Menü

Ételek sütőtárcsán elkészítve

A korlátozások feloldása lassan lehetővé teszi, hogy otthon is akár kerti partit rendezzünk. A jó idő közeledtével akár hétvégén elő is kaphatjuk a rég elfeledett sütőtárcsát, ami már annyi sok pillanatnak lehetett szem- és fültanúja. Készítsünk hát valami finomat a tárcsán!

Mi is az a tárcsa és miért így hívják? Ismerős lehet a mezőgazdaságból a tárcsa vagy boronatárcsa kifejezés. A sütőtárcsa nem más, mint egy átalakított mezőgazdasági eszköz, az úgynevezett boronatárcsa, amit eredetileg arra használtak, hogy társaival együtt az aratás és a szalma betakarítása után a tarlóhántást és tarlóápolást elvégezzék. Ezeket a tárcsákat alakították át és helyezték a gasztronómia szolgálatába. Először is behegesztik a tárcsa közepén lévő lyukat, majd felcsiszolják, s olyan formára hozzák, hogy a tűz fölé lehessen tenni. Sokan vagy felfüggesztik, mint a bográcsot, de elterjedtebb, hogy a tárcsa lábakon áll, és így a tűz fölé helyezik a sütőtárcsát. A tárcsa öntött vasból készül és egy tál formára hasonlít, ami a közepénél lejt.

Most már a sütőtárcsa a grill mellett egy kötelező elem a kerti partikon. Egészen elérhető árakon lehet már szerencsére sütőtárcsát találni. Olyan multifunkcionális, hogy bármi elkészíthető rajta. Ha nincs otthon grill, akkor a sütőtárcsa akár egy másik alternatíva is lehet. Kicsit emlékeztethet minket a wok formájára is, és igen, a wok valamennyi tulajdonságát is örökölte a sütőtárcsa. Akár a wok, a tárcsa is egész felületén átmelegszik, azonban hátrány, hogy nem lehet oly módon mozgatni, mint a wokot vagy a serpenyőt.

Tényleg csak a fantázia szab annak határt, hogy mit készítünk el a tárcsán. Süthetünk és grillezhetünk különböző grillcélra használt húsokat, kolbászokat. Készíthetünk ropogós halakat, akár grillezhetünk zöldségeket, gyümölcsöket egyaránt! Az alábbiakban hoztam nektek egy tárcsás ponty receptet:

Tárcsán sült ponty szeletek sült zöldségekkel

Hozzávalók 2 főre:

4-6 szelet ponty
étolaj (3 dl)
őrölt paprika ízlés szerint
liszt a panírozáshoz
1 csomag halas fűszerkeverék
3-4 db vöröshagyma
3-4 db paprika
3-4 db paradicsom
Vagy akár cukkini, padlizsán, gomba!
Coleslaw saláta

Elkészítés:

A halakat bepácoljuk a fűszerkeverékkel, majd a lisztet, a halés az őrölt paprikát összekeverjük. Ne sok paprikát rakjunk bele, mert akkor meg ég sütés közben és keserű lehet. Ebbe a lisztes keverékbe bepanírozzuk a ponty szeleteket. Majd ezután az előkészített tárcsán, forró olajon lassú tűzön, süthetjük a be fűszerezett pontyokat. A későbbiekben pedig helyezzük a tárcsára a zöldségeket is. Vigyázzunk, mert az olaj csapkodhat és tűzforró!

Jó étvágyat!

Nagypál Anna

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

A nap legfontosabb étkezése cukorbetegként

A reggelit egyébként is a nap legfontosabb étkezésének tartják, de cukorbetegnél kiemelt fontosságú, mivel indítják a napot.

Mi az a chutney és hogyan lehet elkészíteni?

Azok, akik szeretnek kipróbálni új ízeket és textúrákat, megismerni különböző konyhákat, élvezik a gasztronómia világát, ők biztosan szeretni fogják a „chutney”-t. egy indiai eredetű szószról van szó, mely különböző összetevőkből áll, ezek lehetnek gyümölcsök, de legtöbbször azonban zöldségekből készül. a chutney kiváló kísérője a burgonyának, sajtoknak és húsoknak.

Ne keressen tovább – ez a legjobb természetes édesítő

Sokan használnak alternatív megoldásokat a cukor helyett, de a megfelelő édesítőt megtalálni nehezebb feladat, mint gondolnánk.

A kínai népi orvoslás a ,,halhatatlanság növényeként” említi az ötlevelű ginzenget

A Jiaogulan a déli kínai hegyekből származik, de fokozatosan terjed Thaiföldön és Japánban. A tökcsalád kúszó növényének botanikus neve Gynostema ötlevelű (Gynostemma pentaphyllum), de megtalálhatjuk déli ginzeng, xianxao (Kína) vagy amazachur (Japán) is.