Menü

Így hat ránk a csípős paprika

A paprika közismerten igen magas C-vitamin-tartalmú zöldség. Számos más vitamint és fontos növényi hatóanyagokat - karotinoidokat, luteint, likopint, zeaxantint - tartalmaz, így fogyasztása mindenképpen egészséges.

Szerencsére a magyar konyhában is közkedvelt. A paprika csípősségéért, egyúttal a legkiemelkedőbb és legfontosabb, egészségre gyakorolt hatásáért egy kapszaicin nevű, fenolos szerkezetű anyag a felelős.

A csípősség érzete azért keletkezik, mert a kapszaicin a szájban lévő hő- és fájdalomérzékelő receptorok ingerküszöbét csökkenti, így a normális testhőmérsékletet is forrónak érzékeljük. Ugyanazt a hatást nemcsak a szájüregben, de a test bármely pontján képes kiváltani. Ezt bárki megtapasztalhatja, aki csípős paprika evése után megdörgöli a szemét. A szervezet az ingert érzékelve ugyanúgy válaszol, mintha enyhe égési sérülést szenvedtünk volna el, azonban a hő szövetkárosító hatása nélkül. Az érintett területen enyhe gyulladásos reakció és helyi vérbőség keletkezik.

Amit fontos tudni a kapszaicinról

A kapszaicin számos szempontból igen előnyös. Az egyik legtöbbet kutatott terület a rosszindulatú daganatokra gyakorolt hatása. Laboratóriumi és állatkísérletekben hatékonyan gátolta például a prosztataráksejtek növekedését. Egy másik állatkísérletben kiderült, hogy a kapszaicin csökkenti a gyomorban élő Helicobacter pylori okozta gyomorgyulladást. Az, hogy a gyomorban élő Helicobacter egyes embereknél gyomorfekélyt okoz, és hosszú távon jelentősen növeli a gyomorrák kockázatát, jó ideje ismert. A baktérium gyakrabban fordul elő fejlődő országokban, ahol a modern antibiotikum kezelés alig elérhető. Itt különösen nagy jelentősége lehetne a csípős paprika fogyasztásának.

Egy 2006-os kaliforniai vizsgálat szerint az elfogyasztott kapszaicin a prosztarákos sejtek programozott sejthalálát (apoptózisát) aktiválja, és jelentősen fékezi a daganat terjeszkedését. Egy másik daganattípus, ahol a kapszaicin hasznos lehet, az emlőrák. Egy ideje ismert, hogy emlőrák sejtekben szintén beindítja a sejthalált, egy 2015-ben megjelent tanulmány szerint azonban az emlőrák őssejtjeit is elpusztítja.

A kapszaicin tartalmú krémek másik felhasználási területe egyes bőrbetegségek, például pikkelysömör kezelése. Bár az első néhány alkalommal égő, csípő érzést okoz, jelentősen mérsékli a pikkelysömörös elváltozások kialakulását.

A kapszaicin – és az erős paprika – rendszeres fogyasztása nőkben és férfiakban bizonyítottan csökkenti a vércukorszintet és növeli az inzulinérzékenységet. Egy 2016-os, kettős vak, placebo kontrollált klinikai vizsgálatban terhességi cukorbetegségben szenvedő nőknél a placebóval összehasonlítva csökkentette az inzulinrezisztenciát, és a terhességi diabéteszre jellemző nagy súlyú újszülött is ritkább volt a napi rendszerességgel, megadott mennyiségű chili porral készült ételt fogyasztó kismamáknál.

Szintén vizsgálatok támasztják alá, hogy a kapszaicin tartalmú ételek rendszeres fogyasztása segít a testsúly- és étvágycsökkentésben, és javítja a fizikai teljesítőképességet.

Szerző: Udvari Fanni

Koriander, fűszer- és gyógynövény

Rengeteg fűszernövényt ismerünk, használunk a mindennapokban, de ezek közül soknak nem csak az íze remek, hanem felhasználhatósága és hatása is.

Mire figyeljenek a cukorbetegek karácsonykor?

Mit tehet, aki betegség miatt nem fogyaszthat kedvére az ünnepi ínycsiklandó falatokból, édességekből?

Lúgosító ételek nyomában

Ha lúgosítani szeretnél, tudnod kell, hogy mely ételek váltanak ki lúgosító hatást a szervezetedben. Az alap elmélet az, hogy bármilyen ételt ehetsz, azonban néhány étel lúgosabb, mint a többi.

Ínycsiklandozó diétás lasagne

Lasagnét mindenki ismeri . Szénhidrátban dúskáló tésztalapok között a darált hús és a sok sajt dobja fel az ízélményeket. Na meg a zsírbevitelünket. Igen, igen… a diétázók fájó szívvel könyvelhetik el, amíg a kalóriák meg vannak számlálva, addig bizony a lasagne sem fog az asztalra kerülni!

Népszerű adventi édességünk a grillázs

A karácsonyi vásárokban a forralt bor és a pirított mandula a sláger, de a gesztenye is elengedhetetlen finomság. A sült gesztenye zamatáról és a téli lélekmelengető italokról, az adventi konyhai aromaterápiáról nemrég írtunk oldalunkon, most a karácsonyi hangulat másik kedvencét említjük meg, a grillázst.