Menü

A klíma hatásai az egészségünkre

A nem megfelelő klímakörülmények az egész szervezetünkre hatással lehetnek, de elsősorban a légző rendszerünkre és a vérkeringésünkre. A hideg - meleg környezeti változásokhoz mindenki másképp tud alkalmazkodni. Az ideális klíma általi hőmérséklet megítélése elég szubjektív, így a tünetek jelentkezése igen változó lehet, attól függően ki mennyire érzékeny.

Szisztémás gombafertőzés

A gombafertőzés még gyakoribb lehet, mint a legionellosis. Sokszor egyszerre több gombafaj okozza a betegséget. Ebben az esetben is főleg a legyengült szervezetek, a krónikus betegségben szenvedők vannak kitéve a fertőzés okozta súlyos tünetek jelentkezésének. A gombák spórája a légutakba jutva, főleg alsó légúti megbetegedést és tüdőgyulladást okoz. A radiológiai vizsgálat során nem lehet egyértelműn eldönteni a fertőzés okát, ezért fontos a vérből történő gomba antigének kimutatása. Ha ez nem jár sikerrel, akkor a tüdőből szövettani mintavételt kell venni. A kezelést minél hamarabb el kell indítani, mivel nem kezelt esetben a gomba megtámadhatja a szívet, a vesét, a szemeket és akár agyhártyagyulladást is okozhat.

Legionellózis

A legionellózis egy bakteriális fertőzés, amelyet a Legionella pneumophila egyik törzse idézi elő, amely gyakran még a csapvízben és a talajban is megtelepedhet, érdekessége pedig, hogy éveken át marad fertőzőképes. Ismételt elterjedésében nagyon sokat segítettek a klímaberendezések, amelyek között sajnos mindmáig rengeteg olyan készüléket találunk, amelyek nincsenek megfelelően karban tartva, ezáltal a baktériummal feldúsított és fertőzött vizet porlasztva idézik elő számunkra a kellemes hűvöset, ezáltal belélegezhetővé téve ezeket a kórokozókat.

A Pontiac-láz

A Pontiac-láz nem más, mint a legionellózis egy enyhébb lefolyású változata, amelyet ugyanaz a baktérium idéz elő, de nem támadja meg annyira a szervezetet, mint az imént ismertetett betegség esetén. A tünetek nagyjából megegyeznek egy kisebb influenza által előidézett panaszokkal, ezáltal általános izom- és ízületi fájdalmak, gyengeség, levertség, magas láz és hidegrázás jelentkezhet, azonban az esetek jelentős részébe a betegség nem vezet halálhoz, könnyen kezelhető marad.

Hogyan védekezhetünk a betegségek ellen?

Az előzőekből kiderül, hogy az egészségünk múlhat a különböző speciális szűrők rendszeres karbantartásán.

Akár otthon, a munkahelyen, az autóban felszerelt klímát évente legalább egyszer vegyszeresen ki kell tisztíttatni. Ha azonban szakember szerint a szűrőt már nem elég vegyileg kezelni, akkor az egészet ki kell cserélni. Ezzel sok bajt előzhetünk meg. Emellett gondoskodjunk a mérsékelt hűtésről, ne tartózkodjunk a klímából kiáramló hideg levegő útjában.

Az általános megfázás és a bakteriális fertőzés mellett a klíma nem gyakorol túl előnyös hatást az ízületekre sem, hiszen az alacsony hőmérséklet, a folyamatosan áramló hideg a problémás végtagok esetén nagyon könnyen előidézhet ízületi gyulladásokat is, amelyek bár nem halálosak, ellenben rendkívül kellemetlenek és fájdalmasak.

Fogfájás csillapítása házilag

A fogfájás az egyik legrosszabb dolog. Hirtelen és váratlanul jön valamint csak kapkodjuk a fejünket, hogy mit is tudnánk vele kezdeni. Ráadásul bizonyos helyzetekben nem tudunk azonnal orvoshoz sem menni vele. Ebben az esetben jó ismerni néhány házi praktikát, amivel enyhíthetjük a fogfájást.

Érdekességek a propoliszról

A méhek köztudottan nagyon hasznos állatok: segítik a növények beporzását, mézet készítenek, segítik a természet körforgását fenntartani. Sokan azonban nem tudják, hogy a propolisz is a méhek érdeme. A propolisz, vagy másnéven méhszurok egy olyan anyag, amelyet a méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek.

Gondoskodjunk megfelelő módon a vasbevitelről!

Sajnos nem elég egyszerűen vasat szedni és kész, ennél összetettebb a történet, pedig a vas az egyik legfontosabb tápanyagunk, s ha nem figyelünk oda, vaskészleteink könnyen kimerülhetnek. Sok élelmiszer tartalmazza a vasat, azonban a felszívódásra is ügyelnünk kell.

A legjobb táplálékkiegészítők szorongás ellen

Számos kutatás bizonyítja, hogy egyes táplálékkiegészítők segíthetnek gyógyszerek nélkül enyhíteni a szorongás tüneteit, illetve erősíthetik a terápia és a receptre felírt szorongáscsökkentők hatását. Mutatjuk a legjobb lehetőségeket.

Ezeket a gyógyszereket tegyük a bőröndbe!

Ha nyaralni készülődünk, mindig gondoljuk át, milyen gyógyszereket vigyünk magukkal. Bár nagyon sok helyen van már gyógyszertár, azonban nem jó utolsó pillanatban futkosni nyitva tartó patika után, jobb, ha nálunk van néhány alap készítmény, egy kis összerakott „házipatika”.