Menü

Fruktózfelszívódási zavar

Manapság már elég sok emésztési és felszívódási zavar ismert és a diagnosztizálás is gyorsabban megy, mint régen, hiszen tudatosabban élünk és rengeteg információ érhető el a tünetekkel, valamint felismeréssel kapcsolatban. Viszont még ma is kevesen tudják, hogy a gyümölcsök is okozhatnak puffadást és emésztési zavarokat a bennük található fruktóz miatt, mivel a fruktóznak is lehet felszívódási zavara.

Bár a gyümölcs a cukorbetegek és egyéb inzulinrezisztenciával küzdő betegek tányérjáról is lekerül, azonban nem csak ilyen esetekben okozhat panaszokat. A bennük található magas fruktóztartalom kiválthat kellemetlen tüneteket egyébként más tekintetben egészséges embereknél is. A fruktózfelszívódási zavar egyfajta ételallergia tulajdonképpen és az adatok szerint nagyjából az emberek egyharmadát érinti.

Ha valakinek ilyen emésztési zavara van, akkor az történik, hogy a fruktóz, vagyis a gyümölcscukor nem bontódik le megfelelően, hanem a vastagbélbe jut és ott kezd el erjedni. Ez okozhat fokozott bélmozgást, gyomorkorgást, gázképződést és kellemetlen tüneteket, mint például puffadás, has- és fejfájás, hányinger vagy akár hasmenés is. Jellemző tünet ezeken kívül még a krónikus fáradtság is, hiszen a gyorsan lebontható cukorból nem nyerjük ki az energiát, hanem az magától erjed a vastagbélben. Ezzel párhuzamosan egyéb anyagok felszívódási zavara is társulhatnak a betegséghez, például a vasé. Többször számoltak be hangulatzavaroktól is, ami kapcsolódhat bizonyos mikro- és makrotápanyagok nem megfelelő felszívódásához, ezen keresztül pedig hangulatingadozáshoz és depressziós tünetekhez.

A fruktózfelszívódási zavar mögött több dolog is állhat. Lehet, hogy a bélflóra egyensúlya borult fel valami miatt, a stressz is okozhatja, illetve egyéb, már meglévő kórképekkel is gyakran jár együtt, mint például a Crohn-betegség, a cöliákia, az irritábilis bél szindróma vagy a vastagbélgyulladás. Ezt szakorvos tudja megvizsgálni és letisztázni, ez pedig azért fontos, mert a kezelés módja függ a kialakulás pontos okától. Ha például a bélflóra egy fertőzés miatt borult fel és ez eredményez ilyen tüneteket a fruktózzal szemben, a probléma viszonylag gyorsan orvosolható azzal, ha helyreállítjuk a bélflóra egyensúlyát és a fertőzést megszüntetjük, azonban, ha egy másik kórképpel társul, ott azt a betegséget kell első sorban kezelni.

A megoldás általában egy olyan diéta, ahol bizonyos gyümölcsöket mellőzünk, az alacsony fruktóztartalmú élelmiszereket pedig az egyéni érzékenységhez mérten fogyasztjuk. Feldolgozott élelmiszerek, lekvárok, édességek, tésztafélék és étkezési cukor természetesen nem szerepel a diétában, illetve olyan gyümölcsök, mint például a görög- és sárgadinnye, ananász, alma, őszibarack, sárgabarack, szőlő, mangó vagy cseresznye.

A falusi fiatalok összetartó közössége

Sokszor felmerül a kérdés, hogy szép dolog falun lakni, mert csend, nyugalom van, de mit is kezdjen ott magával az ember, főleg egy fiatal?! Igen is van mit csinálni, erre egy nagyon jó példa egy kis falu fiatal közössége, akik nagyon kreatívan fogják össze a falu népét, hogy együtt szórakozhassanak, és felpezsdítsék nem csak a fiatalok, hanem az idősebb korosztály életét is. Interjú a KIFLI közösségével és egy oszlopos tagjával, Bódog Bencével.

Mezítláb járni egészséges

Elődeink évezredeken át mezítláb jártak, ma már azonban cipőt, zoknit hordunk, pedig a mezítláb járásnak nagyon sok előnye van, erre én magam akkor jöttem rá, mikor a fiam ortopéd orvosa egész nyárra ezt tanácsolta, lúdtalp-problémánk kezelésére.

Házi mosogatógép tabletta

A mostani elsivatagosodó világunkban, ahol nagy kincs az egészség, Földünk és vizünk tisztaságának megóvása, sok módszert alkalmazhatunk, hogy vigyázzunk ezekre, magunkra és még spórolhatunk is vele, így kipróbáltuk a házi mosogatógép tablettát, íme, az eredmény.

A legjobb pisztáciás finomságok

A pisztácia nagyon közkedvelt csemege, amit a legtöbben filmnézés közben rágcsálnivalóként fogyasztanak. Kevesen tudják, hogy ez a csonthéjas gyümölcs főételek és desszertek alapanyagaként is kiváló lehet. Markáns, jellegzetes ízének köszönhetően ínycsiklandozó sütemények készülhetnek belőle.

A 10 legjobb kutyafajta kisgyerekes családokba

A kutya az ember legjobb barátja, az egyik legszebb mondásunk nem véletlen ilyen ismert és népszerű. Az állatoktól kapott feltétel nélküli, tiszta és őszinte szeretet és hűség, ami miatt családtagnak számítanak. Vajon kisgyerekek mellé milyen kutyatípusokat keressünk, melyik a legideálisabb a kicsik mellé? Ennek nézünk ma utána!