A sárgarépa jótékony hatásai
- Dátum: 2021.05.08., 02:26
- Liszli Kornélia
- képek:pixabay.com
- A-vitamin, antioxidáns, C-vitamin, fogyás, kalciumforrás
Finom íze mellett a répa rengeteg béta-karotint, A-vitamint, ásványianyagokat, és antioxidánsokat tartalmaz. Egészségre gyakorolt hatásai a szemre, bőrre, emésztőrendszerre, és a fogakra is kiterjednek.
A répa magas antioxidáns tartalma miatt védőréteget von a szív köré, így csökkentve a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Alfa-karotint és luteint is tartalmaz, amely szintén segíti a szív védelmét, megvéd az oxidatív károktól, és a koleszterinszint növekedésétől, mivel rosttartalma megköti az epesavat.
Tisztítókúra
Magas A-vitamin tartalma miatt segíti a májat a szervezet megtisztításában. Csökkenti az epe és a zsír máj felé áramlását, rosttartalma pedig segíti a bélrendszer tisztítását.
Kalciumforrás
Kevesen tudják, hogy a répa remek kalciumforrás, ami elengedhetetlen az egészséges csontokhoz.
Remek rostforrás is, így rendszeresíti az emésztést, valamint gyógyítja a székrekedést és a refluxbetegséget. A fogyást is segíti.
Magas karotiniod tartalma segíti a vércukorszinten tartását, alkalin komponense javítja a vesék működését. Magas kálium tartalma ellensúlyozza a magas vérnyomással együtt járó magas nátrium szintet.
Antioxidáns és A-vitamint tartalma miatt sok bőrproblémát megelőz és segíti a bőr egészségének fenntartását.
A répa C-vitamin tartalma segíti a szervezet kollagén termelését, amely javítja a bőr rugalmasságát, így késlelteti a bőr öregedését. Az A-vitamin erős antioxidáns tulajdonsága miatt a szabadgyököket támadja, így akadályozva meg a ráncok, pigmentfoltok, és egyenetlen bőr kialakulását.
Hogyan vásároljuk, melyik a jó?
A piacon vett répa legyen élénk narancsszínű, abban több karotin van. Levelestül árusított répa esetén figyeljünk az élénk zöld színű, fonnyadásmentes levelekre.
Nyersen vitamin- és rosttartalmát élvezhetjük. De a hőkezelt (sütött, főzött) sárgarépából sokkal több karotint és antioxidáns anyagot tud szervezetünk felhasználni. A karotin felszívódásának érdekében a sárgarépát zsiradékkal együtt érdemes fogyasztani, ugyanis az A-vitamin zsírban oldódik.
Sárgarépa saláta
Hozzávalók
4 db sárgarépa, tisztítva, szeletelve
2 kis lilahagyma, vékonyra szeletelve
100g sós, nedves sajt (pl. feta), kis darabokra vágva
2 ek. hidegen sajtolt olaj (pl. olíva)
só, zöldfűszerek ízlés szerint
Elkészítés:
A fenti a sorrendben mindent egy nagy tálba teszünk. Megsózzuk, végül olajozzuk. Összekeverjük, majd pár órára hideg helyen állni hagyjuk.
Jó étvágyat!
Húsvét gyomorrontás nélkül
Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!
Túlevés elleni trükkök
Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.
Hallottál már a bentonitról?
Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.
Az antioxidánsok hatása a szervezetre
Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.
Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?
Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.