Menü

Futók kedvenc ételei

A futók étrendje - és most nem térek ki a különböző éppen aktuális diéta divatirányzatokra, mert mindenkinek más válik be – de általában és nem titkoltan az esetek többségében elég magas szénhidrátbevitelből áll, mely közül is a három alap étel a zabpehely, a banán, és a tészta.

Az egyes futóversenyek előtti tésztapartik is mutatják, bizony a futók egyik kedvelt étele a tészta, melyhez előszeretettel nyúlunk mi futók, ha szénhidrátfeltöltés a cél. A tésztavacsorát reggelente nagyon gyakran egy zabkása követi, mely tápláló és rengeteg energiát ad, a versenyek előtt és a frissítőpontokon pedig gyakori, hogy banánt majszolunk.

Ezek az ételek kiváló és könnyen emészthető szénhidrátforrások, alacsony zsírtartalommal.

Ha megvizsgáljuk mi minden van ezekben a szénhidrátforrásokban, meg tudjuk érteni, miért olyan jótékony hatásúak a sportolók számára.

A zabpehelyről tudni kell, hogy rengeteg benne a rost, a könnyen emészthető szénhidrát mellett ez egy másik nagy előnye, illetve a magas B vitamin tartalma is jelentős. A B1-vitamin magas mennyiségben van jelen a zabban, mely a szénhidrát-anyagcserében tölt be fontos szerepet.

A vitaminokon túl az ásványi anyagok is megtalálhatóak a zabban, úgy mint: cink, magnézium, mangán és foszfor, ebből a magnézium fontosságát egy sportoló esetében nem is kell külön magyarázni, hiszen a futások (és más állóképességi sportok) alkalmával jelentősen megnő a magnéziumszükséglet.

A zabkása melletti érvelés végén megemlítendő, hogy ne a bolti, kész, zacskós és erősen felcukrozott, ám egészségesnek hirdetett porokat válasszuk, hiszen elkészíteni is pofonegyszerű otthon és sokkal egészségesebb.

A banán szerepe is kiemelkedő a sportolók életében, a szénhidráttartalma magas és mivel gyors felszívódású szénhidrát szintén alacsony zsírtartalommal, az egyik legjobb elmajszolnivaló egy verseny előtt.

B6 vitamin a banánban is megtalálható, az ásványi anyagok közül nagyon gazdag káliumban, ami kifejezetten fontos, hiszen sport közben az izzadsággal káliumot is veszítünk.

Edzés vagy verseny előtt kiváló gyorsan felszívódó szénhidrát.

Akinek nincs szénhidrát-felszívódási problémája, nem kell szigorú szénhidrátot számolós diétát tartania, az nyugodtan fogyaszthatja. Akár a fent említett zabkásába karikázva.

A tésztapartikkal kezdtem a felsorolást a cikk elején, ha megvizsgáljuk miért nyúlnak a futók előszeretettel a sajtos-tejfölös tésztához, azontúl, hogy szerintem is nagyon finom, nos azért, mert könnyen emészthető, szénhidrátban dús élelmiszer, a legjobb, ha teljes kiőrlésű, vagy durumbúzából készült változatot készítünk és fogyasztunk el. B vitamintartalma jelentős, rosttartalma pedig a liszten múlik, de ha egészségesebb verziót választunk, a rosttartalma is magasabb. A feltételeket pedig ízlésünk alapján számtalan módon variálhatjuk.

A fent említett ételekkel nemcsak segíthetjük az edzéseink, versenyeink sikerét, feltöltve szénhidrát raktárainkat, hanem még tápláló ételeket is fogyaszthatunk, melyek nemcsak finomak, hanem egészségesek is. Attól függetlenül, hogy mit és mennyit sportolunk.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?