Menü

Mikor és milyen protein szeletet fogyasszunk?

A protein szeletek egyre népszerűbbek, de sokan nem tudják, mikor érdemes megenni ezeket a finomságokat: edzés előtt? Edzés után? De, ami a legfontosabb mit kell tartalmaznia egy jó fehérje szeletnek.

Manapság már nem csak a konditeremben, hanem a legtöbb üzlet polcain is találkozhatunk velük. Ráadásul rengeteg féle van belőlük, ám érdemes ezeknek a csomagolását is alaposan megvizsgálni mielőtt úgy döntünk, hogy megvesszük.

De ne csak a csoki elejét nézzük, mert olykor becsapós lehet, szépen fordítsuk meg és nézzük meg mit is tartalmaz.

Először is, legyen benne elég fehérje, ez származhat szója- vagy tejsavó fehérjéből. Amit mindenképp meg kell vizsgálni, hogy mennyi cukrot tartalmaz, hiszen ha tele van cukorral, akkor nem sokkal lesz hasznosabb számunkra, mint egy sima csokoládé. Nézd meg azt is, mennyi zsírt tartalmaz egy szelet, ugyan is ez sem mindegy. A telített zsírokat lehetőleg kerülni kell.

Nem elhanyagolható a szeletek rosttartalma sem, a rost ugyanis diétában is a barátod, csillapítja az éhségérzetet, és még az emésztést is segíti többek között. Az, hogy egy protein szelet milyen jó, függ attól is, mikor tervezed megenni. Edzés után például olyan proteines csoki kell, amiben van cukor, vagy egyéb gyors felszívódású szénhidrát, mert ez fogja visszatölteni a kiürült glikogén- és energiaraktáraidat.

Ha viszont nem edzés után, hanem lefekvés előtt fogyasztanál el egyet a nassolási vágyad csillapítására, válasz egy nulla cukrot tartalmazó szeletet. Most már tudjuk, mire kell odafigyelni a kiválasztáskor. Nézzük meg azt is mire (és mikor) jók a protein szeletek.

Az egyik megoldást már tudod: egy protein szelet jó barátod lehet edzés után, hiszen ilyenkor az izmaidnak gyors felszívódású fehérjére és szénhidrátra van szüksége.
Az edzés előtti fogyasztást is érdemes megfontolni. Gyors felszívódású szénhidrátot edzés előtt TILOS fogyasztani. Viszont ha edzés közben leesik a vércukrod, és elkezdesz szédülni, akkor is életmentő lehet egy ilyen csoki.

A másik tökéletes időpont minden olyan élethelyzet, amikor nincs időd vagy lehetőséged megállni és nyugodtan leülni, enni. Hiszen ezeket ilyenkor gyorsan elővesszük a táskánkból és elfogyasztjuk. Nem kell hozzá evőeszköz, se melegítést se hűtést nem igényel így bármikor a segítségünkre lehet. Enyhítheted a nassolás utáni vágyadat, és ha jól választasz még a diétába is belefér, az édesszájúak nagy örömére.

A protein szelet tehát egy nagyszerű találmány, nagyjából bármikor meg lehet enni, de ugyanúgy, mint a legtöbb táplálék kiegészítőt, ezeket is okosan kell megválasztani, és mértékletesen fogyasztani.

Szerző: Udvari Fanni

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.