Menü

Hatékony fogyás combról

Fogyni szeretnél a combodról? Először tisztázzuk ki mit ért combról fogyás alatt, mert azt látom, nem mindenki ugyanarra gondol. Nem mindegy, hogy fogyni szeretnél a combodról, azaz csökkenteni a zsírréteget a combodon, vagy alakot formálni, formás, feszes lábakat.

Hogyan működik a fogyás?

Sajnos nem mi határozzuk meg, hogy hova hízunk, illetve honnan fogyunk. Ez genetikailag meghatározott, és egyénenként eltér. Biztos Te is hallottad már, hogy vannak alma és körte alkatú emberek. Az alma alkatúak főleg has tájékra híznak, a körte alkatúak pedig főleg combra és fenékre, így a combról fogyás is leginkább a körte alkatúak problémája. A szervezetünk úgy működik, ha a zsírréteg úgy rakódik ránk, hogy először a combunkra, utána a fenekünkre, utána a hasunkra, akkor fogyás esetén fordított sorrendben kezdünk el fogyni. Tehát először a hasunkról, utána a fenekünkről, és végül a combunkról, tehát olyan, hogy lokális, helyi fogyás nem létezik.

Lehet fogyni combról fóliával?

Egy időben nagy divat volt fóliával betekerni a combot, és úgy edzeni, illetve ma már mindenféle thermo nadrágokat lehet kapni, amik hasonló hatást érnek el, növelik az izzadást. Sokan abban a reményben hordják ezeket, hogy ha megizzasztják a combjukat, akkor onnan fognak fogyni. Sajnos ez nem így van, ahogy az előző bekezdésben elmagyaráztam. Hiába izzasztod a combodat, nem fogsz feltétlenül a combodról fogyni. A fokozott izzadással csak vizet vesztesz, nem zsírt, viszont az izzadás segíti a méreganyagok távozását a szervezetből, tehát valamennyi előnye van ennek a módszernek.

Mi a helyzet a comberősítő gyakorlatokkal?

A comberősítő gyakorlatokkal elérheted, hogy szép feszes, formás lábaid legyenek. Ha a testsúlyoddal elégedett vagy, csak a combjaiddal nem, mert szeretnél izmosabb, feszesebb combokat, akkor comberősítő gyakorlatokra van szükséged.

Ha fogyni szeretnél, tudnod kell, hogy az erősítő gyakorlatok nem fogják a zsírréteget eltüntetni, tehát akár még az is előfordulhat, hogy a több izom miatt vastagabb lesz a lábad. Ettől függetlenül javasolt comberősítő gyakorlatokat végezni akkor is ha fogyás a cél, több okból is:

Egyfelől minél több izmod van, annál több kalóriát égetsz el, nő az alapanyagcseréd. Ez hosszú távon segíti a fogyást.

Másfelől ha sikerül eltüntetni a zsírpárnákat, akkor szép formás lábaid lesznek, erősítő gyakorlatok nélkül lehet vékonyabb lesz a combod, de nem lesz feszes.

Harmadszor pedig fogyás esetében valamennyit mindenképpen veszítesz az izmaidból is.

Ha jó fogyókúrás módszert alkalmazol, akkor főleg testzsírt veszítesz, és kevés izmot, de ha rossz módszert választasz, akkor főleg izomból fogysz, például a koplalós diéták esetében. A comberősítő gyakorlatokkal az izomvesztést bizonyos mértékben meg lehet gátolni.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.