Menü

A természetes vízek ereje

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a természetes vizek jótékony hatással vannak a mentális egészségünkre.

Azok az emberek, akik szabadidejükben rendszeresen látogatnak vízpartot, nagyobb jólétről számolnak be, mint azok, akik szabadidejüket nem vízparton töltik. Arra is rávilágítottak, hogy a természetes vizek rendszeres látogatásával csökken a depresszió kockázata.

A vízzel való találkozás – azon felül, hogy pozitív hatással van a mentális egészségre – a stressz csökkentéséhez is hozzájárul. A víz körül tartózkodás összekapcsolható a nagyobb fizikai aktivitással, amely már önmagában hozzájárul a jó közérzet további fokozásához és a depresszió kockázatának csökkentéséhez.

Arra is rávilágítottak, hogy a szabadtéri vízi tevékenységek űzése (például: horgászat, kajak, szörfözés) jótékony hatással van például poszttraumás stresszel küzdők, valamint drog- és alkoholfüggőségben szenvedők esetén. E tevékenységek pszichés és szociális hatása egyaránt jelentős.

A víz színe

A kék vízre nézés egyaránt pihentető és gyógyító. A víz iránti vágyakozást a kék szín iránti vonzerő is tükrözi. Természetesen vonzódunk a vízi árnyalatokhoz. Kutatások szerint a kék színt sokan választják kedvenc színüknek a világ minden tájáról, olyan tulajdonságokat társítunk hozzá, mint a nyugalom, nyitottság, mélység és bölcsesség.

Víz közelben egy enyhén meditációs állapotba kerülünk, amelyet a nyugalom, a békesség, az egység, az általános boldogság és az élettel való elégedettség jellemez.

A vizuális bevitel egyszerűbb. Ha a víz szélén állunk, és a horizontra pillantunk, vizuálisan egyszerűsödik a szoba vagy a város, ahol éppen vagyunk.

Ezenkívül a kék fény aktiválja a neurális hálózatot, ami lehetővé teszik számunkra, hogy meghalljuk és megértsük mások hangját.

A víz hangja

Mindennapi életünkben rengeteg ingerrel bombáznak minket, akár okoskészülékeinken keresztül, vagy forgalmas irodaházakban, hektikus városi utcákban. Agyunknak leállásra van szüksége, amit ritkán kap meg.

A hullámok ismétlődő hangjának hallgatása megnyugtatja az idegrendszerünket.

A nyugalom visszatér egy kiszámítható ütembe, és a hullámokkal összhangban szabályozhatjuk légzésünket. A víz körül való tartózkodás megszabadítja agyunkat és érzékeinket a túlzott stimulációtól.

Kellemes kikapcsolódást!

Érdekességek a propoliszról

A méhek köztudottan nagyon hasznos állatok: segítik a növények beporzását, mézet készítenek, segítik a természet körforgását fenntartani. Sokan azonban nem tudják, hogy a propolisz is a méhek érdeme. A propolisz, vagy másnéven méhszurok egy olyan anyag, amelyet a méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek.

Ezeket a gyógyszereket tegyük a bőröndbe!

Ha nyaralni készülődünk, mindig gondoljuk át, milyen gyógyszereket vigyünk magukkal. Bár nagyon sok helyen van már gyógyszertár, azonban nem jó utolsó pillanatban futkosni nyitva tartó patika után, jobb, ha nálunk van néhány alap készítmény, egy kis összerakott „házipatika”.

Frissítő gyógynövények nyárra

Van, aki a jeges limonádéra esküszik, van, aki szerint inkább forró italt kell inni. Ha sem a jeges, sem a forró italok nem vonzzák ebben a hőségben, mutatunk pár teát, ami önmagában is hűsítő.

Német finomságok, amiket ki kell próbálnod!

Németország konyhája igen változatos, éppúgy, mint természeti és építészeti látnivalói...

Játszótéri etikett. Felnőtteknek.

A játszótér azért jó, mert ide mindannyian ugyanazért jövünk, egy közösségi élményért, ahol a gyerek is jól érzi magát és anyuka is beszélgethet. Bizonyos írott és íratlan szabályok betartása mellett.