Menü

Mi a te szeretetnyelved?

Néhány kapcsolat hamar zátonyra futhat, hogy ha a pár nem azonos szeretetnyelvet beszél. Azaz, ha a pár tagjainak nem azonosak a szeretet kimutatásának módszerei, az hamar problémákhoz vezethet. A szeretetnyelv tehát fontos szerepet játszik a kapcsolatokban.

A szeretetnyelv egy pszichoterápiai fogalom, amely Gary Chapman házassági tanácsadó nevéhez fűződik. Erről 1992-ben könyvet is írt Five Love Languages címen. A könyv szerint 5 féle „nyelv” létezik, amelyeken az emberek ki tudják fejezni egy adott ember felé érzett szeretetüket.

Van, akinek a szeretet bizonysága az, hogy elismerő szavakat kap. Az ilyen embereknek a másiktól kapott dicséret mindennél többet jelent. Számukra a szavak többet érnek, mint a cselekedetek. Ha tehát egy ilyen emberrel állunk kapcsolatban, azt értékeli, ha megdícsérjük és méltatjuk, ennek jobban örül még egy tárgyi ajándéknál is.

Akinek a minőségi idő a szeretet nyelve, számára a legfontosabb, hogy érdemleges időt töltsön a másikkal. Ha ráfordítja a párja az idejét, azt nagyon megbecsüli. Jobban szeret elmenni vacsorázni, randizni, beszélgetni, mint bármi mást a kapcsolatában. A kulcs azonban a minőség, hiszen, ha csak tévéznek, azzal nem lehet kapcsolatot építeni.

Aki számára a tárgyi és látható ajándékok jelentik a szeretet kinyílvánítását. Az ő szeretetnyelvük az ajándékozás. Ez a nyelv viszont szigorúan nem összekapcsolandó az anyagiassággal, hiszen akiszereti az ajándékozást, már annak is örül, ha csak egy kis apróságot kap. Az számára azt jelenti, hogy másik időt szakított arra, hogy neki választott valamit.

A szívesség szeretetnyelvét beszélők értékelik mindazt a cselekedetet, amely az ő személyes életét már egy kicsivel is megkönnyíti. Ha a másik házi munkát végez, vagy segít egy feladatban, az számára az igazi szeretet és boldogság viszonzása.

Vannak, akik a fizikai jelenlétet, érintést, csókot, ölelést tulajdonítja a szeretet meglétének. Ők beszélik a testi érintések nyelvét. Számukra igazi boldogságot okoz az, ha fizikai kontaktba kerül a másikkal, például megölelik egymást. A gyengédség ezeknek az embereknek kifejezetten fontos.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik a legfőbb szeretetnyelved, akkor kattints erre a tesztre: https://love.kgyt.eu/

Igazából mindenki beszéli ezen 5 nyelvet, csak nem egyenlő arányban. Van egy elsődleges és másodlagos szeretetnyelv, amik a legdominánsabbak a többi közül. Töltesd ki a pároddal is, hogy még jobban megismerjétek egymást! A legfontosabb a nyílt kommunikáció.

Nagypál Anna

A féltékenység pszichológiai okai

A féltékenység egy természetes, velünk született érzés, melynek szerepe van az életösztönünk, a természetes versengés és a fajfenntartás kapcsán.

Jelek, hogy egy férfi szerelmes

Nem titok, hogy a nők és a férfiak másképp mutatják ki érzéseiket. Míg a nők szerelmi vallomásokra vágynak, addig a férfiak finoman elsimítják a hajat a szerelmük szeme elől. Nőként épp ezért olyan egyszerű összezavarodni, ha azon gondolkozunk, vajon mit is gondolnak.

A halogatás megelőzhető mellékhatásai

Halogatunk, mert nincs kedvünk valamihez. Halogatunk, mert unalmas vagy idegőrlő valamit elkezdeni, befejezni. Mindannyian halogatunk, de vajon milyen hatása van ennek az életünkre?

A párkapcsolat ellensége a munkamánia

A munkaalkoholizmus egy olyan szenvedélybetegség, amelynek társadalmi megítélése pozitív, hiszen kezdeti szakaszában az egyén rendkívül jól teljesít, halad előre a karrierépítésben és a jövedelemszerzésben.

Praktikák a düh kezelésére

A harag az egyik legerőteljesebb emberi érzelem. Sok mindent befolyásol, ezért súlyos következményei is lehetnek. A kulcs, hogy a haragunkat konstruktívan fejezzük ki. Mert ha kikerül az irányításunk alól, uralma alatt tarthatja akár az egész életünket.