Menü

Kis mennyiségben gyógyszer...

…nagyobb mennyiségben méreg”. Ha jól folytatom a mondást, akkor így hangzik „egészben”. Idősebb emberek körében ismert ez a szállóige, hogy a bor, vagy más egyéb alkohol, kis mértékben lehet orvosság is, de mértéktelenül fogyasztva már káros. Miért gondoljuk egészségesnek és hol vannak a határok?

A vörösborral kapcsolatban úgy tartják, hogy mértékkel fogyasztva jó hatással van a szervezetünkre, a szív és az érrendszer egészségére és ezt kutatásokkal támasztják alá.

A vörösbor része a mediterrán étrendnek, amely köztudottan sokkal egészségesebb, mint a nyugati étrend.

A fehérborral ellentétben a vörösbor több jótékony hatással bír.

Az eredmények azt mutatták, hogy a vörösbor mértékkel történő fogyasztása mintegy 50 százalékkal is csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

A vörösbor egészségvédő tulajdonsága nagy részben tulajdonítható annak, hogy meglehetősen gazdag antioxidánsokban, azok pedig köztudottan gyulladáscsökkentő hatásúak.

A szőlőben polifenolok, flavonoidok és antioxidánsok találhatóak, emellett pedig remek kálium, foszfor és fluorid forrás is.

A cukorbetegséget megelőző jellemvonása talán furcsa lehet, hiszen a cukorbetegek nem ihatnak alkoholt, azonban a vörösbor rákellenes hatású resveratrol nevű antioxidánsának köszönhetően javítja az inzulinérzékenységet, ezzel segít megelőzni a cukorbetegséget.

Mennyi az annyi?

Naponta 250 ml jó minőségű vörösbor elfogyasztása hatásos a vastagbélrák kialakulása ellen, azonban a nagy mennyiségben elfogyasztott alkohollal éppen az ellenkező hatásokat érhetjük el.

A kutatók arra is rájöttek, hogy már napi 2 dl vörösbor idősebb személyek esetében segíthet a demencia megelőzésében.

A vörösbor szívvédő hatása mellett kiváló koleszterincsökkentő, ugyanis meggátolja, hogy a „rossz" koleszterin lerakódjon az érfalakban. A mértékletes borozgatás gátolja a vérrögképződést.

A borról kevesen gondolnánk, hogy segít a fogyásban és jó hatással van a bőrre, pedig méregtelenítő hatása gyorsítja az anyagcserét, ezzel segíti a súlyvesztést, a bőrre pedig azért jótékony, mert hatásos a ráncok, pigmentfoltok, illetve a bőr zsírosodása ellen.

A vörösbor számos előnyét felsoroltuk az imént, de azt még nem említettük, hogy jó társaságban könnyen oldja a hangulatot, ezért hozzátartozik egy kis mértékletes borozgatás a társasági összejövetelekhez is, azonban mindig figyeljünk arra, hogy minőségi vörösbort igyunk, a tablettából készült, agyoncukrozott, 200-300 Ft-ért kapható utánzatok egyáltalán nem jótékony hatásúak a szervezetünkre.

A viselkedési függőség okai

A viselkedési függőségek a szenvedélybetegségek külön csoportját alkotják, és ezen esetekben az érintettek nem valamilyen kémiai anyagtól (drog, alkohol stb.) függenek, hanem egy viselkedési mintázattól.

A szabadtéri sportok pozitív hatásai

Kutatások során figyelték meg, hogy a kültéren való testedzés bizony nem csak fizikumunkat tartja karban, hanem lelkünknek és mentális egészségünknek is jót tesz, sőt ennek következményeképp még önbizalmunkra is pozitív hatással van.

Kellemes utazást!

Aki már legalább egyszer utazott az életben, jól tudja, hogy a nyaralásoknak, városlátogatásoknak és kirándulásoknak milyen jótékony hatásai vannak az életünkre. A stressz nélkül eltöltött üdülések és szép helyeket felkereső kirándulások után általában rögtön jobban érzi magát az ember, és a hazaérkezése után is frissen és megújult erővel kezd hozzá hétköznapi életéhez. A rövidtávú hatások mellett azonban több hosszú távon is előnyös változást hoz az utazók életébe az utazás.

Az egyedüllét pozitív hozadékai

Egyedül lenni a social media világában nem egyszerű feladat. Folyamatosan össze vagyunk kötve másokkal, ha szeretnénk, ha nem. A kapcsolataink határoznak meg bennünket, hogy mennyi ismerősünk van Facebookon vagy hányan követnek az Instagramon. Túlságosan függünk másoktól, az egyedüllét szinte már elképzelhetetlennek, sőt ijesztőnek tűnik. Pedig annál fontosabb.

Mit nassolhat egy cukorbeteg?

Amikor cukorbeteg vendégünk van, alaposan tájékozódni kell, mivel kínálhatjuk meg, hiszen nem szaladhatunk le a boltba egy doboz linzerért, nem tehetünk ki gyümölcsöket, sem cukros üdítőket. De akkor milyen nassolnivalóval kínálhatjuk meg, aki cukorbeteg?