Menü

Miért vásárolj turkálóban?

Egyre trendibbé válik a fenntartható divat és öltözködés jegyében a secondhand shopokban (azaz turkálókban) való vásárlás. Sokan még mindig óvakodnak turkálókban vásárolni, pedig a fenntartható és környezettudatos élet felé egy nagy lépést jelent.

A turkáló forradalmi korát kezdjük élni, hiszen már mindenféle kategóriákban lehet találni túrkálót, hol olcsóbb, hol drágább árkategóriákban. Már webshopokon keresztül is lehetséges rendelni. Régebben automatikusan ahhoz társították az emberek a turkálókban való vásárlást, hogy az illető biztosan szegény, nincs pénze új, márkás ruhákra. Valójában ez már egyáltalán nem igaz. Vannak olyan használtruha-hálózatok, ahol szinte vadi új ruhákat forgalmaznak bolti árakon. Sőt, ma már nem a szegények „privilégiuma” a használtruhák vásárlása, hanem ma már mindenféle társadalmi helyzetből érkeznek vásárlók.

Számos előnye van annak, ha valaki használtruhákat vesz és hord. Ami a legszembetűnőbb előny, hogy a ruhákat sokkal olcsóbban lehet általánosan megvásárolni, mintha nagy márkaboltokban vásárolnánk. Mindezek mellet nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem „tömegcuccot” vásárlunk, és nem fog velünk minden sarkon szembe jönni ugyanaz a darab. Egészen egyedi darabokat lehet találni némelyik boltban, ezzel jobban kialakíthatjuk egyedi stílusunkat.

A fast fashion jelensége a tömegtermelésből fejlődött ki. A fast fashion divatcégek nem elkötelezettek a fenntarthatóság mellett, sőt a ruhákat harmadik országbeli gyermekek varrják (sok esetben illegálisan) napi 1-5 dollárért. A környezetszennyezésért is nagyban felelősek ezek a cégek, hiszen a gyárak működtetése megnöveli a széndioxid termelést. Ezért, ha tehetjük, ajándékozzuk oda a már nem használt ruháinkat rászorulóknak, esetleg adjuk oda olyan ruhaboltoknak, amelyek újrafelhasználják ruháinkat. Turizással ezért csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat és támogathatjuk a fast fashion kizsákmányoló és szennyező tevékenysége elleni harcot.

Sok ember megteheti, hogy egy ruhát szimplán csak egy alkalomra vesz, ezért tovább nem is használja. Ezek a ruhák sokszor csak a szekrényben porosodnak, ilyenkor jobb, ha elvisszük egy használtruha boltba, ahol valaki olcsóbban hozzájut márkás és jóminőségű darabokhoz. Sokan örülnek az ilyen értékeknek, hiszen lehet, hogy vadi új állapotában nagyon drága. Egyre gyakrabban találkozhatunk újszerű, sőt egészen új ruhákkal, sokszor még az eredeti címke is megtalálható a ruhán.

Mindenkit buzdítok a turkálásra, hiszen nagy élmény meglelni a számunkra tetsző darabokat, illetve buzdítalak benneteket arra, hogy megunt ruháitokat ne dobjátok ki, hanem adományozzátok el, vagy juttassátok el ilyen boltokba!

Nagypál Anna

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Alvásproblémák elleni gyógynövények

A felborult cirkadián ritmus hosszú távon nem csupán koncentrációzavarokhoz vezethet, de akár még a rákos daganatok növekedését is elősegítheti. Azt eddig is tudni lehetett, hogy a sok éjszakázással járó munkahelyek nagyon egészségtelenek, hiszen felborítják a biológiai órát, csökkentik a melatonin-termelés hatékonyságát, és az is köztudomású, hogy a hét közben kihagyott alvásidőt sajnos nem lehet hétvégénként bepótolni.

Skinimalizmus – minimalista bőrápolás

Rengeteg trend létezik bőrünk ápolására, mindenki kedvére válogathat közülük, hogy számára melyik a legmegfelelőbb, de mi van azokkal, akik már szinte elvesztek a kínálatban
és nem vágynak órákig tartó rutinra? Na, akkor figyelem, itt a megoldás!

Az idősödés megélése

Minden életszakasz egy krízis, amely az arra a korra jellemző változási pontok pozitív megélésével magában hordozza az új életszakaszba lépés lehetőségét. A szakirodalom
orvosi értelemben 60-65 éves korra teszi az időskor kezdetét.