Kis mennyiségben gyógyszer...
- Dátum: 2021.07.03., 14:45
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- alkohol, antioxidáns, anyagcsere, bor, bőr, demencia, egészséges, fehérbor, flavonoid, fogyás, foszfor, gyógyszer, gyulladáscsökkentő, hatás, kálium, káros, méregtelenít, mértékkel, minőség, orvosság, pigmentfolt, polifenol, rákmegelőző, resveratrol, súlyvesztés, szív és érrendszer, szívvédő, társaság., vastagbélrák, vörösbor
…nagyobb mennyiségben méreg”. Ha jól folytatom a mondást, akkor így hangzik „egészben”. Idősebb emberek körében ismert ez a szállóige, hogy a bor, vagy más egyéb alkohol, kis mértékben lehet orvosság is, de mértéktelenül fogyasztva már káros. Miért gondoljuk egészségesnek és hol vannak a határok?
A vörösborral kapcsolatban úgy tartják, hogy mértékkel fogyasztva jó hatással van a szervezetünkre, a szív és az érrendszer egészségére és ezt kutatásokkal támasztják alá.
A vörösbor része a mediterrán étrendnek, amely köztudottan sokkal egészségesebb, mint a nyugati étrend.
A fehérborral ellentétben a vörösbor több jótékony hatással bír.
Az eredmények azt mutatták, hogy a vörösbor mértékkel történő fogyasztása mintegy 50 százalékkal is csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.
A vörösbor egészségvédő tulajdonsága nagy részben tulajdonítható annak, hogy meglehetősen gazdag antioxidánsokban, azok pedig köztudottan gyulladáscsökkentő hatásúak.
A szőlőben polifenolok, flavonoidok és antioxidánsok találhatóak, emellett pedig remek kálium, foszfor és fluorid forrás is.
A cukorbetegséget megelőző jellemvonása talán furcsa lehet, hiszen a cukorbetegek nem ihatnak alkoholt, azonban a vörösbor rákellenes hatású resveratrol nevű antioxidánsának köszönhetően javítja az inzulinérzékenységet, ezzel segít megelőzni a cukorbetegséget.
Mennyi az annyi?
Naponta 250 ml jó minőségű vörösbor elfogyasztása hatásos a vastagbélrák kialakulása ellen, azonban a nagy mennyiségben elfogyasztott alkohollal éppen az ellenkező hatásokat érhetjük el.
A kutatók arra is rájöttek, hogy már napi 2 dl vörösbor idősebb személyek esetében segíthet a demencia megelőzésében.
A vörösbor szívvédő hatása mellett kiváló koleszterincsökkentő, ugyanis meggátolja, hogy a „rossz" koleszterin lerakódjon az érfalakban. A mértékletes borozgatás gátolja a vérrögképződést.
A borról kevesen gondolnánk, hogy segít a fogyásban és jó hatással van a bőrre, pedig méregtelenítő hatása gyorsítja az anyagcserét, ezzel segíti a súlyvesztést, a bőrre pedig azért jótékony, mert hatásos a ráncok, pigmentfoltok, illetve a bőr zsírosodása ellen.
A vörösbor számos előnyét felsoroltuk az imént, de azt még nem említettük, hogy jó társaságban könnyen oldja a hangulatot, ezért hozzátartozik egy kis mértékletes borozgatás a társasági összejövetelekhez is, azonban mindig figyeljünk arra, hogy minőségi vörösbort igyunk, a tablettából készült, agyoncukrozott, 200-300 Ft-ért kapható utánzatok egyáltalán nem jótékony hatásúak a szervezetünkre.
Ricinusolaj – a házi szépségtrükk, amit nagymamámtól tanultam

Mindig emlékszem, ahogy a nagymamám este, lefekvés előtt egy kis ricinusolajat dörzsölt a szempilláira. Akkor még furcsának találtam ma már tudom, hogy nem véletlenül esküdött rá.
„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Szemölcsök kezelése – otthoni és orvosi lehetőségek

A bőrünkön lévő szemölcsöket a HPV vírus 70 különböző típusának fertőzése okozza. A leggyakoribb a közönséges szemölcs (főleg ujjakon, kézháton, talpon), de gyakran előfordul a futó szemölcs (arcon, kézháton), az uszodaszemölcs (gyermekeknél a test bármely pontján, felnőtteknél a nemi szervek környékén) és a lógó szemölcs (arcon, nyakon, hónaljban) is.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?