Menü

A csicseriborsó jótékony hatásai

Néhány évvel ezelőtt csak az igazi wellness fanatikusok ismerték és fogyasztották a humuszt, igaz, ők is csak ritkán. Mára már a legtöbb szupermarketben egy saját, kisebb részleget foglal el, bár az átlag magyar háztartásban még mindig nem kerül rendszeresen az asztalra.

A csicseriborsó tápanyag összetétele

100g csicseriborsó 275 kalóriát tartalmaz. Szénhidrát összetétele 100 g-ra vetítve 60g szénhidrát, amelyből azonban 19g fel nem szívódó rost és csak 11g számít gyors szénhidrátnak. Kiemelkedő sok, közel 20g fehérjét tartalmaz és 6g zsírt is. Vitaminokat tekintve gazdag B1-, B6-vitaminban és folsavban, valamint E-vitamin és A-vitaminként hasznosuló karotin is található benne. Ásványi anyag tartalma is kedvező, remek kalcium forrás, de sok magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz. 100 gramm mennyiség a napi kálium-, b6-vitamin és magnéziumszükséglet felét, a kalciumszükséglet közel negyedét, valamint a vasszükséglet 69%-át tartalmazza. Látható tehát, hogy egy közepesen diétásnak mondható, de kiemelkedő beltartalmi értékei miatt mindenképp fogyasztandó élelmiszerről van szó, melyet késő esti órák kivételével bármikor fogyaszthatunk.

A csicseriborsó jótékony hatásai

Magas élelmi rost tartalma miatt támogatja az emésztőrendszer munkáját. Elősegíti a méregtelenítést azáltal, hogy és segít megszabadulni a bélfalakon lerakódott salakanyagoktól. Mint minden rostban gazdag élelmiszer csökkenti a vércukorszintet és megszünteti a székrekedést. Ásványi anyag és vitamin-összetétele optimális arányú a csontok számára. Különösen kalcium és foszfát egyensúlya miatt tökéletes csonterősítő, hiszen ez a két anyag egymáshoz viszonyított aránya határozza meg a csontépítő képességünket. Tartalmaz egy értékes ásványi anyagot, a szelént, ami csak igen kevés növényben található.

A szelén a májfunkciókban betöltött szerepe által képes szervezetünket megszabadítani a rákkeltő méreganyagoktól, erős gyulladás és tumorcsökkentő hatással bír, valamint felerősíti folsav DNS regenerációs képességét, ami szintén fontos a rákmegelőzésben. Fogyókúrás szempontból is remek alapanyag, hiszen kalória mennyiségéhez képest hosszú ideig tartó jóllakottságot eredményez, ami által diétákban tökéletes társ. Ehhez hozzájárul a rostok hatása és így összességében remek eszköz a lapos has érdekében. Meg kell azonban említeni az ellenjavallatokat is. A csicseriborsó, ahogy a hüvelyesek általában, puffadást okozhat. Ezt elkerülheted, ha a főtt borsók héját eltávolítod mielőtt feldolgozd.

Roppanós csicseri snack

Nem sokan tudják, de szuper chips helyettesítő snack is készíthető belőle. Egyszerűen szűrd át, majd szabadíts meg a vékony kis héjától. Keverd el kedvenc fűszerkeveréked némi olíva olajjal és süsd ki. Kisüthetted sütőben is, így viszont csak melegen lesz roppanód, hidegen rágósabbá válik, de még mindig finom lesz.

Ha nem diétázol, akkor serpenyőben kókuszzsírban is kisütheted, így akkor is ropogtathatod, ha már kihűlt, sőt akár zacskóban tárolhatod is.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.