Menü

Az irigység, féltékenység jelei

Figyelemreméltó sikert értél el? A város legjobb cégéhez kerültél? Nem csoda, hogy boldog vagy, a hozzád közel álló emberek pedig elismeréssel tekintenek rád. De ekkor jön valaki, és azt kérdezi: „Már ez is valami?” Igen, sajnos egy féltékeny emberbe botlottál.

1. jel: Hamis dicséretek

A féltékenység egyik leggyakoribb jele az, ha valaki hamis bókokkal áraszt el vagy túl hízelgően viselkedik. Gyakran elsőként gratulál neked, így úgy tűnik, hogy komolyan gondolja, azonban ahogy kikerülsz a látóköréből, rögtön összeráncolja a szemöldökét.

Ha szemtől szemben találkozol egy képmutató emberrel, akkor várható, hogy előbb mézes-mázos szavakkal próbál levenni a lábadról, de a hátad mögött pletykákat vagy hazugságokat terjeszt rólad. Velük szemben az egyik legjobb védekezési mód az, ha őszintén megdicséred őket, ha valamilyen komoly eredményt értek el, így rájönnek arra, hogy egy tisztességes emberrel van dolguk, és kevésbé lesznek féltékenyek.

2. jel:Megpróbál utánozni

Aki féltékeny rád, az megpróbál utánozni, sőt igyekszik túltenni rajtad. Utánozni fog a beszédben és az öltözködésben, hogy jobban érezze magát. Ha a munkatársaid közül valaki elkezd úgy öltözködni, beszélni vagy viselkedni, mint te, akkor ott valami nincs rendben. Az sem jó dolog, ha egy párkapcsolatban valaki lemásolja az identitásodat, mert az kikezdi a köztetek lévő bizalmat.

3. jel: Hátsó szándékai vannak

Veled is megeshet, hogy valaki látszólag mindenben támogat, de legbelül gyűlöletet érez irántad. Ilyenkor úgy tesz, mintha egy jóakaród lenne, de közben egyfajta szerepjátékot játszik. Ezt a megtévesztő viselkedést nehéz felismerni, de annál nagyobb kárt tud okozni.

A kutatók szerint a féltékeny emberek inkább hajlamosak arra, hogy becsapjanak másokat, míg az önzetlen emberekre ez kevésbé jellemző.

A kutatók arra is rájöttek, hogy a társas összehasonlítás – tehát például, ha beszélgetsz valakivel, és a másik fél azt hiszi, hogy a te életed jobb, mint az övé – féltékenységhez vezet, ami pedig kedvez a képmutató viselkedés kialakulásának. Ráadásul a hátsó szándékú emberek a féltékenységüket saját képmutatásuk igazolására használják fel.

Vannak azonban olyan módszerek, amelyekkel csökkentheted az irányodba megnyilvánuló féltékenység mértékét. Ha segítőkész és barátságos vagy azokkal szemben, akik féltékenyek rád, akkor tompíthatod a féltékenység káros hatását.

4. jel: Mindent tudni akar rólad

Jó néhány jel utalhat arra, hogy valaki féltékeny rád, de ez a negyedik jel különösen kemény dió. Nézzük, miért. A féltékeny emberek mindent tudni szeretnének rólad: Kíváncsiak a sikereidre, a kudarcaidra, és a magánéletedbe is szeretnének bepillantást nyerni.

A kutatók szerint az emberek gyakrabban gondolnak arra, akire féltékenyek, amikor pedig összefutnak velük, minden apró részletet megfigyelnek, és ezek fontosabbak számukra, mint a többi emberről gyűjtött információ.

5. jel: Hidegen hagyja, ha kudarc ér

Vagy úgyis mondhatnám: Jobban örül a kudarcaidnak, mint a sikereidnek. Lehet, hogy durván hangzik, de ez egyértelműen azt jelzi, hogy valaki féltékeny rád. Az illető állandó versengésben van veled, közben pedig abban reménykedik, hogy alul maradsz, és így megszerezheti azt, ami neked már megvan. Ha valaki furcsán örül, amikor valami rossz dolog történik az életedben, akkor ez a személy valószínűleg csak arra várt, hogy kudarc érjen.

6. jel: Bosszankodik, ha tanácsot adsz neki

Senki nem szereti a kéretlen tanácsokat, de barátok közt természetes az, hogy tanácsokkal segítik egymást. Ha egy állítólagos barátodat idegesíti, hogy megpróbálsz tanácsot adni neki, akkor ez elég nyilvánvaló jele annak, hogy féltékeny rád. Egyszerűen nem szeretné, hogy elégedett legyél magaddal, vagy felsőbbrendűnek érezd magad. Ha szokatlanul mérges lesz, amikor a nagyobb tapasztalatodra hivatkozva tanácsot próbálsz adni neki, akkor valószínűleg irigykedik a helyzetedre. Azt gondolhatja, hogy te szerencsésebb vagy, ő pedig kevésbé értékes ember, és az egész élete egy nagy kudarc.

Ha például súlyproblémákkal küzd, te viszont nagyon jó kondiban vagy, és tanácsot adsz neki, visszafelé sülhet el a segítséged. Ha láthatólag zavarja a dolog, inkább hagyd békén, mert úgy érezheti, hogy a sikered csak a saját kudarcára emlékezteti, és csak azért ajánlod fel a segítségedet, hogy az orra alá dörgöld a hibáit.

Szerző: Udvari Fanni

Tulajdonságok, amelyek azt mutatják, hogy perfekcionista vagy

A perfekcionisták nagyon gyakran állítanak magukkal szemben magas elvárásokat, rendkívül önkritikusak tudnak lenni, amennyiben a felállított színvonalat nem sikerül teljesíteniük. A jelenség pszichológiai hatásai nagyon nehezen ellenőrizhetők.

A féltékenység pszichológiai okai

A féltékenység egy természetes, velünk született érzés, melynek szerepe van az életösztönünk, a természetes versengés és a fajfenntartás kapcsán.

Jelek, hogy egy férfi szerelmes

Nem titok, hogy a nők és a férfiak másképp mutatják ki érzéseiket. Míg a nők szerelmi vallomásokra vágynak, addig a férfiak finoman elsimítják a hajat a szerelmük szeme elől. Nőként épp ezért olyan egyszerű összezavarodni, ha azon gondolkozunk, vajon mit is gondolnak.

A halogatás megelőzhető mellékhatásai

Halogatunk, mert nincs kedvünk valamihez. Halogatunk, mert unalmas vagy idegőrlő valamit elkezdeni, befejezni. Mindannyian halogatunk, de vajon milyen hatása van ennek az életünkre?

A párkapcsolat ellensége a munkamánia

A munkaalkoholizmus egy olyan szenvedélybetegség, amelynek társadalmi megítélése pozitív, hiszen kezdeti szakaszában az egyén rendkívül jól teljesít, halad előre a karrierépítésben és a jövedelemszerzésben.