Menü

Ausztria smaragdzöld ékköve: a Grüner See

Hazánktól nem messze – a határon kívül – is bukkanhatunk népszerű vagy akár rejtett szépségekre. A Grüner See (avagy Zöld tó) Stájerország egyik legnépszerűbb látványossága ezáltal az ország egyik leglátogatottabb helyszíne.Budapestről akár 4 óra autózással meg lehet látogatni Ausztria egyik csodáját, a Grüner Seet. Akár egy hétvégi kiruccanásnak is megfelelhet, de hosszabb nyaralásnak is egyaránt tökéletes. Akár autópályán is el lehet jutni a tó közelébe, kisgyerekekkel is látogatható látványosság.

A Grüner See Ausztriában található a stájerországi tartományban fekvő Tragöß-Sankt Katharein-ben található. A tó egy hegyomlás következtében jött létre, azóta mindig tiszta víz tölti meg a medret. Nevét is erről kapta, hiszen az év nagyrészében pompázik benne a csodálatos zöld színben tetsző víz. A vizet a hegyoldalon olvadó hóból nyeri a tó, ezért a víz általában 5-6 fokos, tehát nem kifejezetten a fürdőzés miatt érdemes meglátogatni. Mikor nyárra elolvad az összes hó, akkor éri el a tó a legmagasabb vízállását. Ilyenkor akár 10 méter mély is lehet. Ősszel viszont olyan állapotban is látható, amikor nincs benne víz, mert kiszárad. (a kép csak illusztráció-a szerk.)

2016-ig még búvárokat is láthattak a turisták, azóta viszont ezt a tevékenységet betiltották. Most már csak kis rákokat és halakat lehet látni a tó kristálytiszta vízében. A környék szigorúan védett, ezért campingezni, sütögetni szigorúan tilos! A tavat körülvevő hegylánc is igen látványos. A Zöld-tó a Hochschwab hegycsoport vonulata alatt fekszik. A mészkő vonulattól északra a Pribitz (1579 m) hegyet, északkeletre pedig a Messnerin (1835 m) csúcsát lehet látni. A túrázók több irányból is megközelíthetik a hegyvonulatot és a tavat. Különböző nehézségű utak vezetnek fel a tóhoz. A legkönnyebb út egy kitaposott ösvény, könnyű séta vezet el a célhoz.

Ezt az utat azok is választhatják, akik gyerekkel vannak, vagy pedig már idősebbek és valamilyen fizikai fájdalmuk van. Kerékpártúra is szervezhető a Grüner See-hez. Bruck an der Murból indul a tökéletesen kitáblázott és kényelmes R14-es Lamingtal kerékpárút, amely közvetlenül a Grüner See-hez vezet, ez összesen 16 km. A profibb biciklisek egy 56 km-es 1000 méter szintemelkedéses biciklitúrát is megtehetnek, hogy lássák a smaragdzöld tavat.

Ha tervezed a tó meglátogatását, mindenképpen nyáron (lehetőleg júliusban) tedd, hiszen akkor lehet gyönyörködni a tó teljes pompájában. Ősszel semmiképpen se menj, hiszen jóval alacsonyabb a vízállás, sőt lehet, hogy nincs is benne víz.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.