Menü

Egyszerű és finom levendulás édességek

A szükséges plusz, ezt adja a sütikhez, lekvárokhoz, gyümölcsös desszertekhez a levendula. Lekvárjaidat is ízesítheted levendulával, kellemes, finom bukét kapnak tőle. Kimondottan passzol a sárgabarackhoz, a málnához és minden sötét színű bogyósgyümölcshöz.

Levendulás krémfagyi

Hozzávalók:

2 dl tej
2 dl tejszín
20 dkg natúr krémsajt
1 tojás
2 tk. levendula
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja

ÍGY KÉSZÍTSD:

1. A tejet és a tejszínt forrald fel, húzd le a tűzről, tedd bele a virágokat.

2. A tojást és a cukrot habverővel verd fehéredésig, majd kanalanként keverd bele a sajtkrémet is. Dolgozz tovább a habverővel!

3. A meleg tejszínes-levendulavirágos tejet szűrd át, kisebb adagonként keverd a tojásos krémhez. Ezt az alapot gyenge lángon, állandó kevergetés mellett sűrítsd be. Max 2-3 perc. Csak ezt követően add a citromhéjat a fagyi alaphoz.

4. A krémet tedd legalább 10 órára hűtőbe. Végül öntsd fagylaltgépbe, kb. 15 perc, és isteni levendulás krémfagyid lesz.

Levendulás süticukor

Tegyél néhány levendulavirágot cukorhoz, tartsd jót zárható tégelyben. A kristályok átveszik az isteni levendulaillatot, használhatod a legkülönfélébb desszertekhez, szinte minden finomságnak jót tesz a kis levendulabuké!

Levendulás limonádé

Varázslatos fuvallatként jelenik meg az enyhe levendulaíz a limonádéban, ha levendulaszörppel készíted. Rekkenő nyári hőségben el sem tudunk képzelni jobb hűsítőt, mindenképpen érdemes kipróbálnod!

TIPP: ha nincs levendulaszörpöd, levendulavízzel is ízesítheted a limonádédat. Ebben az esetben mézet vagy cukrot is tegyél hűsítő italodba!

Levendulaszörp

Hozzávalók:

1 kg cukor
1 ek. citromsav
2 citrom leve
3 bögre levendulavirág

Elkészítés:

Forrald fel a vizet a cukorral, majd amikor teljesen elolvadt, zárd el a lángot és öntsd bele a virágot. A főzetet lefedve hagyd néhány órára pihenni. Szűrd át, add hozzá a citromsavat és újra forrald fel. Amint megjelennek az első buborékok, a lábost húzd le a tűzről és add a szörphöz a citromlét is. A szörpöt forrón töltsd steril üvegekbe, majd száraz dunsztban hagyd kihűlni. Kivételes finom vele a limonádé!

Levendulás keksz

HOZZÁVALÓK

50 dkg sima liszt

20 dkg darált mandula

20 dkg porcukor

35 dkg vaj

1 citrom reszelt héja és leve

3 tojássárgája

3 tk.szárított levendulavirág

1 csipet só

ÍGY KÉSZÍTSD

1. A langyos vajat morzsold el a lisztben, add a keverékhez a porcukrot és a mandulaőrleményt, majd a tojást, a levendulát és a sót.

2. Jól dolgozd össze a tésztát, majd csomagold fóliába és tedd néhány órára hűtőbe.

3. A tésztát 2 mm vastagságúra nyújtsd. Kicsit nehéz vele bánni, mert könnyen szétesik, de ez ne ijesszen meg, sütéskor szépen összeáll.

A tésztát tetszés szerinti formákra vághatod, legegyszerűbb mézeskalács kiszúrókkal. A megmintázott kekszeket sorakoztasd sütőpapírral bélelt tepsibe, kb. 7-8 perc alatt csodásra sülnek.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!