Menü

Gyógynövényekkel a demencia ellen

A mai téma azon gyógynövények felkutatása, melyek demencia esetén hatásosak, ugyanis léteznek gyógynövények a demenciára. Természetesen a gyógyszeres kezelés gyógynövényekkel való kiegészítését az orvossal kell megbeszélni, mindenképp érdemes utánajárni a lehetőségeknek.

A demencia több, gyakran egymással kombinálva is fennálló betegség összefoglaló orvosi neve. A demencia egy olyan betegség, amely rontja a memóriát. A betegség sajnos nagyon sok embert érint világszerte, s a memóriát érintő kellemetlen tünetei mellett az is probléma, hogy más társbetegségei is vannak. A demenciával együtt járhat a magas vérnyomás és a különféle szívbetegségek is.

A demenciára jellemző, hogy a memória fokozatos romlásával járnak, azonban tévedés, hogy csak memóriazavar sajnos más egyéb betegségek is jelentkeznek mellette.

A különböző ezzel kapcsolatos kutatások rávilágítottak arra, hogy számos gyógynövényről bizonyítottan elmondható, hogy hatékonyan csökkentik a demencia tüneteit.

Ezek közül elsőként említendő a ginkgo biloba, mely javítja a tanulási képességet és a memóriára is pozitív hatást gyakorol, ezenkívül fokozza az agy működését, javítja az agy véráramlását.

A kurkumáról évezredek óta tartják, hogy számos egészségügyi problémára jó, többek között használták ízületi gyulladásra, emésztési rendellenességekre is, azonban talán kevésbé közismert, hogy a demencia esetén is hatásos, ugyanis javítja a kognitív funkciókat, illetve a memóriára is pozitív hatást gyakorol.

A másik csodás gyógynövény a ginszeng, amely a demenciában szenvedő betegek esetében javítja a memóriát. Csökkentheti a vérnyomást és javíthatja a vér áramlását is.

A sáfránnyal kapcsolatban is bebizonyosodott, hogy - amellett, hogy antidepresszáns hatású -, szintén pozitívan hat a tanulásra és a memóriára.

A nem gyógyszeres segítés másik fő területe a szellemi napi aktivitás fenntartásának segítése, fokozása. Különféle agyi tréning módszerekkel segíthetjük a lehető legjobb formában maradni agyunkat. A könyv, keresztrejtvény nagyon hasznos időtöltések.

Természetesen a gyógynövények sosem helyettesítik az orvosi kezelést, szakszerű terápiát, de kiegészítő kezelésként, szakorvossal egyeztetve érdemes bevonni a terápiába, gyógyítás folyamatába.

Martinka Dia

Stresszmentes ünnepeket!

A karácsonyvárás meghitt és hangulatos, izgalmas készülődés, folyamatos ötletelés, az ünnep közeledtével pedig lázas kapkodásba, agyalásba csap át, hogy mit, hogyan és leginkább a mikor tegyünk, így válik észrevétlenül kissé stresszessé. Hogy kerülhetjük el az idegeskedést, a kapkodást?

Kinyitott a Mikulásgyár!

Tizenhetedik alkalommal nyitja meg kapuit a Mikulásgyár, Európa legnagyobb karitatív fesztiválja. Hogy lehet eljuttatni az adományokat, miket gyűjtenek és hogy lehet valaki önkéntes, erről szól mai cikkünk.

Karácsonyi ajándéktippek 2-3 éves gyerekeknek

A kisgyerekek az a korosztály, akiknek nem nehéz ajándékot venni, meglepetést szerezni, hiszen egyrészt nagyon lelkesek és várják az ünnepet, mindennek tudnak örülni, másrészt számos olyan dolgot találni, amelyet örömmel fogadnak.

Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Körmeink betegségekről is árulkodhatnak, a különböző körömhibák ugyanis utalhatnak egészségügyi problémákra, ezért kell komolyan venni, ha körmünk töredezik, barázdás vagy foltos. Milyen betegségeket jeleznek a körmeink?

Tudnivalók a hátrahajló méhről

Sajnos máig köztudatban van az a nézet, hogy a hátrahajló méh megnehezíti a terhességet, vagy a baba kihordását. Önmagában azonban ez nem igaz: az elképzelés mára már elavult.