Menü

Amiket sose fogyasszunk éhgyomorra

Mindenki máshogy indítja a napot, mindenkinek van egy saját, jól bevált reggeli rutinja. Van, aki egyáltalán nem reggelizik, van, aki a nap legfontosabb étkezésének tartja a reggelit, van, aki csak egy kávét, vagy valamilyen gyümölcsöt, zöldséget eszik. Egyik sem rosszabb a másiknál, hiszen kutatások bizonyítják, hogy nem mindenkinek válik be az, ha reggelente is étkezik és fordítva, illetve különböző anyagcserezavarok vagy vércukor problémák megléte szintén beleszól abba, hogyan zajlanak a reggelek. Ettől függetlenül azonban van néhány olyan étel és ital, amit érdemes elkerülnünk reggel, legalábbis éhgyomorra.

Az egyik talán leggyakoribb probléma, hogy éhgyomorra fogyasztjuk a kávét. Természetes, hogy sokan kávézunk reggel, hiszen ettől indul el a nap, kicsit felébreszt, vagy éppen csak a reggeli rituálé része, mindenesetre, ha szoktunk reggel kávézni, érdemes előtte legalább egy falatot enni, hogy ez ne éhgyomorra történjen. A kávé ugyanis, ha üres gyomorra isszuk, megemeli a reggel egyébként is magasabb kortizol szintjét, ami felboríthatja a hormonháztartásunkat. Ezen kívül, ha befolyásolhatja az alvást és a testsúlyunkat is.

Egy másik szintén gyakori étel, amit reggelente fogyasztunk, az a joghurt. Gondolhatnánk, hogy ez egy igazán egészséges, nem túl nehéz reggeli és jót tesz, ha üres gyomorra egy joghurtot eszünk. Épp ellenkezőleg, a joghurtban található baktérium kultúra, ami alapvetően jótékony hatással van a gyomorra és az emésztésre, ha éhgyomorra fogyasztjuk, elpusztul a gyomorsavtól, aminek kellemetlen gyomorégés és savtúltengés lesz a következménye.

Szintén megtévesztő lehet a következő pont is: nyers zöldségek. Hiszen ezek is egészségesek és alacsony kalóriatartalmuk miatt sokan salátaként, vagy valamilyen köretként fogyasztják reggelire, azonban éhgyomorra ezeket sem javasolt enni, mivel puffadást és gyomorgörcsöt okozhat. Persze nem minden zöldség tiltólistás, például az uborka vagy a cukkini kifejezetten jó választás reggelre.

A fentebb említett nyers zöldségek mellett a gyümölcsök közül is van, amit nem érdemes reggel fogyasztani. Egyrészt a savas, magas cukortartalmú gyümölcsök, mint például az alma vagy a szőlő sem a legjobb választás a nap első étkezésére, de meglepő módon a sokak által kedvelt banán sem javallott. Igaz, magas rosttartalma miatt kiváló energiaszintet biztosít akár egész délelőtt, azonban a rost mellett a magnézium- és káliumtartalma is magas. Ez pedig éhgyomorra fogyasztva megemeli a vér ásványianyag-szintjét is, ami pedig káros hatással lehet a szívműködésre, különösen olyanoknál, akiknél eleve fennáll valamilyen szív- és érrendszeri probléma.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?