Menü

A klíma hatásai az egészségünkre

A nem megfelelő klímakörülmények az egész szervezetünkre hatással lehetnek, de elsősorban a légző rendszerünkre és a vérkeringésünkre. A hideg - meleg környezeti változásokhoz mindenki másképp tud alkalmazkodni. Az ideális klíma általi hőmérséklet megítélése elég szubjektív, így a tünetek jelentkezése igen változó lehet, attól függően ki mennyire érzékeny.

Szisztémás gombafertőzés

A gombafertőzés még gyakoribb lehet, mint a legionellosis. Sokszor egyszerre több gombafaj okozza a betegséget. Ebben az esetben is főleg a legyengült szervezetek, a krónikus betegségben szenvedők vannak kitéve a fertőzés okozta súlyos tünetek jelentkezésének. A gombák spórája a légutakba jutva, főleg alsó légúti megbetegedést és tüdőgyulladást okoz. A radiológiai vizsgálat során nem lehet egyértelműn eldönteni a fertőzés okát, ezért fontos a vérből történő gomba antigének kimutatása. Ha ez nem jár sikerrel, akkor a tüdőből szövettani mintavételt kell venni. A kezelést minél hamarabb el kell indítani, mivel nem kezelt esetben a gomba megtámadhatja a szívet, a vesét, a szemeket és akár agyhártyagyulladást is okozhat.

Legionellózis

A legionellózis egy bakteriális fertőzés, amelyet a Legionella pneumophila egyik törzse idézi elő, amely gyakran még a csapvízben és a talajban is megtelepedhet, érdekessége pedig, hogy éveken át marad fertőzőképes. Ismételt elterjedésében nagyon sokat segítettek a klímaberendezések, amelyek között sajnos mindmáig rengeteg olyan készüléket találunk, amelyek nincsenek megfelelően karban tartva, ezáltal a baktériummal feldúsított és fertőzött vizet porlasztva idézik elő számunkra a kellemes hűvöset, ezáltal belélegezhetővé téve ezeket a kórokozókat.

A Pontiac-láz

A Pontiac-láz nem más, mint a legionellózis egy enyhébb lefolyású változata, amelyet ugyanaz a baktérium idéz elő, de nem támadja meg annyira a szervezetet, mint az imént ismertetett betegség esetén. A tünetek nagyjából megegyeznek egy kisebb influenza által előidézett panaszokkal, ezáltal általános izom- és ízületi fájdalmak, gyengeség, levertség, magas láz és hidegrázás jelentkezhet, azonban az esetek jelentős részébe a betegség nem vezet halálhoz, könnyen kezelhető marad.

Hogyan védekezhetünk a betegségek ellen?

Az előzőekből kiderül, hogy az egészségünk múlhat a különböző speciális szűrők rendszeres karbantartásán.

Akár otthon, a munkahelyen, az autóban felszerelt klímát évente legalább egyszer vegyszeresen ki kell tisztíttatni. Ha azonban szakember szerint a szűrőt már nem elég vegyileg kezelni, akkor az egészet ki kell cserélni. Ezzel sok bajt előzhetünk meg. Emellett gondoskodjunk a mérsékelt hűtésről, ne tartózkodjunk a klímából kiáramló hideg levegő útjában.

Az általános megfázás és a bakteriális fertőzés mellett a klíma nem gyakorol túl előnyös hatást az ízületekre sem, hiszen az alacsony hőmérséklet, a folyamatosan áramló hideg a problémás végtagok esetén nagyon könnyen előidézhet ízületi gyulladásokat is, amelyek bár nem halálosak, ellenben rendkívül kellemetlenek és fájdalmasak.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.