Menü

Mutasd a körmöd, és megmondom ki vagy! – a helyes körömápolásról

Megvan az az ismerősöd, akinek folyton ápolatlan a kézfeje és a körme? Esetleg neked is ilyen? Itt az ideje odafigyelni a kézfejed egészségére is, hiszen sok mindent elárulhat rólad. Nem csak esztétikai, de egészségügyi problémákat is meg lehet előzni a helyes ápolással.

Sokan végeznek fizikai, mezőgazdasági, vagy egyéb olyan ipari munkát, ahol a kézfej és a köröm koszossá válik. Néha még alapos kézmosással sem lehet megszabadulni a kosztól. Ilyen esetben nagyon hasznos egy apró pedikűr szett, ami akár a táskában is elfér. Ezekkel az eszközökkel lehet végezni egy gyors tisztítást. A körömkefe kimondottan hasznos a köröm alá szorult szennyeződések eltávolítására. Az alkoholos kézfertőtlenítő használata is sok baktériumtól és kosztól képes megszabadítani a kézfejeket.

De munkától függetlenül is léteznek olyan emberek, akik viszont rágják a körmüket. A körömrágás egy pót- vagy kényszercselekvés, általában valami szorongás áll a háttérben. Esztétikailag igencsak kifogásolható, a körömrágónak fel sem tűnik káros szokása, azonban a környezetében mindenkinek. Szerencsére erről a rossz szokásról is le lehet szokni. Gyógyszertárakban kaphatóak olyan ecsetelők, testápolók, amelyek nyállal érintkezve rossz ízűek lesznek. Sokaknak segített a manikűr és a műköröm, ugyanis ilyenkor már sokan sajnálják lerágni a körmüket.

Ezért is hasznos a gyakori manikűr. Azonban nem szükséges mindig körmöshöz járni, ezt magunktól is megtanulhatjuk! Elsőnek is hagyjuk megnőni a körmünket tetszőleges hosszra, ezek után formára reszelhetjük. Erre is van egy megfelelő technika, nem össze-vissza csináljuk! A legjobb módszer, ha a köröm élének külső részénél kezdjük meg a reszelést, és onnan haladunk a köröm élének felső, középső része felé. Így sokkal egységesebbé varázsolhatóak a körmök.

Ezek után lakkozhatunk! (A férfiak is nyugodtan lakkozhatnak akár átlátszóval). Ha van egy kis időnk, hogy tartósabbá tegyük a lakkot, akkor vigyük fel a termékeket több rétegben! Az első lépés mindig az úgynevezett basecoat, vagyis alapozó használata legyen. Ezt kövesse maga a körömlakk felvitele, majd végezetül az úgynevezett topcoat, vagyis a védő, fedőlakk. Azonban arra is szánjunk időt, hogy 2-3 naponta újítsuk meg a lakkot, ugyanis hamar kopni kezd. A kopott körömlakk látványa szintén igénytelenségre és lustaságra vall. Célszerű akár csak egy szimpla átlátszó lakk felvitele, aminek kopása nem észrevehető.

Ha kiszáradt a kezed az időjárási viszonyok vagy a munkás miatt, akkor bátran használj hidratáló krémet, akár egy kisebb méretűt a táskádba is tehetsz! Néhány termék akár már beszívódás után látványosan segít a száraz bőrön.

Fogfájás csillapítása házilag

A fogfájás az egyik legrosszabb dolog. Hirtelen és váratlanul jön valamint csak kapkodjuk a fejünket, hogy mit is tudnánk vele kezdeni. Ráadásul bizonyos helyzetekben nem tudunk azonnal orvoshoz sem menni vele. Ebben az esetben jó ismerni néhány házi praktikát, amivel enyhíthetjük a fogfájást.

Gondoskodjunk megfelelő módon a vasbevitelről!

Sajnos nem elég egyszerűen vasat szedni és kész, ennél összetettebb a történet, pedig a vas az egyik legfontosabb tápanyagunk, s ha nem figyelünk oda, vaskészleteink könnyen kimerülhetnek. Sok élelmiszer tartalmazza a vasat, azonban a felszívódásra is ügyelnünk kell.

A legjobb táplálékkiegészítők szorongás ellen

Számos kutatás bizonyítja, hogy egyes táplálékkiegészítők segíthetnek gyógyszerek nélkül enyhíteni a szorongás tüneteit, illetve erősíthetik a terápia és a receptre felírt szorongáscsökkentők hatását. Mutatjuk a legjobb lehetőségeket.

Fiatalítja a sport az agyunkat?

Megfiatalítja meg a sport agyunkat? Ha igaz, amit a tudósok állítanak, akkor a rendszeres sportolás lelassítja az agy öregedését, a korral járó szellemi visszafejlődést, tehát akkor van ilyen, igen.

A vitaminhiány jelei

A hiánybetegségek többsége megfelelő vitaminpótlással problémamentesen megszüntethető. Vitaminhiány nem csak hiányos táplálkozásból adódhat, hanem bizonyos betegségek, illetve külső tényezők is hozzájárulhatnak kialakulásához.