Menü

Hűsítő desszertek nyárra

A kánikulában mindenki valami hűsítő finomságot eszegetne, és szerencsére a fagyin túl is van élet! Tiramisu, panna cotta, madártej, sajttorta vagy pohárkrém, jöhet ilyenkor bármi, ami fogyasztás előtt néhány órát a hűtőben pihent. Jó étvágyat hozzájuk!

EPRES TIRAMISU EGYSZERŰEN

HOZZÁVALÓK

30dkgeper
1dlnarancslé
8ekporcukor
2.5dltejszín
1tkvaníliaaroma
45dkgMascarpone
16dbbabapiskóta

ELKÉSZÍTÉS

Az epres tiramisu elkészítéséhez a megmosott, szárazra törölt és felkockázott epret a narancslével és a porcukor felével kb. 10 perc alatt sűrű raguvá főzzük, majd félretesszük.

A tejszínt a maradék porcukorral és a vaníliaraaromával lassú tűzön felfőzzük, majd lehűtjük és összekeverjük a mascarponéval.

A babapiskótákat meghempergetjük a kihűlt eperraguban, majd a felét egy tál aljába sorakoztatjuk. Meglocsoljuk még egy kis eperraguval és két merőkanál mascarponés szósszal. Ezután rárakjuk a maradék epres babapiskótát, és leöntjük újabb adag szósszal.

A tetejét megkenjük a gyümölcsraguval, és kirakjuk a felkarikázott eperrel. Fogyasztás előtt egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

EGYSZERŰ PUDINGOS SÜTI

HOZZÁVALÓK

A krémhez:
1csomvaníliás pudingpor
1csomcsokoládés pudingpor
1.2litertej
15dkgvaj
3csomvaníliás cukor
15dkgporcukor
A mázhoz:
5tkvíz
9tkcukor
3ekkakaó
2ekvaj
Az összeállításhoz:
30dbbabapiskóta
A tetejére:
tört mogyoró

ELKÉSZÍTÉS

Az egyszerű pudingos süti elkészítéséhez a csokis és a vaníliás pudingporból a csomagoláson található utasítás szerint pudingot főzünk, majd félretesszük.
Közben a vajat 2 csomag vaníliás cukorral és a porcukorral habosra keverjük, majd a kihűlt vaníliás pudinggal jól összekeverjük. A mázhoz felforraljuk a vizet a cukorral, majd hozzáadjuk a kakaót és folyamatosan keverve rövid ideig főzzük. Belekeverjük a vajat, és kevergetve lehűtjük. Ezután 2 dl tejben elkeverünk 1 csomag vaníliás cukrot, és megforgatjuk benne a babapiskótákat, majd kirakjuk vele egy jénai tál alját. Erre rákenjük a vaníliás krémet, majd ismét lerakunk egy sor babapiskótát. Rákenjük a csokoládés pudingot, végül bevonjuk a csokoládémázzal, majd megszórjuk a tetejét tört mogyoróval. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

MADÁRTEJ GYORSAN

HOZZÁVALÓK

6dbtojássárgája
8dkgcukor
1dbvaníliarúd
6dlzsíros tej
3dbtojásfehérje
1csipsó

TIRAMISU TOJÁS NÉLKÜL

HOZZÁVALÓK

50dkgMascarpone
20dkgbabapiskóta
4dlpresszókávé
1dbcitrom
1dltej
8dkgcukor
2csomvaníliás cukor
2ekgrappa
1tkkakaópor
1csipfahéj

ELKÉSZÍTÉS

Forró víz alatt alaposan megmossuk a citromot, szárazra töröljük, és vékonyan lereszeljük a héját, és kifacsarjuk az egyik felét. Egy tálba kanalazzuk a mascarponét, hozzáadjuk a tejet, a vaníliás cukrot és a cukrot. Habverővel összekeverjük, amíg a krém kenhető lesz, majd belekeverjük a citromhéjat és 1 ek citromlevet.

Egy kisebb, szögletes tál aljára egy réteg babapiskótát teszünk. Összekeverjük a kávét a grappával, és meglocsoljuk vele a babapiskótát. A kávés piskótára rákenjük a krém felét, majd befedjük egy újabb sor babapiskótával, és meglocsoljuk a kávéval (óvatosan, nehogy elázzanak). Végül rákenjük a maradék krémet.

A kakaóport összekeverjük a fahéjjal, és egyenletesen a tiramisu tetejére szitáljuk. Ezután legalább 8 órát a hűtőben pihentetjük.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.