Menü

Mikor és milyen protein szeletet fogyasszunk?

A protein szeletek egyre népszerűbbek, de sokan nem tudják, mikor érdemes megenni ezeket a finomságokat: edzés előtt? Edzés után? De, ami a legfontosabb mit kell tartalmaznia egy jó fehérje szeletnek.

Manapság már nem csak a konditeremben, hanem a legtöbb üzlet polcain is találkozhatunk velük. Ráadásul rengeteg féle van belőlük, ám érdemes ezeknek a csomagolását is alaposan megvizsgálni mielőtt úgy döntünk, hogy megvesszük.

De ne csak a csoki elejét nézzük, mert olykor becsapós lehet, szépen fordítsuk meg és nézzük meg mit is tartalmaz.

Először is, legyen benne elég fehérje, ez származhat szója- vagy tejsavó fehérjéből. Amit mindenképp meg kell vizsgálni, hogy mennyi cukrot tartalmaz, hiszen ha tele van cukorral, akkor nem sokkal lesz hasznosabb számunkra, mint egy sima csokoládé. Nézd meg azt is, mennyi zsírt tartalmaz egy szelet, ugyan is ez sem mindegy. A telített zsírokat lehetőleg kerülni kell.

Nem elhanyagolható a szeletek rosttartalma sem, a rost ugyanis diétában is a barátod, csillapítja az éhségérzetet, és még az emésztést is segíti többek között. Az, hogy egy protein szelet milyen jó, függ attól is, mikor tervezed megenni. Edzés után például olyan proteines csoki kell, amiben van cukor, vagy egyéb gyors felszívódású szénhidrát, mert ez fogja visszatölteni a kiürült glikogén- és energiaraktáraidat.

Ha viszont nem edzés után, hanem lefekvés előtt fogyasztanál el egyet a nassolási vágyad csillapítására, válasz egy nulla cukrot tartalmazó szeletet. Most már tudjuk, mire kell odafigyelni a kiválasztáskor. Nézzük meg azt is mire (és mikor) jók a protein szeletek.

Az egyik megoldást már tudod: egy protein szelet jó barátod lehet edzés után, hiszen ilyenkor az izmaidnak gyors felszívódású fehérjére és szénhidrátra van szüksége.
Az edzés előtti fogyasztást is érdemes megfontolni. Gyors felszívódású szénhidrátot edzés előtt TILOS fogyasztani. Viszont ha edzés közben leesik a vércukrod, és elkezdesz szédülni, akkor is életmentő lehet egy ilyen csoki.

A másik tökéletes időpont minden olyan élethelyzet, amikor nincs időd vagy lehetőséged megállni és nyugodtan leülni, enni. Hiszen ezeket ilyenkor gyorsan elővesszük a táskánkból és elfogyasztjuk. Nem kell hozzá evőeszköz, se melegítést se hűtést nem igényel így bármikor a segítségünkre lehet. Enyhítheted a nassolás utáni vágyadat, és ha jól választasz még a diétába is belefér, az édesszájúak nagy örömére.

A protein szelet tehát egy nagyszerű találmány, nagyjából bármikor meg lehet enni, de ugyanúgy, mint a legtöbb táplálék kiegészítőt, ezeket is okosan kell megválasztani, és mértékletesen fogyasztani.

Szerző: Udvari Fanni

Mit nassolhat egy cukorbeteg?

Amikor cukorbeteg vendégünk van, alaposan tájékozódni kell, mivel kínálhatjuk meg, hiszen nem szaladhatunk le a boltba egy doboz linzerért, nem tehetünk ki gyümölcsöket, sem cukros üdítőket. De akkor milyen nassolnivalóval kínálhatjuk meg, aki cukorbeteg?

Ezért érdemes színesen táplálkozni

A zöld méregtelenít, a sárga fiatalít, a piros és a lila véd a ráktól. A zöldségek és gyümölcsök színe elárulja testünknek, hogy milyen tápanyagokat tartalmaznak. A színek is tápanyagok, az egészséges táplálkozás alappillérei.

Miért olyan népszerű a mediterrán étrend?

Ha becsukom a szemem a mediterrán diéta kapcsán egy roskadásig megrakott asztalt látok, mindenféle színes salátával, teljes kiőrlésű bagettekkel, sajtokkal, olívaolajjal, mozzarellával, paradicsommal, tésztákkal, szószokkal - egy gyönyörű megterített tengerparti asztalon. Igen, álmodozom.

Gondoskodjunk megfelelő módon a vasbevitelről!

Sajnos nem elég egyszerűen vasat szedni és kész, ennél összetettebb a történet, pedig a vas az egyik legfontosabb tápanyagunk, s ha nem figyelünk oda, vaskészleteink könnyen kimerülhetnek. Sok élelmiszer tartalmazza a vasat, azonban a felszívódásra is ügyelnünk kell.

Érdekességek a kuszkuszról

A kuszkuszt sokan összekeverik a bulgurral, pedig a kettő nem ugyanaz: mint a fentiekből is látszik a kuszkusz gyakorlatilag egyfajta tészta, a bulgur pedig egy gabonaféle.