Milyen egy tökéletes piknik?
- Dátum: 2021.06.16., 21:29
- Martinka Dia
- erdő, étel, füves hely, gyerekek, időjárás, ital, játékok, jó idő, kellékek, kikapcsolódás, kirándulás, lefoglal, lehetőség, napsütés, összejövetel, piknik, piknikkosár, szabad levegő, szemetelés, születésnap, társaság, vízpart
Egy pléd, egy piknikkosár, jó társaság, napsütés. Azt hiszem az egyik legjobb szabadtéri program, talán mostanában nem volt ilyesmire időnk, vagy ehhez megfelelő időjárás, de a nyár erre is lehetőséget teremt. Ha eddig elfelejtettük ezt a fajta programot, akkor íme, a piknik egy remek kikapcsolódás, akár kettesben, akár gyerekekkel!
Mint mindennek, még a piknikezésnek is vannak illemszabályai, íratlan törvényei, melyeket illik betartani. Egyik legfontosabb a szemetelés. Mondjuk alap dolog, hogy nem hagyjuk a szemetet szanaszét, de nem mindenkinek ennyire triviális. Egy szatyor minden gondot megold, abba tegyük a szemetet és máris megoldottuk ezt a gondot. A cigarettacsikk is szemét, azt sem gusztusos szanaszét dobálni.
A piknik egyik fő része az étel és ital.
Ha igazán meg akarjuk adni a módját, akkor a pikniket meg kell tervezni, erről pedig listát vezetni, így biztos semmi sem kerüli el a figyelmünket és semmi, sem marad otthon.
A piknikezéshez kell egy arra alkalmas helyszín. A legjobb hely füves, árnyékolt, nyugodt zöldterület, sok fával, esetleg vízparttal, szép kilátással.
Lehet egy park, egy kert, a Balaton-part, vagy épp egy hangulatos hely az erdőben.
Mit vigyünk magunkkal?
Nos pokrócot, műanyag tányért, poharat, evőeszközt, szalvétát, papírtörlőt, kést, hűtőtáskában ételt, italt, dugóhúzót, sörnyitót, alufóliát az esetleges maradékoknak, műanyag dobozt, nejlonzacskót a szemétnek, szúnyog-és kullancsriasztó szert, fejfedőt, naptejet, napszemüveget, kicsiknek esetleg sátort.
Ami az ennivalót illeti, a romlandó dolgok, nyers tojásos, majonézes vagy krémes ételek kerülendők, pláne, ha kánikula van.
Piknikbarát ételek a péksütemények, muffinok, linzerek, kekszek, piskóták, szendvicsek, húsgolyók, fasírtok, saláták, friss zöldségek és gyümölcsök esetleg dobozban kockákra vágva.
A saláták mellett jó minőségű olajbogyót és ecetes savanyúságot is kínálhatunk.
A házi limonádé, szörp, víz, gyümölcslevek részei egy jó pikniknek,
A gyerekeket érdemes lefogalni játékokkal, ezért labda, kisebb játékok is szükséges bepakolnivalók. A piknikkosarak biztonságosan rögzítik a tányért, evőeszközt, poharat, sőt akár termoszt is.
A szabadban rendezett összejövetelek mindig sikert aratnak, részei lehetnek egy kirándulásnak, vagy lehet egy szülinap, vagy más alkalom megünneplése is a barátokkal. Piknikre fel!
Kerti túlélőkalauz: mit tehetünk a perzselő hőség ellen?

A nyári hónapok egyre forróbbak, és a hosszan tartó hőség nemcsak minket, hanem a kertjeinket is próbára teszi. A kiszáradt fű, a lekókadt virágok és az elsárgult levelek látványa minden kerttulajdonos rémálma! Mit tehetünk a perzselő hőség ellen?
Hűsítő nyári gyógynövények

A gyógynövények sokasága elérhető akár egy szépen kialakított, parkosított kertben is, vagy a konyhakertben, többet használhatunk a nyári melegben is.
Komposztálás – a természet körforgása otthon

A komposztálás nem csupán egy zöld hóbort – valójában az egyik legegyszerűbb és leghasznosabb módja annak, hogy csökkentsük a háztartási hulladék mennyiségét, miközben értékes tápanyagot adunk vissza a természetnek.
Medencetisztítás és karbantartás: Így őrizd meg a víz tisztaságát egész szezonban

A kerti medence nyáron a pihenés egyik legjobb formája, de ahhoz, hogy mindig tiszta, higiénikus és élvezhető legyen, rendszeres karbantartásra van szükség. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb lépéseket, eszközöket és tanácsokat a medencetisztítás hatékony elvégzéséhez.
Zero waste: törekvés egy tisztább jövő felé

A modern világ elképesztő ütemű fejlődése és a fogyasztási szokásai hatalmas mennyiségű hulladékot termelnek. Szinte mindent eláraszt a szemét: a rengeteg visszamaradt PET-palack, a fesztiválok után maradó szeméthegyek éppen csak a felszínét mutatják egy mélyen gyökerező problémának. Túlzó vásárlási szokások, élelmiszer felhalmozás, a termelés határainak figyelmen kívül hagyása – ezek mind olyan jelenségek, amiket tudatossággal el lehetne kerülni.