Menü

Mikor és milyen protein szeletet fogyasszunk?

A protein szeletek egyre népszerűbbek, de sokan nem tudják, mikor érdemes megenni ezeket a finomságokat: edzés előtt? Edzés után? De, ami a legfontosabb mit kell tartalmaznia egy jó fehérje szeletnek.

Manapság már nem csak a konditeremben, hanem a legtöbb üzlet polcain is találkozhatunk velük. Ráadásul rengeteg féle van belőlük, ám érdemes ezeknek a csomagolását is alaposan megvizsgálni mielőtt úgy döntünk, hogy megvesszük.

De ne csak a csoki elejét nézzük, mert olykor becsapós lehet, szépen fordítsuk meg és nézzük meg mit is tartalmaz.

Először is, legyen benne elég fehérje, ez származhat szója- vagy tejsavó fehérjéből. Amit mindenképp meg kell vizsgálni, hogy mennyi cukrot tartalmaz, hiszen ha tele van cukorral, akkor nem sokkal lesz hasznosabb számunkra, mint egy sima csokoládé. Nézd meg azt is, mennyi zsírt tartalmaz egy szelet, ugyan is ez sem mindegy. A telített zsírokat lehetőleg kerülni kell.

Nem elhanyagolható a szeletek rosttartalma sem, a rost ugyanis diétában is a barátod, csillapítja az éhségérzetet, és még az emésztést is segíti többek között. Az, hogy egy protein szelet milyen jó, függ attól is, mikor tervezed megenni. Edzés után például olyan proteines csoki kell, amiben van cukor, vagy egyéb gyors felszívódású szénhidrát, mert ez fogja visszatölteni a kiürült glikogén- és energiaraktáraidat.

Ha viszont nem edzés után, hanem lefekvés előtt fogyasztanál el egyet a nassolási vágyad csillapítására, válasz egy nulla cukrot tartalmazó szeletet. Most már tudjuk, mire kell odafigyelni a kiválasztáskor. Nézzük meg azt is mire (és mikor) jók a protein szeletek.

Az egyik megoldást már tudod: egy protein szelet jó barátod lehet edzés után, hiszen ilyenkor az izmaidnak gyors felszívódású fehérjére és szénhidrátra van szüksége.
Az edzés előtti fogyasztást is érdemes megfontolni. Gyors felszívódású szénhidrátot edzés előtt TILOS fogyasztani. Viszont ha edzés közben leesik a vércukrod, és elkezdesz szédülni, akkor is életmentő lehet egy ilyen csoki.

A másik tökéletes időpont minden olyan élethelyzet, amikor nincs időd vagy lehetőséged megállni és nyugodtan leülni, enni. Hiszen ezeket ilyenkor gyorsan elővesszük a táskánkból és elfogyasztjuk. Nem kell hozzá evőeszköz, se melegítést se hűtést nem igényel így bármikor a segítségünkre lehet. Enyhítheted a nassolás utáni vágyadat, és ha jól választasz még a diétába is belefér, az édesszájúak nagy örömére.

A protein szelet tehát egy nagyszerű találmány, nagyjából bármikor meg lehet enni, de ugyanúgy, mint a legtöbb táplálék kiegészítőt, ezeket is okosan kell megválasztani, és mértékletesen fogyasztani.

Szerző: Udvari Fanni

A legjobb reggelik a stabil vércukorszinthez

Az egészséges étrend egyik legmeghatározóbb része a reggeli, mely nemcsak a nap egyik legfontosabb étkezése, hanem a stabil vércukorszint fenntartásának kulcsa is, különösen azoknak, akik cukorbetegséggel vagy vércukorproblémákkal küzdenek.

A Salvus gyógyvíz jótékony hatásai és felhasználási alternatívái

Salvus gyógyvíz összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas összes oldott anyag tartalmú gyógyvíz, amely a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik és Bükkszéken kerül kitermelésre 540 méter mélyről. Az anionok közül kiemelkedő mennyiségű a hidrogén-karbonát, amely a többi összetevővel komplex hatást kifejtve a vizet az egyik legkülönösebb tulajdonságú gyógyvízzé teszi nem csak hazánkban, hanem európai viszonylatban is.

Omega-3, amit tudni kell róla

Manapság trendin hangzik, hogy ilyen-olyan táplálék kiegészítőket fogyasztunk, összekötve vitaminokkal, de sokszor csak azért tesszük, mert a reklámok ezt sulykolják, nem azért, mert tudjuk, hogy szervezetüknek miért is van szüksége rá. Íme pár infó arról, hogy miért van szükségünk nekünk az omega-3-ra.

A világ legegészségesebb sajtja

A sajt rengeteg koleszterint, telített zsírsavat és nátriumot tartalmaz, nem véletlen, hogy sokáig mumusnak számított a táplálkozás szakértők számára. A szakemberek arra intettek, hogy ha szeretnénk elkerülni az elhízás és a szívbetegség veszélyét, akkor ne nagyon együnk sajtot. Az elmúlt években azonban átértékelték a sajtféléket, miután több kutatás is bizonyította pozitív hatásukat.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.