Menü

Gyógynövényekkel a demencia ellen

A mai téma azon gyógynövények felkutatása, melyek demencia esetén hatásosak, ugyanis léteznek gyógynövények a demenciára. Természetesen a gyógyszeres kezelés gyógynövényekkel való kiegészítését az orvossal kell megbeszélni, mindenképp érdemes utánajárni a lehetőségeknek.

A demencia több, gyakran egymással kombinálva is fennálló betegség összefoglaló orvosi neve. A demencia egy olyan betegség, amely rontja a memóriát. A betegség sajnos nagyon sok embert érint világszerte, s a memóriát érintő kellemetlen tünetei mellett az is probléma, hogy más társbetegségei is vannak. A demenciával együtt járhat a magas vérnyomás és a különféle szívbetegségek is.

A demenciára jellemző, hogy a memória fokozatos romlásával járnak, azonban tévedés, hogy csak memóriazavar sajnos más egyéb betegségek is jelentkeznek mellette.

A különböző ezzel kapcsolatos kutatások rávilágítottak arra, hogy számos gyógynövényről bizonyítottan elmondható, hogy hatékonyan csökkentik a demencia tüneteit.

Ezek közül elsőként említendő a ginkgo biloba, mely javítja a tanulási képességet és a memóriára is pozitív hatást gyakorol, ezenkívül fokozza az agy működését, javítja az agy véráramlását.

A kurkumáról évezredek óta tartják, hogy számos egészségügyi problémára jó, többek között használták ízületi gyulladásra, emésztési rendellenességekre is, azonban talán kevésbé közismert, hogy a demencia esetén is hatásos, ugyanis javítja a kognitív funkciókat, illetve a memóriára is pozitív hatást gyakorol.

A másik csodás gyógynövény a ginszeng, amely a demenciában szenvedő betegek esetében javítja a memóriát. Csökkentheti a vérnyomást és javíthatja a vér áramlását is.

A sáfránnyal kapcsolatban is bebizonyosodott, hogy - amellett, hogy antidepresszáns hatású -, szintén pozitívan hat a tanulásra és a memóriára.

A nem gyógyszeres segítés másik fő területe a szellemi napi aktivitás fenntartásának segítése, fokozása. Különféle agyi tréning módszerekkel segíthetjük a lehető legjobb formában maradni agyunkat. A könyv, keresztrejtvény nagyon hasznos időtöltések.

Természetesen a gyógynövények sosem helyettesítik az orvosi kezelést, szakszerű terápiát, de kiegészítő kezelésként, szakorvossal egyeztetve érdemes bevonni a terápiába, gyógyítás folyamatába.

Martinka Dia

Ezeket a gyógyszereket tegyük a bőröndbe!

Ha nyaralni készülődünk, mindig gondoljuk át, milyen gyógyszereket vigyünk magukkal. Bár nagyon sok helyen van már gyógyszertár, azonban nem jó utolsó pillanatban futkosni nyitva tartó patika után, jobb, ha nálunk van néhány alap készítmény, egy kis összerakott „házipatika”.

Fiatalítja a sport az agyunkat?

Megfiatalítja meg a sport agyunkat? Ha igaz, amit a tudósok állítanak, akkor a rendszeres sportolás lelassítja az agy öregedését, a korral járó szellemi visszafejlődést, tehát akkor van ilyen, igen.

A vitaminhiány jelei

A hiánybetegségek többsége megfelelő vitaminpótlással problémamentesen megszüntethető. Vitaminhiány nem csak hiányos táplálkozásból adódhat, hanem bizonyos betegségek, illetve külső tényezők is hozzájárulhatnak kialakulásához.

Frissítő gyógynövények nyárra

Van, aki a jeges limonádéra esküszik, van, aki szerint inkább forró italt kell inni. Ha sem a jeges, sem a forró italok nem vonzzák ebben a hőségben, mutatunk pár teát, ami önmagában is hűsítő.

Hogyan hat a hőség a magas vérnyomásra?

Az időjárás rengeteg emberre hatással van. A jó időnek a legtöbben örülünk. Azonban a nagy hőség és a kánikula, az állandó izzadás mellett sokszor levertséget, fejfájást okoz, emellett pedig a vérnyomást is befolyásolja.