Menü

Ausztria smaragdzöld ékköve: a Grüner See

Hazánktól nem messze – a határon kívül – is bukkanhatunk népszerű vagy akár rejtett szépségekre. A Grüner See (avagy Zöld tó) Stájerország egyik legnépszerűbb látványossága ezáltal az ország egyik leglátogatottabb helyszíne.Budapestről akár 4 óra autózással meg lehet látogatni Ausztria egyik csodáját, a Grüner Seet. Akár egy hétvégi kiruccanásnak is megfelelhet, de hosszabb nyaralásnak is egyaránt tökéletes. Akár autópályán is el lehet jutni a tó közelébe, kisgyerekekkel is látogatható látványosság.

A Grüner See Ausztriában található a stájerországi tartományban fekvő Tragöß-Sankt Katharein-ben található. A tó egy hegyomlás következtében jött létre, azóta mindig tiszta víz tölti meg a medret. Nevét is erről kapta, hiszen az év nagyrészében pompázik benne a csodálatos zöld színben tetsző víz. A vizet a hegyoldalon olvadó hóból nyeri a tó, ezért a víz általában 5-6 fokos, tehát nem kifejezetten a fürdőzés miatt érdemes meglátogatni. Mikor nyárra elolvad az összes hó, akkor éri el a tó a legmagasabb vízállását. Ilyenkor akár 10 méter mély is lehet. Ősszel viszont olyan állapotban is látható, amikor nincs benne víz, mert kiszárad. (a kép csak illusztráció-a szerk.)

2016-ig még búvárokat is láthattak a turisták, azóta viszont ezt a tevékenységet betiltották. Most már csak kis rákokat és halakat lehet látni a tó kristálytiszta vízében. A környék szigorúan védett, ezért campingezni, sütögetni szigorúan tilos! A tavat körülvevő hegylánc is igen látványos. A Zöld-tó a Hochschwab hegycsoport vonulata alatt fekszik. A mészkő vonulattól északra a Pribitz (1579 m) hegyet, északkeletre pedig a Messnerin (1835 m) csúcsát lehet látni. A túrázók több irányból is megközelíthetik a hegyvonulatot és a tavat. Különböző nehézségű utak vezetnek fel a tóhoz. A legkönnyebb út egy kitaposott ösvény, könnyű séta vezet el a célhoz.

Ezt az utat azok is választhatják, akik gyerekkel vannak, vagy pedig már idősebbek és valamilyen fizikai fájdalmuk van. Kerékpártúra is szervezhető a Grüner See-hez. Bruck an der Murból indul a tökéletesen kitáblázott és kényelmes R14-es Lamingtal kerékpárút, amely közvetlenül a Grüner See-hez vezet, ez összesen 16 km. A profibb biciklisek egy 56 km-es 1000 méter szintemelkedéses biciklitúrát is megtehetnek, hogy lássák a smaragdzöld tavat.

Ha tervezed a tó meglátogatását, mindenképpen nyáron (lehetőleg júliusban) tedd, hiszen akkor lehet gyönyörködni a tó teljes pompájában. Ősszel semmiképpen se menj, hiszen jóval alacsonyabb a vízállás, sőt lehet, hogy nincs is benne víz.

Miért fontos a fényvédő?

Bőrgyógyászok és kozmetikusok egyaránt nem győzik kiemelni, hogy mennyire fontos a fényvédő gyakori kenése az arcra. Nemcsak nyáron, de télen is szükség lenne rá, azonban erről sokan megfeledkeznek.

Milyen egy tökéletes piknik?

A szabadban rendezett összejövetelek mindig sikert aratnak, részei lehetnek egy kirándulásnak, vagy lehet egy szülinap, vagy más alkalom megünneplése is a barátokkal. Piknikre fel!

Meggyógyulhatunk a Placebo tablettáktól is?

Placebonak tekinthető minden olyan gyógyszer, amely valódi orvosi kezelésnek tűnhet, de nem az. Lehet tabletta, injekció, és sok más típusú álgyógyszer is. Ami minden placeboban közös, az az, hogy nem tartalmaz aktív hatóanyagot, mely kihat az egészségre.

Sosem késő elkezdeni sportolni: így vágj bele 40 felett

Nem számít, hogy hány évesek vagyunk, sportolni bármikor el lehet kezdeni. Sőt, érdemes is, hiszen a rendszeres mozgás segít megőrizni a fiatalságunkat és formában tart, arról nem is beszélve, hogy sportolással rengeteg betegséget megelőzhetünk. Ám 40 éves kor felett már nem pontosan úgy kell nekikezdeni a sportolásnak, mint fiatalabb korban. Íme, azok a tippek, amelyek segítségül szolgálhatnak az elkezdésben - szakértő tippjeivel.

Gyógynövényekkel a demencia ellen

Léteznek gyógynövények, melyek demencia esetén hatásosak. Utánajártunk a lehetőségeknek.