Menü

Call of Duty élőben – avagy a paintball extrém világa

Sokan szeretik a lövöldözős játékokat, amiben fel kell venni a harcot az ellenséges csapattal és ki kell iktatni őket. Sokan érdeklődnek a háborús világ iránt, főleg fiúk, akiket érdekel a harcászat és a fegyverek működése. A háború átélésnek kicsit „barátságosabb alternatívája” a paintball, ami manapság nagy népszerűségnek örvend.

A paintball egy olyan extrém sport, ahol a játékosok fegyverei (markereknek nevezzük) zselatingolyókat lőnek ki, ezek szétpukkanásakkor festékfoltot hagynak. Igen fájdalmas, amikor valakit eltalál egy ilyen lövedék, több hétig lila-zöld-sárga foltok jelentkezhetnek a testen. Mindezek ellenére biztonságos sportnak tartják, sőt kevesebb sérülés szerezhető paintballal, mint a tenisszel.

A paintball egy amerikai eredetű sport, játszhatják kültéren és épületekben is. 1981-ben került megrendezésre az első játék 12 versenyzővel New Hampshire-ben. A játék neve „Zászlószerzés” volt, aminek első győztese az egyik kezdeményező, Ritchie White volt, aki megszerezte az összes zászlót egyetlen lövés nélkül. Az első szabadtéri paintball pálya New York államban épült Caleb Strong vezetésével. Később ő lett a PMI paintballgyártó cég igazgatója Charles Gainesszel közösen. A PMI gyakorlatilag megteremtette a paintball saját iparágát. Magyarország számos településén hoztak már létre helyeket paintballozni. Hazánkban a magyarországi paintball összefogását és nemzetközi képviseletét a Magyar Paintball Szövetség látja el. A Magyar Paintball Liga megalapítása nagy népszerűséget kölcsönzött az egész sportnak. A Liga minden évben Budapesten kerül megrendezésre és négy fordulóból áll.

Ha valaki paintballozni tervezne, akkor számos dolgot észben kell tartania. Manapság érdemes utánanézni és olvasni dolgoknak, hogy mire számíthat az ember, ne ott derüljön ki. Természetesen a pályákon szakemberek is informálják a harcolni vágyókat, hiszen első a biztonság!

A harctéren a maszkot mindig viselni kell, hiszen maszk nélküli találat komoly sérüléseket, maradandó károsodásokat okozhat. A harctéren szükséges „élesíteni” a fegyvereket, azon kívül használni szigorúan tilos, a puska csövét lefele tartjuk és nem szögezzük a másikra a pályán kívül. Aki pedig kiesett a játékból, köteles a fejére tenni a kezét, és a dead boxba menni a lehető legrövidebb úton.

Sokféle játékmód van, de a legáltalánosabb az, hogy csapatokba állnak a játékosok és másik csapat tagjait próbálják kiiktatni. Ez úgy lehetséges, ha háromszori találat ér valakit, vagy egyszer a fején (maszkján). A festékfoltoknak láthatónak és érvényesnek kell lenniük.

Érdemes zártcipőbe menni, a ruházatról sokszor az egyesület gondoskodik, de mindenképpen hosszú, mindent testrészt fedő öltözék a legmegfelelőbb. Hölgyeknek ajánlatos a mellvéd a kellemetlen fájdalmak megelőzése érdekében.

Nagypál Anna

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.