Menü

A leggyakoribb szemproblémák 40 felett

Akiknek soha életükben nem volt gondjuk a szemükkel, azoknak is 40 éves koruk felett romlani kezd a látásuk. A gyerekkortól szemüveget viselő emberek is változást tapasztalnak. A szemünk szövetei ugyanis éppen úgy változnak, rugalmatlanná válnak, mint bármelyik másik testrészünk.

Zavaró sötétség

Ha egyre nehezebben látunk a félhomályban, vagy félünk este autóba ülni, mert nem látunk elég élesen, valószínűleg szürke hályog, vagyis katarakta van a háttérben. Ez a betegség tulajdonképpen a szemlencsében található fehérjék összeragadnak, ezzel zavarják az éleslátást. Előfordulhat, hogy teljesen elhomályosítják a látást. A kockázati tényezők között találhatjuk az életkort, a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, a dohányzást, a túlsúlyt vagy a napfényt. Az egészséges életmód és a napszemüveg segítségével csökkenthetjük a betegség kialakulásának esélyét, ha azonban már kialakult a szürke hályog, akkor speciális szemüveggel, esetleg műtéttel kezelhető.

Színek, hajlított vonalak

Az időskori makuladegeneráció az egyik legsúlyosabb szembetegség, ami elsősorban a nőket érinti (azért, mert a hölgyek várható élettartama magasabb). A makuladegeneráció a retina azon részét érinti, mely a színérzékelésért és az apróbb részletek észrevételéért felelős. A makuladegeneráció tünetei közé tartozik az éleslátás lassú elvesztése, a vakfoltok megjelenése, az egyenes vonalak pedig hajlítottnak tűnhetnek. Az egészséges életmód szabályainak betartásával csökkenhetjük a betegség kialakulásának esélyét, ahogyan a dohányzás abbahagyásával és az omega-3 zsírsavakban gazdag étrenddel is.

Állandó szemviszketés

A viszkető, égő érzés oka vagy a hormonális változásokban, vagy a Sjörgen-szindróma nevű autoimmun betegségben keresendő. A szervezetünk a könny segítségével nedvesíti a szemet, ha ez valami miatt nem történik meg, a szemünk viszketni, égni kezd. A középkorú, menopauza idején lévő nők különösen veszélyeztetettek, mert a szervezetükben lecsökken az androgén szintje. Műkönny, speciális zselé, szemcsepp vagy krém segítségével kezelhető, és néhány kutatás szerint az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek is hozzájárulhatnak a száraz szemek elleni küzdelemhez.

Mit tehetünk a szemünk romlása ellen?

A szemünk korral járó romlása, az „öregszeműség”, gyógyszerekkel nem előzhető meg. A tartós közeli munka esetén ajánlott „szemgyakorlatok”, a megfelelő megvilágítás, az elegendő mennyiségű folyadék fogyasztása, megfelelő távolságba és magasságba helyezett megfelelő minőségű monitor segíthet.

Általában elmondható, hogy ami jó a testünk egészének, az jó a szemünknek is. Vannak olyan tényezők, amikre lehet befolyásunk – ha sportolunk, egészségesen étkezünk és nem dohányzunk, azzal a szemnek is jót teszünk. Az elfogyasztott ételeinkben legyen sok antioxidáns, vitamin.

Fontos, hogy védjük a szemünket a káros ultraibolya-sugárzás ellen! Viseljünk jó minőségű, UV szűrővel ellátott napszemüveget! Ha szoláriumba járunk, ott is védjük a szemünket a megfelelő védőszemüveggel!

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

Mi az a CGM hajápolás?

A CGM rövidítése a Curly Girl módszernek, mely egy speciális, göndör hajra való hajápolási módszert jelent. A CGM jelölés azt jelenti, hogy göndörbarát termékről van szó, mely megfelel ezeknek a kritériumoknak.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?