Menü

Miért vásárolj turkálóban?

Egyre trendibbé válik a fenntartható divat és öltözködés jegyében a secondhand shopokban (azaz turkálókban) való vásárlás. Sokan még mindig óvakodnak turkálókban vásárolni, pedig a fenntartható és környezettudatos élet felé egy nagy lépést jelent.

A turkáló forradalmi korát kezdjük élni, hiszen már mindenféle kategóriákban lehet találni túrkálót, hol olcsóbb, hol drágább árkategóriákban. Már webshopokon keresztül is lehetséges rendelni. Régebben automatikusan ahhoz társították az emberek a turkálókban való vásárlást, hogy az illető biztosan szegény, nincs pénze új, márkás ruhákra. Valójában ez már egyáltalán nem igaz. Vannak olyan használtruha-hálózatok, ahol szinte vadi új ruhákat forgalmaznak bolti árakon. Sőt, ma már nem a szegények „privilégiuma” a használtruhák vásárlása, hanem ma már mindenféle társadalmi helyzetből érkeznek vásárlók.

Számos előnye van annak, ha valaki használtruhákat vesz és hord. Ami a legszembetűnőbb előny, hogy a ruhákat sokkal olcsóbban lehet általánosan megvásárolni, mintha nagy márkaboltokban vásárolnánk. Mindezek mellet nagyobb a valószínűsége annak, hogy nem „tömegcuccot” vásárlunk, és nem fog velünk minden sarkon szembe jönni ugyanaz a darab. Egészen egyedi darabokat lehet találni némelyik boltban, ezzel jobban kialakíthatjuk egyedi stílusunkat.

A fast fashion jelensége a tömegtermelésből fejlődött ki. A fast fashion divatcégek nem elkötelezettek a fenntarthatóság mellett, sőt a ruhákat harmadik országbeli gyermekek varrják (sok esetben illegálisan) napi 1-5 dollárért. A környezetszennyezésért is nagyban felelősek ezek a cégek, hiszen a gyárak működtetése megnöveli a széndioxid termelést. Ezért, ha tehetjük, ajándékozzuk oda a már nem használt ruháinkat rászorulóknak, esetleg adjuk oda olyan ruhaboltoknak, amelyek újrafelhasználják ruháinkat. Turizással ezért csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat és támogathatjuk a fast fashion kizsákmányoló és szennyező tevékenysége elleni harcot.

Sok ember megteheti, hogy egy ruhát szimplán csak egy alkalomra vesz, ezért tovább nem is használja. Ezek a ruhák sokszor csak a szekrényben porosodnak, ilyenkor jobb, ha elvisszük egy használtruha boltba, ahol valaki olcsóbban hozzájut márkás és jóminőségű darabokhoz. Sokan örülnek az ilyen értékeknek, hiszen lehet, hogy vadi új állapotában nagyon drága. Egyre gyakrabban találkozhatunk újszerű, sőt egészen új ruhákkal, sokszor még az eredeti címke is megtalálható a ruhán.

Mindenkit buzdítok a turkálásra, hiszen nagy élmény meglelni a számunkra tetsző darabokat, illetve buzdítalak benneteket arra, hogy megunt ruháitokat ne dobjátok ki, hanem adományozzátok el, vagy juttassátok el ilyen boltokba!

Nagypál Anna

Miért fontos a fényvédő?

Bőrgyógyászok és kozmetikusok egyaránt nem győzik kiemelni, hogy mennyire fontos a fényvédő gyakori kenése az arcra. Nemcsak nyáron, de télen is szükség lenne rá, azonban erről sokan megfeledkeznek.

Milyen egy tökéletes piknik?

A szabadban rendezett összejövetelek mindig sikert aratnak, részei lehetnek egy kirándulásnak, vagy lehet egy szülinap, vagy más alkalom megünneplése is a barátokkal. Piknikre fel!

Mi az a peszkateriánus étrend?

Már nem lepődünk meg új divatdiéták hallatán, sem furcsának tűnő étrendeken, szokatlan ételeken, most a peszkateriánus étrendről lesz szó.

Meggyógyulhatunk a Placebo tablettáktól is?

Placebonak tekinthető minden olyan gyógyszer, amely valódi orvosi kezelésnek tűnhet, de nem az. Lehet tabletta, injekció, és sok más típusú álgyógyszer is. Ami minden placeboban közös, az az, hogy nem tartalmaz aktív hatóanyagot, mely kihat az egészségre.

Sosem késő elkezdeni sportolni: így vágj bele 40 felett

Nem számít, hogy hány évesek vagyunk, sportolni bármikor el lehet kezdeni. Sőt, érdemes is, hiszen a rendszeres mozgás segít megőrizni a fiatalságunkat és formában tart, arról nem is beszélve, hogy sportolással rengeteg betegséget megelőzhetünk. Ám 40 éves kor felett már nem pontosan úgy kell nekikezdeni a sportolásnak, mint fiatalabb korban. Íme, azok a tippek, amelyek segítségül szolgálhatnak az elkezdésben - szakértő tippjeivel.