Menü

Miért vásárolj turkálóban?

Egyre trendibbé válik a fenntartható divat és öltözködés jegyében a secondhand shopokban (azaz turkálókban) való vásárlás. Sokan még mindig óvakodnak turkálókban vásárolni, pedig a fenntartható és környezettudatos élet felé egy nagy lépést jelent.

A turkáló forradalmi korát kezdjük élni, hiszen már mindenféle kategóriákban lehet találni túrkálót, hol olcsóbb, hol drágább árkategóriákban. Már webshopokon keresztül is lehetséges rendelni. Régebben automatikusan ahhoz társították az emberek a turkálókban való vásárlást, hogy az illető biztosan szegény, nincs pénze új, márkás ruhákra. Valójában ez már egyáltalán nem igaz. Vannak olyan használtruha-hálózatok, ahol szinte vadi új ruhákat forgalmaznak bolti árakon. Sőt, ma már nem a szegények „privilégiuma” a használtruhák vásárlása, hanem ma már mindenféle társadalmi helyzetből érkeznek vásárlók.

Számos előnye van annak, ha valaki használtruhákat vesz és hord. Ami a legszembetűnőbb előny, hogy a ruhákat sokkal olcsóbban lehet általánosan megvásárolni, mintha nagy márkaboltokban vásárolnánk. Mindezek mellet nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem „tömegcuccot” vásárlunk, és nem fog velünk minden sarkon szembe jönni ugyanaz a darab. Egészen egyedi darabokat lehet találni némelyik boltban, ezzel jobban kialakíthatjuk egyedi stílusunkat.

A fast fashion jelensége a tömegtermelésből fejlődött ki. A fast fashion divatcégek nem elkötelezettek a fenntarthatóság mellett, sőt a ruhákat harmadik országbeli gyermekek varrják (sok esetben illegálisan) napi 1-5 dollárért. A környezetszennyezésért is nagyban felelősek ezek a cégek, hiszen a gyárak működtetése megnöveli a széndioxid termelést. Ezért, ha tehetjük, ajándékozzuk oda a már nem használt ruháinkat rászorulóknak, esetleg adjuk oda olyan ruhaboltoknak, amelyek újrafelhasználják ruháinkat. Turizással ezért csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat és támogathatjuk a fast fashion kizsákmányoló és szennyező tevékenysége elleni harcot.

Sok ember megteheti, hogy egy ruhát szimplán csak egy alkalomra vesz, ezért tovább nem is használja. Ezek a ruhák sokszor csak a szekrényben porosodnak, ilyenkor jobb, ha elvisszük egy használtruha boltba, ahol valaki olcsóbban hozzájut márkás és jóminőségű darabokhoz. Sokan örülnek az ilyen értékeknek, hiszen lehet, hogy vadi új állapotában nagyon drága. Egyre gyakrabban találkozhatunk újszerű, sőt egészen új ruhákkal, sokszor még az eredeti címke is megtalálható a ruhán.

Mindenkit buzdítok a turkálásra, hiszen nagy élmény meglelni a számunkra tetsző darabokat, illetve buzdítalak benneteket arra, hogy megunt ruháitokat ne dobjátok ki, hanem adományozzátok el, vagy juttassátok el ilyen boltokba!

Nagypál Anna

Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák

Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?

Advent: a lassulás művészete egy zajos világban

Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.

Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?

A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.