Menü

Új munkahelyi őrület – kik azok a digitális nomádok?

Néhány országban már a koronavírus előtt létezett a home office fogalma, azonban Magyarországon csak a vészhelyzet idejében kezdtek el élni a munkahelyek ezzel a lehetőséggel. Ennek kapcsán ma, aki home officeban dolgozik, az bárhol dolgozhat – így most már hazánkban is kezd elterjedni a digitális nomádkodás fogalma.

A digitális nomád az, akinek nincs szüksége személyes jelenlétre a munkája során. Tehát irodán kívül bárhová elviheti a munkáját, azaz távmunkát végez. Ilyenek általában az online marketing, sales, support, programozás, design, de már egyre több munkát ide lehet sorolni. A digitális nomádoknak ezért lehetőségük van arra, hogy ne csak otthon dolgozzanak, hanem akár másik országból is végezhetik gond nélkül a feladataikat. A digitális nomádok dolgozhatnak egy bizonyos cégnél, de egyre több személy vág bele a freelance munkába, azaz saját vállalkozásba kezd és szabadúszóvá válik.

Ennek a munkaformának is megvannak az előnyei és a hátrányai is. Kifejezetten nagy előny, hogy a távmunkában dolgozóknak megvan arra a lehetőségük, hogy a munkát kirándulás során magukkal vigyék, ezért nincsenek egy fix helyhez kötve. A távmunka kifejezetten előnyös lehet kismamák és anyukák számára, akiknek így van lehetőségük arra, hogy részmunkaidőben otthonról vagy más helyről dolgozhassanak. A digitális nomádok saját maguknak tudják beosztani az idejüket, ezáltal időt nyerhetnek új hobbiknak.

Ugyanakkor az időbeosztás hátrány is lehet, mert nagy önfegyelem kell ahhoz, hogy valaki megfelelően be tudja osztani az idejét. Mindezek mellett nem válik szét a munka és a magánélet, hanem összefolyik, mondhatni eggyé válik. A digitális nomád szó szerint haza viszi a munkát, ami megpecsételheti a mindennapokat. Sokan nem tudnak otthonról dolgozni, hiszen hiányolják a motiváló irodai munkakörnyezetet, a munkatársakat és a már megszokott ritmust.

A koronavírus azonban rámutatott arra, hogy a digitális nomádkodás az elkövetkezendő évtized egyik legnépszerűbb életformája lesz. A vállalkozóknak és vezetőknek is meg kell ismerkedniük a jelenséggel, és ha rájönnek az mikéntekre, akkor képesek lesznek saját vállalatuknak is előnyt kovácsolni belőle.

Egyébként digitális nomádoknak nevezzük még átfogóan az Y-Z generációt, hiszen ők nagyrészt már beleszülettek a számítógépek és telefonok által dominált világba. Ők lesznek a digitális nomádkodás legfőbb haszonélvezői, mert a generációjuk nagyon gyorsan képes új helyzetekhez alkalmazkodni. Gyorsan tanulnak és képesek az internetet jól használni.

Nagypál Anna

A viselkedési függőség okai

A viselkedési függőségek a szenvedélybetegségek külön csoportját alkotják, és ezen esetekben az érintettek nem valamilyen kémiai anyagtól (drog, alkohol stb.) függenek, hanem egy viselkedési mintázattól.

A szabadtéri sportok pozitív hatásai

Kutatások során figyelték meg, hogy a kültéren való testedzés bizony nem csak fizikumunkat tartja karban, hanem lelkünknek és mentális egészségünknek is jót tesz, sőt ennek következményeképp még önbizalmunkra is pozitív hatással van.

Kellemes utazást!

Aki már legalább egyszer utazott az életben, jól tudja, hogy a nyaralásoknak, városlátogatásoknak és kirándulásoknak milyen jótékony hatásai vannak az életünkre. A stressz nélkül eltöltött üdülések és szép helyeket felkereső kirándulások után általában rögtön jobban érzi magát az ember, és a hazaérkezése után is frissen és megújult erővel kezd hozzá hétköznapi életéhez. A rövidtávú hatások mellett azonban több hosszú távon is előnyös változást hoz az utazók életébe az utazás.

Az egyedüllét pozitív hozadékai

Egyedül lenni a social media világában nem egyszerű feladat. Folyamatosan össze vagyunk kötve másokkal, ha szeretnénk, ha nem. A kapcsolataink határoznak meg bennünket, hogy mennyi ismerősünk van Facebookon vagy hányan követnek az Instagramon. Túlságosan függünk másoktól, az egyedüllét szinte már elképzelhetetlennek, sőt ijesztőnek tűnik. Pedig annál fontosabb.

Ezért érdemes színesen táplálkozni

A zöld méregtelenít, a sárga fiatalít, a piros és a lila véd a ráktól. A zöldségek és gyümölcsök színe elárulja testünknek, hogy milyen tápanyagokat tartalmaznak. A színek is tápanyagok, az egészséges táplálkozás alappillérei.