Menü

Gyógynövényekkel a demencia ellen

A mai téma azon gyógynövények felkutatása, melyek demencia esetén hatásosak, ugyanis léteznek gyógynövények a demenciára. Természetesen a gyógyszeres kezelés gyógynövényekkel való kiegészítését az orvossal kell megbeszélni, mindenképp érdemes utánajárni a lehetőségeknek.

A demencia több, gyakran egymással kombinálva is fennálló betegség összefoglaló orvosi neve. A demencia egy olyan betegség, amely rontja a memóriát. A betegség sajnos nagyon sok embert érint világszerte, s a memóriát érintő kellemetlen tünetei mellett az is probléma, hogy más társbetegségei is vannak. A demenciával együtt járhat a magas vérnyomás és a különféle szívbetegségek is.

A demenciára jellemző, hogy a memória fokozatos romlásával járnak, azonban tévedés, hogy csak memóriazavar sajnos más egyéb betegségek is jelentkeznek mellette.

A különböző ezzel kapcsolatos kutatások rávilágítottak arra, hogy számos gyógynövényről bizonyítottan elmondható, hogy hatékonyan csökkentik a demencia tüneteit.

Ezek közül elsőként említendő a ginkgo biloba, mely javítja a tanulási képességet és a memóriára is pozitív hatást gyakorol, ezenkívül fokozza az agy működését, javítja az agy véráramlását.

A kurkumáról évezredek óta tartják, hogy számos egészségügyi problémára jó, többek között használták ízületi gyulladásra, emésztési rendellenességekre is, azonban talán kevésbé közismert, hogy a demencia esetén is hatásos, ugyanis javítja a kognitív funkciókat, illetve a memóriára is pozitív hatást gyakorol.

A másik csodás gyógynövény a ginszeng, amely a demenciában szenvedő betegek esetében javítja a memóriát. Csökkentheti a vérnyomást és javíthatja a vér áramlását is.

A sáfránnyal kapcsolatban is bebizonyosodott, hogy - amellett, hogy antidepresszáns hatású -, szintén pozitívan hat a tanulásra és a memóriára.

A nem gyógyszeres segítés másik fő területe a szellemi napi aktivitás fenntartásának segítése, fokozása. Különféle agyi tréning módszerekkel segíthetjük a lehető legjobb formában maradni agyunkat. A könyv, keresztrejtvény nagyon hasznos időtöltések.

Természetesen a gyógynövények sosem helyettesítik az orvosi kezelést, szakszerű terápiát, de kiegészítő kezelésként, szakorvossal egyeztetve érdemes bevonni a terápiába, gyógyítás folyamatába.

Martinka Dia

Nyári fitnesz tippek

Nyáron sem késő belekezdeni valamilyen testmozgásba. Néhány egyszerűbb ötletet és tippet szeretnék bemutatni a nyári sportolással kapcsolatban. Mire érdemes odafigyelni, és hogyan tudjuk motiválni magunkat arra, hogy még egy meleg napon is kimozduljunk valahová.

Szelektálás – mit dobjunk ki és mit ne?

Amikor már túlzsúfolttá válnak a szekrényeink, szobáink, belépni sem tudunk az előszobába, halmozzuk a tárgyakat, mániákusan gyűjtögetünk és nem akarunk semmit kidobni, akkor itt az ideje egy nagyobb szelektálásnak! Ha kétségeink vannak afelől, hogy mit szabad kidobni és mit nem ajánlott, akkor olvassák el mai írásunkat.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.