A csicseriborsó jótékony hatásai
- Dátum: 2021.05.10., 05:36
- Udvari Fanni
- képek:pixabay.com
- csicseriborsó, diéta, egészség, fogyás, főzés, konyha
Néhány évvel ezelőtt csak az igazi wellness fanatikusok ismerték és fogyasztották a humuszt, igaz, ők is csak ritkán. Mára már a legtöbb szupermarketben egy saját, kisebb részleget foglal el, bár az átlag magyar háztartásban még mindig nem kerül rendszeresen az asztalra.

A csicseriborsó tápanyag összetétele
100g csicseriborsó 275 kalóriát tartalmaz. Szénhidrát összetétele 100 g-ra vetítve 60g szénhidrát, amelyből azonban 19g fel nem szívódó rost és csak 11g számít gyors szénhidrátnak. Kiemelkedő sok, közel 20g fehérjét tartalmaz és 6g zsírt is. Vitaminokat tekintve gazdag B1-, B6-vitaminban és folsavban, valamint E-vitamin és A-vitaminként hasznosuló karotin is található benne. Ásványi anyag tartalma is kedvező, remek kalcium forrás, de sok magnéziumot, vasat és cinket tartalmaz. 100 gramm mennyiség a napi kálium-, b6-vitamin és magnéziumszükséglet felét, a kalciumszükséglet közel negyedét, valamint a vasszükséglet 69%-át tartalmazza. Látható tehát, hogy egy közepesen diétásnak mondható, de kiemelkedő beltartalmi értékei miatt mindenképp fogyasztandó élelmiszerről van szó, melyet késő esti órák kivételével bármikor fogyaszthatunk.
A csicseriborsó jótékony hatásai

Magas élelmi rost tartalma miatt támogatja az emésztőrendszer munkáját. Elősegíti a méregtelenítést azáltal, hogy és segít megszabadulni a bélfalakon lerakódott salakanyagoktól. Mint minden rostban gazdag élelmiszer csökkenti a vércukorszintet és megszünteti a székrekedést. Ásványi anyag és vitamin-összetétele optimális arányú a csontok számára. Különösen kalcium és foszfát egyensúlya miatt tökéletes csonterősítő, hiszen ez a két anyag egymáshoz viszonyított aránya határozza meg a csontépítő képességünket. Tartalmaz egy értékes ásványi anyagot, a szelént, ami csak igen kevés növényben található.
A szelén a májfunkciókban betöltött szerepe által képes szervezetünket megszabadítani a rákkeltő méreganyagoktól, erős gyulladás és tumorcsökkentő hatással bír, valamint felerősíti folsav DNS regenerációs képességét, ami szintén fontos a rákmegelőzésben. Fogyókúrás szempontból is remek alapanyag, hiszen kalória mennyiségéhez képest hosszú ideig tartó jóllakottságot eredményez, ami által diétákban tökéletes társ. Ehhez hozzájárul a rostok hatása és így összességében remek eszköz a lapos has érdekében. Meg kell azonban említeni az ellenjavallatokat is. A csicseriborsó, ahogy a hüvelyesek általában, puffadást okozhat. Ezt elkerülheted, ha a főtt borsók héját eltávolítod mielőtt feldolgozd.

Roppanós csicseri snack
Nem sokan tudják, de szuper chips helyettesítő snack is készíthető belőle. Egyszerűen szűrd át, majd szabadíts meg a vékony kis héjától. Keverd el kedvenc fűszerkeveréked némi olíva olajjal és süsd ki. Kisüthetted sütőben is, így viszont csak melegen lesz roppanód, hidegen rágósabbá válik, de még mindig finom lesz.
Ha nem diétázol, akkor serpenyőben kókuszzsírban is kisütheted, így akkor is ropogtathatod, ha már kihűlt, sőt akár zacskóban tárolhatod is.
Az ünnepi asztal csapdái
Karácsonykor sokan tapasztalják meg a túlevést, amit gyakran bűntudat és önvád követ, pedig a jelenség jóval összetettebb annál, mint hogy „nem tudtunk megállni”. Az ünnepi időszak érzelmi terhei, a felborult rutin és a hagyományok mind szerepet játszanak abban, miért eszünk ilyenkor többet a megszokottnál. A kérdés nem az, hogy hibáztunk-e, hanem az, mit üzen számunkra a testünk és a lelkünk.
A citrom szerepe a modern súlykontrollban
A táplálkozástudomány fejlődésével a „superfood” kifejezés új értelmet nyert: már nem csodaszereket keresünk, hanem olyan természetes összetevőket, amelyek szinergiában működnek a szervezet alapvető folyamataival. A citrom (Citrus limon) az egyik leggyakrabban emlegetett kiegészítő a fogyókúrák kapcsán. Bár a populáris média gyakran „zsírégetőként” állítja be, a valóság ennél összetettebb, mégis rendkívül értékes a testsúlycsökkentés szempontjából.
Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak
A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.