Menü

A természetes vízek ereje

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a természetes vizek jótékony hatással vannak a mentális egészségünkre.

Azok az emberek, akik szabadidejükben rendszeresen látogatnak vízpartot, nagyobb jólétről számolnak be, mint azok, akik szabadidejüket nem vízparton töltik. Arra is rávilágítottak, hogy a természetes vizek rendszeres látogatásával csökken a depresszió kockázata.

A vízzel való találkozás – azon felül, hogy pozitív hatással van a mentális egészségre – a stressz csökkentéséhez is hozzájárul. A víz körül tartózkodás összekapcsolható a nagyobb fizikai aktivitással, amely már önmagában hozzájárul a jó közérzet további fokozásához és a depresszió kockázatának csökkentéséhez.

Arra is rávilágítottak, hogy a szabadtéri vízi tevékenységek űzése (például: horgászat, kajak, szörfözés) jótékony hatással van például poszttraumás stresszel küzdők, valamint drog- és alkoholfüggőségben szenvedők esetén. E tevékenységek pszichés és szociális hatása egyaránt jelentős.

A víz színe

A kék vízre nézés egyaránt pihentető és gyógyító. A víz iránti vágyakozást a kék szín iránti vonzerő is tükrözi. Természetesen vonzódunk a vízi árnyalatokhoz. Kutatások szerint a kék színt sokan választják kedvenc színüknek a világ minden tájáról, olyan tulajdonságokat társítunk hozzá, mint a nyugalom, nyitottság, mélység és bölcsesség.

Víz közelben egy enyhén meditációs állapotba kerülünk, amelyet a nyugalom, a békesség, az egység, az általános boldogság és az élettel való elégedettség jellemez.

A vizuális bevitel egyszerűbb. Ha a víz szélén állunk, és a horizontra pillantunk, vizuálisan egyszerűsödik a szoba vagy a város, ahol éppen vagyunk.

Ezenkívül a kék fény aktiválja a neurális hálózatot, ami lehetővé teszik számunkra, hogy meghalljuk és megértsük mások hangját.

A víz hangja

Mindennapi életünkben rengeteg ingerrel bombáznak minket, akár okoskészülékeinken keresztül, vagy forgalmas irodaházakban, hektikus városi utcákban. Agyunknak leállásra van szüksége, amit ritkán kap meg.

A hullámok ismétlődő hangjának hallgatása megnyugtatja az idegrendszerünket.

A nyugalom visszatér egy kiszámítható ütembe, és a hullámokkal összhangban szabályozhatjuk légzésünket. A víz körül való tartózkodás megszabadítja agyunkat és érzékeinket a túlzott stimulációtól.

Kellemes kikapcsolódást!

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?