Menü

Kis mennyiségben gyógyszer...

…nagyobb mennyiségben méreg”. Ha jól folytatom a mondást, akkor így hangzik „egészben”. Idősebb emberek körében ismert ez a szállóige, hogy a bor, vagy más egyéb alkohol, kis mértékben lehet orvosság is, de mértéktelenül fogyasztva már káros. Miért gondoljuk egészségesnek és hol vannak a határok?

A vörösborral kapcsolatban úgy tartják, hogy mértékkel fogyasztva jó hatással van a szervezetünkre, a szív és az érrendszer egészségére és ezt kutatásokkal támasztják alá.

A vörösbor része a mediterrán étrendnek, amely köztudottan sokkal egészségesebb, mint a nyugati étrend.

A fehérborral ellentétben a vörösbor több jótékony hatással bír.

Az eredmények azt mutatták, hogy a vörösbor mértékkel történő fogyasztása mintegy 50 százalékkal is csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

A vörösbor egészségvédő tulajdonsága nagy részben tulajdonítható annak, hogy meglehetősen gazdag antioxidánsokban, azok pedig köztudottan gyulladáscsökkentő hatásúak.

A szőlőben polifenolok, flavonoidok és antioxidánsok találhatóak, emellett pedig remek kálium, foszfor és fluorid forrás is.

A cukorbetegséget megelőző jellemvonása talán furcsa lehet, hiszen a cukorbetegek nem ihatnak alkoholt, azonban a vörösbor rákellenes hatású resveratrol nevű antioxidánsának köszönhetően javítja az inzulinérzékenységet, ezzel segít megelőzni a cukorbetegséget.

Mennyi az annyi?

Naponta 250 ml jó minőségű vörösbor elfogyasztása hatásos a vastagbélrák kialakulása ellen, azonban a nagy mennyiségben elfogyasztott alkohollal éppen az ellenkező hatásokat érhetjük el.

A kutatók arra is rájöttek, hogy már napi 2 dl vörösbor idősebb személyek esetében segíthet a demencia megelőzésében.

A vörösbor szívvédő hatása mellett kiváló koleszterincsökkentő, ugyanis meggátolja, hogy a „rossz" koleszterin lerakódjon az érfalakban. A mértékletes borozgatás gátolja a vérrögképződést.

A borról kevesen gondolnánk, hogy segít a fogyásban és jó hatással van a bőrre, pedig méregtelenítő hatása gyorsítja az anyagcserét, ezzel segíti a súlyvesztést, a bőrre pedig azért jótékony, mert hatásos a ráncok, pigmentfoltok, illetve a bőr zsírosodása ellen.

A vörösbor számos előnyét felsoroltuk az imént, de azt még nem említettük, hogy jó társaságban könnyen oldja a hangulatot, ezért hozzátartozik egy kis mértékletes borozgatás a társasági összejövetelekhez is, azonban mindig figyeljünk arra, hogy minőségi vörösbort igyunk, a tablettából készült, agyoncukrozott, 200-300 Ft-ért kapható utánzatok egyáltalán nem jótékony hatásúak a szervezetünkre.

A világ legegészségesebb sajtja

A sajt rengeteg koleszterint, telített zsírsavat és nátriumot tartalmaz, nem véletlen, hogy sokáig mumusnak számított a táplálkozás szakértők számára. A szakemberek arra intettek, hogy ha szeretnénk elkerülni az elhízás és a szívbetegség veszélyét, akkor ne nagyon együnk sajtot. Az elmúlt években azonban átértékelték a sajtféléket, miután több kutatás is bizonyította pozitív hatásukat.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.