Menü

Hűsítő desszertek nyárra

A kánikulában mindenki valami hűsítő finomságot eszegetne, és szerencsére a fagyin túl is van élet! Tiramisu, panna cotta, madártej, sajttorta vagy pohárkrém, jöhet ilyenkor bármi, ami fogyasztás előtt néhány órát a hűtőben pihent. Jó étvágyat hozzájuk!

EPRES TIRAMISU EGYSZERŰEN

HOZZÁVALÓK

30dkgeper
1dlnarancslé
8ekporcukor
2.5dltejszín
1tkvaníliaaroma
45dkgMascarpone
16dbbabapiskóta

ELKÉSZÍTÉS

Az epres tiramisu elkészítéséhez a megmosott, szárazra törölt és felkockázott epret a narancslével és a porcukor felével kb. 10 perc alatt sűrű raguvá főzzük, majd félretesszük.

A tejszínt a maradék porcukorral és a vaníliaraaromával lassú tűzön felfőzzük, majd lehűtjük és összekeverjük a mascarponéval.

A babapiskótákat meghempergetjük a kihűlt eperraguban, majd a felét egy tál aljába sorakoztatjuk. Meglocsoljuk még egy kis eperraguval és két merőkanál mascarponés szósszal. Ezután rárakjuk a maradék epres babapiskótát, és leöntjük újabb adag szósszal.

A tetejét megkenjük a gyümölcsraguval, és kirakjuk a felkarikázott eperrel. Fogyasztás előtt egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

EGYSZERŰ PUDINGOS SÜTI

HOZZÁVALÓK

A krémhez:
1csomvaníliás pudingpor
1csomcsokoládés pudingpor
1.2litertej
15dkgvaj
3csomvaníliás cukor
15dkgporcukor
A mázhoz:
5tkvíz
9tkcukor
3ekkakaó
2ekvaj
Az összeállításhoz:
30dbbabapiskóta
A tetejére:
tört mogyoró

ELKÉSZÍTÉS

Az egyszerű pudingos süti elkészítéséhez a csokis és a vaníliás pudingporból a csomagoláson található utasítás szerint pudingot főzünk, majd félretesszük.
Közben a vajat 2 csomag vaníliás cukorral és a porcukorral habosra keverjük, majd a kihűlt vaníliás pudinggal jól összekeverjük. A mázhoz felforraljuk a vizet a cukorral, majd hozzáadjuk a kakaót és folyamatosan keverve rövid ideig főzzük. Belekeverjük a vajat, és kevergetve lehűtjük. Ezután 2 dl tejben elkeverünk 1 csomag vaníliás cukrot, és megforgatjuk benne a babapiskótákat, majd kirakjuk vele egy jénai tál alját. Erre rákenjük a vaníliás krémet, majd ismét lerakunk egy sor babapiskótát. Rákenjük a csokoládés pudingot, végül bevonjuk a csokoládémázzal, majd megszórjuk a tetejét tört mogyoróval. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

MADÁRTEJ GYORSAN

HOZZÁVALÓK

6dbtojássárgája
8dkgcukor
1dbvaníliarúd
6dlzsíros tej
3dbtojásfehérje
1csipsó

TIRAMISU TOJÁS NÉLKÜL

HOZZÁVALÓK

50dkgMascarpone
20dkgbabapiskóta
4dlpresszókávé
1dbcitrom
1dltej
8dkgcukor
2csomvaníliás cukor
2ekgrappa
1tkkakaópor
1csipfahéj

ELKÉSZÍTÉS

Forró víz alatt alaposan megmossuk a citromot, szárazra töröljük, és vékonyan lereszeljük a héját, és kifacsarjuk az egyik felét. Egy tálba kanalazzuk a mascarponét, hozzáadjuk a tejet, a vaníliás cukrot és a cukrot. Habverővel összekeverjük, amíg a krém kenhető lesz, majd belekeverjük a citromhéjat és 1 ek citromlevet.

Egy kisebb, szögletes tál aljára egy réteg babapiskótát teszünk. Összekeverjük a kávét a grappával, és meglocsoljuk vele a babapiskótát. A kávés piskótára rákenjük a krém felét, majd befedjük egy újabb sor babapiskótával, és meglocsoljuk a kávéval (óvatosan, nehogy elázzanak). Végül rákenjük a maradék krémet.

A kakaóport összekeverjük a fahéjjal, és egyenletesen a tiramisu tetejére szitáljuk. Ezután legalább 8 órát a hűtőben pihentetjük.

Karácsonyi vendégváró falatkák, amiket a rokonok is imádnak

A karácsonyi ünnepek egyik legszebb része, amikor a család és a rokonok végre együtt lehetnek. A beszélgetések, nevetések és közös emlékek mellé szinte elengedhetetlenek az ízletes vendégváró falatkák, amelyek folyamatosan az asztalon lehetnek.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.