A sárgarépa jótékony hatásai
- Dátum: 2021.05.08., 02:26
- Liszli Kornélia
- képek:pixabay.com
- A-vitamin, antioxidáns, C-vitamin, fogyás, kalciumforrás
Finom íze mellett a répa rengeteg béta-karotint, A-vitamint, ásványianyagokat, és antioxidánsokat tartalmaz. Egészségre gyakorolt hatásai a szemre, bőrre, emésztőrendszerre, és a fogakra is kiterjednek.
A répa magas antioxidáns tartalma miatt védőréteget von a szív köré, így csökkentve a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Alfa-karotint és luteint is tartalmaz, amely szintén segíti a szív védelmét, megvéd az oxidatív károktól, és a koleszterinszint növekedésétől, mivel rosttartalma megköti az epesavat.
Tisztítókúra
Magas A-vitamin tartalma miatt segíti a májat a szervezet megtisztításában. Csökkenti az epe és a zsír máj felé áramlását, rosttartalma pedig segíti a bélrendszer tisztítását.

Kalciumforrás
Kevesen tudják, hogy a répa remek kalciumforrás, ami elengedhetetlen az egészséges csontokhoz.
Remek rostforrás is, így rendszeresíti az emésztést, valamint gyógyítja a székrekedést és a refluxbetegséget. A fogyást is segíti.
Magas karotiniod tartalma segíti a vércukorszinten tartását, alkalin komponense javítja a vesék működését. Magas kálium tartalma ellensúlyozza a magas vérnyomással együtt járó magas nátrium szintet.
Antioxidáns és A-vitamint tartalma miatt sok bőrproblémát megelőz és segíti a bőr egészségének fenntartását.
A répa C-vitamin tartalma segíti a szervezet kollagén termelését, amely javítja a bőr rugalmasságát, így késlelteti a bőr öregedését. Az A-vitamin erős antioxidáns tulajdonsága miatt a szabadgyököket támadja, így akadályozva meg a ráncok, pigmentfoltok, és egyenetlen bőr kialakulását.
Hogyan vásároljuk, melyik a jó?

A piacon vett répa legyen élénk narancsszínű, abban több karotin van. Levelestül árusított répa esetén figyeljünk az élénk zöld színű, fonnyadásmentes levelekre.
Nyersen vitamin- és rosttartalmát élvezhetjük. De a hőkezelt (sütött, főzött) sárgarépából sokkal több karotint és antioxidáns anyagot tud szervezetünk felhasználni. A karotin felszívódásának érdekében a sárgarépát zsiradékkal együtt érdemes fogyasztani, ugyanis az A-vitamin zsírban oldódik.
Sárgarépa saláta
Hozzávalók
4 db sárgarépa, tisztítva, szeletelve
2 kis lilahagyma, vékonyra szeletelve
100g sós, nedves sajt (pl. feta), kis darabokra vágva

2 ek. hidegen sajtolt olaj (pl. olíva)
só, zöldfűszerek ízlés szerint
Elkészítés:
A fenti a sorrendben mindent egy nagy tálba teszünk. Megsózzuk, végül olajozzuk. Összekeverjük, majd pár órára hideg helyen állni hagyjuk.
Jó étvágyat!
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.