Menü

Mikor és milyen protein szeletet fogyasszunk?

A protein szeletek egyre népszerűbbek, de sokan nem tudják, mikor érdemes megenni ezeket a finomságokat: edzés előtt? Edzés után? De, ami a legfontosabb mit kell tartalmaznia egy jó fehérje szeletnek.

Manapság már nem csak a konditeremben, hanem a legtöbb üzlet polcain is találkozhatunk velük. Ráadásul rengeteg féle van belőlük, ám érdemes ezeknek a csomagolását is alaposan megvizsgálni mielőtt úgy döntünk, hogy megvesszük.

De ne csak a csoki elejét nézzük, mert olykor becsapós lehet, szépen fordítsuk meg és nézzük meg mit is tartalmaz.

Először is, legyen benne elég fehérje, ez származhat szója- vagy tejsavó fehérjéből. Amit mindenképp meg kell vizsgálni, hogy mennyi cukrot tartalmaz, hiszen ha tele van cukorral, akkor nem sokkal lesz hasznosabb számunkra, mint egy sima csokoládé. Nézd meg azt is, mennyi zsírt tartalmaz egy szelet, ugyan is ez sem mindegy. A telített zsírokat lehetőleg kerülni kell.

Nem elhanyagolható a szeletek rosttartalma sem, a rost ugyanis diétában is a barátod, csillapítja az éhségérzetet, és még az emésztést is segíti többek között. Az, hogy egy protein szelet milyen jó, függ attól is, mikor tervezed megenni. Edzés után például olyan proteines csoki kell, amiben van cukor, vagy egyéb gyors felszívódású szénhidrát, mert ez fogja visszatölteni a kiürült glikogén- és energiaraktáraidat.

Ha viszont nem edzés után, hanem lefekvés előtt fogyasztanál el egyet a nassolási vágyad csillapítására, válasz egy nulla cukrot tartalmazó szeletet. Most már tudjuk, mire kell odafigyelni a kiválasztáskor. Nézzük meg azt is mire (és mikor) jók a protein szeletek.

Az egyik megoldást már tudod: egy protein szelet jó barátod lehet edzés után, hiszen ilyenkor az izmaidnak gyors felszívódású fehérjére és szénhidrátra van szüksége.
Az edzés előtti fogyasztást is érdemes megfontolni. Gyors felszívódású szénhidrátot edzés előtt TILOS fogyasztani. Viszont ha edzés közben leesik a vércukrod, és elkezdesz szédülni, akkor is életmentő lehet egy ilyen csoki.

A másik tökéletes időpont minden olyan élethelyzet, amikor nincs időd vagy lehetőséged megállni és nyugodtan leülni, enni. Hiszen ezeket ilyenkor gyorsan elővesszük a táskánkból és elfogyasztjuk. Nem kell hozzá evőeszköz, se melegítést se hűtést nem igényel így bármikor a segítségünkre lehet. Enyhítheted a nassolás utáni vágyadat, és ha jól választasz még a diétába is belefér, az édesszájúak nagy örömére.

A protein szelet tehát egy nagyszerű találmány, nagyjából bármikor meg lehet enni, de ugyanúgy, mint a legtöbb táplálék kiegészítőt, ezeket is okosan kell megválasztani, és mértékletesen fogyasztani.

Szerző: Udvari Fanni

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.

A sztívia ritkán hallott mellékhatásai

Levélkivonata háromszázszor édesebb, mint a répacukor, ellenben kalóriamentes, ezért gyakran ajánlják azok számára, akik szeretnék elhagyni a cukrot étrendjükből. Gyakran olvashatjuk viszont, hogy a steviának egészségünkre káros mellékhatásai is lehetnek, ezért nem mindenkinek ajánlott a fogyasztása.

Milyen a mikrobiom diéta?

„A fogyás a belekben kezdődik” – tartja a mikrobiom diéta, de pontosan mit is jelent ez az étrend, életmód, szemlélet?

Nyugtató gyógynövények stressz, szorongás ellen

Átérzem a stresszes napokat. Sokszor hiába a jótanács, „ne idegeskedj”, „ne vedd fel” „ne vedd magadra” „engedd el” „ne izgulj ezen” – bizony, aki stresszes helyzetben van, annak nem olyan egyszerű ezt csettintésre másként érezni.

Tudnivalók a dán diétáról

A dán diéta alatt meglepően hamar kopnak lefelé a kilók, a zsír- és szénhidrátbevitel jelentős csökkentése miatt. Bár rövid idő alatt szemrevaló eredményt garantál, meg is kell hozni érte az áldozatot. Van pár szigorú szabály, amit be kell tartanod, egyébként nem sikerül.