Menü

Finomságok édesburgonyával - válogatás

Édesburgonyás gofri

HOZZÁVALÓK

50dkg édesburgonya

2csip só

30dkg liszt

10dkg vaj

0.5 csom sütőpor

1ek reszelt narancshéj

7.5dkg cukor

4db tojás

5dl tej

A tálaláshoz:

porcukor

ELKÉSZÍTÉS

Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. Egy csipet sót adunk hozzá, és kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Ezután leszűrjük, és félretesszük hűlni.

Közben elkészítjük a tésztát: a lisztet, egy csipet sót, a lágy vajat, a sütőport, a reszelt narancshéjat, a cukrot és a tojások sárgáját összekeverjük egy fakanállal.

A tejet felmelegítjük (éppen csak langyosra), hozzáadjuk a villával összetört, kissé pépesített édesburgonyát, és az így kapott masszát a lisztes keverékkel homogénre keverjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a tésztába forgatjuk. Letakarjuk, és 1 óráig állni hagyjuk.

Ezután a gofrisütőt előmelegítjük, a tésztát pedig egyenletesen adagolva megsütjük benne. Porcukorral meghintve kínáljuk. Juharszirup és méz is illik hozzá.

Sült édesburgonya

HOZZÁVALÓK

80dkg édesburgonya

bor (őrölt)

0.5dl olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS

Az édesburgonyát meghámozzuk, majd vékony hasábokra vágjuk. Megsózzuk és megborsozzuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, meglocsoljuk az olívaolajjal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Mártogatóssal tálaljuk.

Sült édesburgonyapüré

HOZZÁVALÓK

2.5kg édesburgonya

4ek vaj

0.5tk szerecsendió

0.5tk pirospaprika

2.5tk só

0.5tk frissen őrölt bors

1.25dl tejföl

ELKÉSZÍTÉS

Az édesburgonyát megtisztítjuk, majd elosztjuk egy tepsiben és a 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Kb. 30 perc múlva átforgatjuk, és további 30 perc alatt puhára sütjük. Ezután kivesszük a sütőből.

A kissé kihűlt burgonyákat félbevágjuk, majd a héjból kikanalazott belsejüket egy nagy tálba tesszük, és szükség esetén villával összetörjük. Ezután alaposan összekeverjük 2 ek felkockázott vajjal, a szerecsendióval, a paprikával, a sóval és a borssal. Végül beledolgozzuk a tejfölt.

A masszát egy tepsibe vagy egy tűzálló tálba simítjuk, és elosztjuk rajta a maradék vajkockákat. A 200 fokos sütőben átforrósítjuk kb. 5 perc alatt, majd rövid ideig grillezzük, amíg a teteje enyhén barnulni kezd.

Édesburgonya leves

HOZZÁVALÓK

2ek castello olívaolaj

1fej vöröshagyma

2gerezd fokhagyma

LE GUSTO tengeri só (ízlés szerint)

őrölt fekete bors

BELLA szerecsendió

3db édesburgonya

1szál fehérrépa

8dl alaplé

5szelet bacon

ELKÉSZÍTÉS

Az apróra vágott vöröshagymát az olívaolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, majd felöntjük az alaplével.

Beletesszük a meghámozott, kockára vágott édesburgonyát és fehérrépát, ízlés szerint fűszerezzük, és addig főzzük, míg a zöldségek meg nem puhulnak.

Közben az apróra vágott bacont egy serpenyőben lepirítjuk. Ha a zöldségek megfőttek, botmixerrel krémes állagúvá turmixoljuk. Tálaláskor a tetejét megszórjuk a pirított baconnel.

Szerző: Udvari Fanni

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!