Menü

Egyszerű és finom levendulás édességek

A szükséges plusz, ezt adja a sütikhez, lekvárokhoz, gyümölcsös desszertekhez a levendula. Lekvárjaidat is ízesítheted levendulával, kellemes, finom bukét kapnak tőle. Kimondottan passzol a sárgabarackhoz, a málnához és minden sötét színű bogyósgyümölcshöz.

Levendulás krémfagyi

Hozzávalók:

2 dl tej
2 dl tejszín
20 dkg natúr krémsajt
1 tojás
2 tk. levendula
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja

ÍGY KÉSZÍTSD:

1. A tejet és a tejszínt forrald fel, húzd le a tűzről, tedd bele a virágokat.

2. A tojást és a cukrot habverővel verd fehéredésig, majd kanalanként keverd bele a sajtkrémet is. Dolgozz tovább a habverővel!

3. A meleg tejszínes-levendulavirágos tejet szűrd át, kisebb adagonként keverd a tojásos krémhez. Ezt az alapot gyenge lángon, állandó kevergetés mellett sűrítsd be. Max 2-3 perc. Csak ezt követően add a citromhéjat a fagyi alaphoz.

4. A krémet tedd legalább 10 órára hűtőbe. Végül öntsd fagylaltgépbe, kb. 15 perc, és isteni levendulás krémfagyid lesz.

Levendulás süticukor

Tegyél néhány levendulavirágot cukorhoz, tartsd jót zárható tégelyben. A kristályok átveszik az isteni levendulaillatot, használhatod a legkülönfélébb desszertekhez, szinte minden finomságnak jót tesz a kis levendulabuké!

Levendulás limonádé

Varázslatos fuvallatként jelenik meg az enyhe levendulaíz a limonádéban, ha levendulaszörppel készíted. Rekkenő nyári hőségben el sem tudunk képzelni jobb hűsítőt, mindenképpen érdemes kipróbálnod!

TIPP: ha nincs levendulaszörpöd, levendulavízzel is ízesítheted a limonádédat. Ebben az esetben mézet vagy cukrot is tegyél hűsítő italodba!

Levendulaszörp

Hozzávalók:

1 kg cukor
1 ek. citromsav
2 citrom leve
3 bögre levendulavirág

Elkészítés:

Forrald fel a vizet a cukorral, majd amikor teljesen elolvadt, zárd el a lángot és öntsd bele a virágot. A főzetet lefedve hagyd néhány órára pihenni. Szűrd át, add hozzá a citromsavat és újra forrald fel. Amint megjelennek az első buborékok, a lábost húzd le a tűzről és add a szörphöz a citromlét is. A szörpöt forrón töltsd steril üvegekbe, majd száraz dunsztban hagyd kihűlni. Kivételes finom vele a limonádé!

Levendulás keksz

HOZZÁVALÓK

50 dkg sima liszt

20 dkg darált mandula

20 dkg porcukor

35 dkg vaj

1 citrom reszelt héja és leve

3 tojássárgája

3 tk.szárított levendulavirág

1 csipet só

ÍGY KÉSZÍTSD

1. A langyos vajat morzsold el a lisztben, add a keverékhez a porcukrot és a mandulaőrleményt, majd a tojást, a levendulát és a sót.

2. Jól dolgozd össze a tésztát, majd csomagold fóliába és tedd néhány órára hűtőbe.

3. A tésztát 2 mm vastagságúra nyújtsd. Kicsit nehéz vele bánni, mert könnyen szétesik, de ez ne ijesszen meg, sütéskor szépen összeáll.

A tésztát tetszés szerinti formákra vághatod, legegyszerűbb mézeskalács kiszúrókkal. A megmintázott kekszeket sorakoztasd sütőpapírral bélelt tepsibe, kb. 7-8 perc alatt csodásra sülnek.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.