a közepénél lejt.
Most már a sütőtárcsa a grill mellett egy kötelező elem a kerti partikon. Egészen elérhető árakon lehet már szerencsére sütőtárcsát találni. Olyan multifunkcionális, hogy bármi elkészíthető rajta. Ha nincs otthon grill, akkor a sütőtárcsa akár egy másik alternatíva is lehet. Kicsit emlékeztethet minket a wok formájára is, és igen, a wok valamennyi tulajdonságát is örökölte a sütőtárcsa. Akár a wok, a tárcsa is egész felületén átmelegszik, azonban hátrány, hogy nem lehet oly módon mozgatni, mint a wokot vagy a serpenyőt.
Tényleg csak a fantázia szab annak határt, hogy mit készítünk el a tárcsán. Süthetünk és grillezhetünk különböző grillcélra használt húsokat, kolbászokat. Készíthetünk ropogós halakat, akár grillezhetünk zöldségeket, gyümölcsöket egyaránt! Az alábbiakban hoztam nektek egy tárcsás ponty receptet:
Tárcsán sült ponty szeletek sült zöldségekkel
Hozzávalók 2 főre:
4-6 szelet ponty
étolaj (3 dl)
őrölt paprika ízlés szerint
liszt a panírozáshoz
1 csomag halas fűszerkeverék
3-4 db vöröshagyma
3-4 db paprika
3-4 db paradicsom
Vagy akár cukkini, padlizsán, gomba!
Coleslaw saláta
Elkészítés:
A halakat bepácoljuk a fűszerkeverékkel, majd a lisztet, a halés az őrölt paprikát összekeverjük. Ne sok paprikát rakjunk bele, mert akkor meg ég sütés közben és keserű lehet. Ebbe a lisztes keverékbe bepanírozzuk a ponty szeleteket. Majd ezután az előkészített tárcsán, forró olajon lassú tűzön, süthetjük a be fűszerezett pontyokat. A későbbiekben pedig helyezzük a tárcsára a zöldségeket is. Vigyázzunk, mert az olaj csapkodhat és tűzforró!
Jó étvágyat!
Nagypál Anna
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.