Menü

Fruktózfelszívódási zavar

Manapság már elég sok emésztési és felszívódási zavar ismert és a diagnosztizálás is gyorsabban megy, mint régen, hiszen tudatosabban élünk és rengeteg információ érhető el a tünetekkel, valamint felismeréssel kapcsolatban. Viszont még ma is kevesen tudják, hogy a gyümölcsök is okozhatnak puffadást és emésztési zavarokat a bennük található fruktóz miatt, mivel a fruktóznak is lehet felszívódási zavara.

Bár a gyümölcs a cukorbetegek és egyéb inzulinrezisztenciával küzdő betegek tányérjáról is lekerül, azonban nem csak ilyen esetekben okozhat panaszokat. A bennük található magas fruktóztartalom kiválthat kellemetlen tüneteket egyébként más tekintetben egészséges embereknél is. A fruktózfelszívódási zavar egyfajta ételallergia tulajdonképpen és az adatok szerint nagyjából az emberek egyharmadát érinti.

Ha valakinek ilyen emésztési zavara van, akkor az történik, hogy a fruktóz, vagyis a gyümölcscukor nem bontódik le megfelelően, hanem a vastagbélbe jut és ott kezd el erjedni. Ez okozhat fokozott bélmozgást, gyomorkorgást, gázképződést és kellemetlen tüneteket, mint például puffadás, has- és fejfájás, hányinger vagy akár hasmenés is. Jellemző tünet ezeken kívül még a krónikus fáradtság is, hiszen a gyorsan lebontható cukorból nem nyerjük ki az energiát, hanem az magától erjed a vastagbélben. Ezzel párhuzamosan egyéb anyagok felszívódási zavara is társulhatnak a betegséghez, például a vasé. Többször számoltak be hangulatzavaroktól is, ami kapcsolódhat bizonyos mikro- és makrotápanyagok nem megfelelő felszívódásához, ezen keresztül pedig hangulatingadozáshoz és depressziós tünetekhez.

A fruktózfelszívódási zavar mögött több dolog is állhat. Lehet, hogy a bélflóra egyensúlya borult fel valami miatt, a stressz is okozhatja, illetve egyéb, már meglévő kórképekkel is gyakran jár együtt, mint például a Crohn-betegség, a cöliákia, az irritábilis bél szindróma vagy a vastagbélgyulladás. Ezt szakorvos tudja megvizsgálni és letisztázni, ez pedig azért fontos, mert a kezelés módja függ a kialakulás pontos okától. Ha például a bélflóra egy fertőzés miatt borult fel és ez eredményez ilyen tüneteket a fruktózzal szemben, a probléma viszonylag gyorsan orvosolható azzal, ha helyreállítjuk a bélflóra egyensúlyát és a fertőzést megszüntetjük, azonban, ha egy másik kórképpel társul, ott azt a betegséget kell első sorban kezelni.

A megoldás általában egy olyan diéta, ahol bizonyos gyümölcsöket mellőzünk, az alacsony fruktóztartalmú élelmiszereket pedig az egyéni érzékenységhez mérten fogyasztjuk. Feldolgozott élelmiszerek, lekvárok, édességek, tésztafélék és étkezési cukor természetesen nem szerepel a diétában, illetve olyan gyümölcsök, mint például a görög- és sárgadinnye, ananász, alma, őszibarack, sárgabarack, szőlő, mangó vagy cseresznye.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.