Menü

Amiket sose fogyasszunk éhgyomorra

Mindenki máshogy indítja a napot, mindenkinek van egy saját, jól bevált reggeli rutinja. Van, aki egyáltalán nem reggelizik, van, aki a nap legfontosabb étkezésének tartja a reggelit, van, aki csak egy kávét, vagy valamilyen gyümölcsöt, zöldséget eszik. Egyik sem rosszabb a másiknál, hiszen kutatások bizonyítják, hogy nem mindenkinek válik be az, ha reggelente is étkezik és fordítva, illetve különböző anyagcserezavarok vagy vércukor problémák megléte szintén beleszól abba, hogyan zajlanak a reggelek. Ettől függetlenül azonban van néhány olyan étel és ital, amit érdemes elkerülnünk reggel, legalábbis éhgyomorra.

Az egyik talán leggyakoribb probléma, hogy éhgyomorra fogyasztjuk a kávét. Természetes, hogy sokan kávézunk reggel, hiszen ettől indul el a nap, kicsit felébreszt, vagy éppen csak a reggeli rituálé része, mindenesetre, ha szoktunk reggel kávézni, érdemes előtte legalább egy falatot enni, hogy ez ne éhgyomorra történjen. A kávé ugyanis, ha üres gyomorra isszuk, megemeli a reggel egyébként is magasabb kortizol szintjét, ami felboríthatja a hormonháztartásunkat. Ezen kívül, ha befolyásolhatja az alvást és a testsúlyunkat is.

Egy másik szintén gyakori étel, amit reggelente fogyasztunk, az a joghurt. Gondolhatnánk, hogy ez egy igazán egészséges, nem túl nehéz reggeli és jót tesz, ha üres gyomorra egy joghurtot eszünk. Épp ellenkezőleg, a joghurtban található baktérium kultúra, ami alapvetően jótékony hatással van a gyomorra és az emésztésre, ha éhgyomorra fogyasztjuk, elpusztul a gyomorsavtól, aminek kellemetlen gyomorégés és savtúltengés lesz a következménye.

Szintén megtévesztő lehet a következő pont is: nyers zöldségek. Hiszen ezek is egészségesek és alacsony kalóriatartalmuk miatt sokan salátaként, vagy valamilyen köretként fogyasztják reggelire, azonban éhgyomorra ezeket sem javasolt enni, mivel puffadást és gyomorgörcsöt okozhat. Persze nem minden zöldség tiltólistás, például az uborka vagy a cukkini kifejezetten jó választás reggelre.

A fentebb említett nyers zöldségek mellett a gyümölcsök közül is van, amit nem érdemes reggel fogyasztani. Egyrészt a savas, magas cukortartalmú gyümölcsök, mint például az alma vagy a szőlő sem a legjobb választás a nap első étkezésére, de meglepő módon a sokak által kedvelt banán sem javallott. Igaz, magas rosttartalma miatt kiváló energiaszintet biztosít akár egész délelőtt, azonban a rost mellett a magnézium- és káliumtartalma is magas. Ez pedig éhgyomorra fogyasztva megemeli a vér ásványianyag-szintjét is, ami pedig káros hatással lehet a szívműködésre, különösen olyanoknál, akiknél eleve fennáll valamilyen szív- és érrendszeri probléma.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.