Menü

Fruktózfelszívódási zavar

Manapság már elég sok emésztési és felszívódási zavar ismert és a diagnosztizálás is gyorsabban megy, mint régen, hiszen tudatosabban élünk és rengeteg információ érhető el a tünetekkel, valamint felismeréssel kapcsolatban. Viszont még ma is kevesen tudják, hogy a gyümölcsök is okozhatnak puffadást és emésztési zavarokat a bennük található fruktóz miatt, mivel a fruktóznak is lehet felszívódási zavara.

Bár a gyümölcs a cukorbetegek és egyéb inzulinrezisztenciával küzdő betegek tányérjáról is lekerül, azonban nem csak ilyen esetekben okozhat panaszokat. A bennük található magas fruktóztartalom kiválthat kellemetlen tüneteket egyébként más tekintetben egészséges embereknél is. A fruktózfelszívódási zavar egyfajta ételallergia tulajdonképpen és az adatok szerint nagyjából az emberek egyharmadát érinti.

Ha valakinek ilyen emésztési zavara van, akkor az történik, hogy a fruktóz, vagyis a gyümölcscukor nem bontódik le megfelelően, hanem a vastagbélbe jut és ott kezd el erjedni. Ez okozhat fokozott bélmozgást, gyomorkorgást, gázképződést és kellemetlen tüneteket, mint például puffadás, has- és fejfájás, hányinger vagy akár hasmenés is. Jellemző tünet ezeken kívül még a krónikus fáradtság is, hiszen a gyorsan lebontható cukorból nem nyerjük ki az energiát, hanem az magától erjed a vastagbélben. Ezzel párhuzamosan egyéb anyagok felszívódási zavara is társulhatnak a betegséghez, például a vasé. Többször számoltak be hangulatzavaroktól is, ami kapcsolódhat bizonyos mikro- és makrotápanyagok nem megfelelő felszívódásához, ezen keresztül pedig hangulatingadozáshoz és depressziós tünetekhez.

A fruktózfelszívódási zavar mögött több dolog is állhat. Lehet, hogy a bélflóra egyensúlya borult fel valami miatt, a stressz is okozhatja, illetve egyéb, már meglévő kórképekkel is gyakran jár együtt, mint például a Crohn-betegség, a cöliákia, az irritábilis bél szindróma vagy a vastagbélgyulladás. Ezt szakorvos tudja megvizsgálni és letisztázni, ez pedig azért fontos, mert a kezelés módja függ a kialakulás pontos okától. Ha például a bélflóra egy fertőzés miatt borult fel és ez eredményez ilyen tüneteket a fruktózzal szemben, a probléma viszonylag gyorsan orvosolható azzal, ha helyreállítjuk a bélflóra egyensúlyát és a fertőzést megszüntetjük, azonban, ha egy másik kórképpel társul, ott azt a betegséget kell első sorban kezelni.

A megoldás általában egy olyan diéta, ahol bizonyos gyümölcsöket mellőzünk, az alacsony fruktóztartalmú élelmiszereket pedig az egyéni érzékenységhez mérten fogyasztjuk. Feldolgozott élelmiszerek, lekvárok, édességek, tésztafélék és étkezési cukor természetesen nem szerepel a diétában, illetve olyan gyümölcsök, mint például a görög- és sárgadinnye, ananász, alma, őszibarack, sárgabarack, szőlő, mangó vagy cseresznye.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Ultrafeldolgozott élelmiszerek

Amikor belépünk egy üzletbe, kedvünkre vásárolunk a polcokról, de valószínűleg sokszor azt se tudjuk, hogy konkrétan milyen élelmiszer került a kosárba. Pedig a boltokban rengeteg a feldogozott termék, ilyen az ultrafeldolgozottak köre is.