Menü

Kis mennyiségben gyógyszer...

…nagyobb mennyiségben méreg”. Ha jól folytatom a mondást, akkor így hangzik „egészben”. Idősebb emberek körében ismert ez a szállóige, hogy a bor, vagy más egyéb alkohol, kis mértékben lehet orvosság is, de mértéktelenül fogyasztva már káros. Miért gondoljuk egészségesnek és hol vannak a határok?

A vörösborral kapcsolatban úgy tartják, hogy mértékkel fogyasztva jó hatással van a szervezetünkre, a szív és az érrendszer egészségére és ezt kutatásokkal támasztják alá.

A vörösbor része a mediterrán étrendnek, amely köztudottan sokkal egészségesebb, mint a nyugati étrend.

A fehérborral ellentétben a vörösbor több jótékony hatással bír.

Az eredmények azt mutatták, hogy a vörösbor mértékkel történő fogyasztása mintegy 50 százalékkal is csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

A vörösbor egészségvédő tulajdonsága nagy részben tulajdonítható annak, hogy meglehetősen gazdag antioxidánsokban, azok pedig köztudottan gyulladáscsökkentő hatásúak.

A szőlőben polifenolok, flavonoidok és antioxidánsok találhatóak, emellett pedig remek kálium, foszfor és fluorid forrás is.

A cukorbetegséget megelőző jellemvonása talán furcsa lehet, hiszen a cukorbetegek nem ihatnak alkoholt, azonban a vörösbor rákellenes hatású resveratrol nevű antioxidánsának köszönhetően javítja az inzulinérzékenységet, ezzel segít megelőzni a cukorbetegséget.

Mennyi az annyi?

Naponta 250 ml jó minőségű vörösbor elfogyasztása hatásos a vastagbélrák kialakulása ellen, azonban a nagy mennyiségben elfogyasztott alkohollal éppen az ellenkező hatásokat érhetjük el.

A kutatók arra is rájöttek, hogy már napi 2 dl vörösbor idősebb személyek esetében segíthet a demencia megelőzésében.

A vörösbor szívvédő hatása mellett kiváló koleszterincsökkentő, ugyanis meggátolja, hogy a „rossz" koleszterin lerakódjon az érfalakban. A mértékletes borozgatás gátolja a vérrögképződést.

A borról kevesen gondolnánk, hogy segít a fogyásban és jó hatással van a bőrre, pedig méregtelenítő hatása gyorsítja az anyagcserét, ezzel segíti a súlyvesztést, a bőrre pedig azért jótékony, mert hatásos a ráncok, pigmentfoltok, illetve a bőr zsírosodása ellen.

A vörösbor számos előnyét felsoroltuk az imént, de azt még nem említettük, hogy jó társaságban könnyen oldja a hangulatot, ezért hozzátartozik egy kis mértékletes borozgatás a társasági összejövetelekhez is, azonban mindig figyeljünk arra, hogy minőségi vörösbort igyunk, a tablettából készült, agyoncukrozott, 200-300 Ft-ért kapható utánzatok egyáltalán nem jótékony hatásúak a szervezetünkre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.