Menü

Fruktózfelszívódási zavar

Manapság már elég sok emésztési és felszívódási zavar ismert és a diagnosztizálás is gyorsabban megy, mint régen, hiszen tudatosabban élünk és rengeteg információ érhető el a tünetekkel, valamint felismeréssel kapcsolatban. Viszont még ma is kevesen tudják, hogy a gyümölcsök is okozhatnak puffadást és emésztési zavarokat a bennük található fruktóz miatt, mivel a fruktóznak is lehet felszívódási zavara.

Bár a gyümölcs a cukorbetegek és egyéb inzulinrezisztenciával küzdő betegek tányérjáról is lekerül, azonban nem csak ilyen esetekben okozhat panaszokat. A bennük található magas fruktóztartalom kiválthat kellemetlen tüneteket egyébként más tekintetben egészséges embereknél is. A fruktózfelszívódási zavar egyfajta ételallergia tulajdonképpen és az adatok szerint nagyjából az emberek egyharmadát érinti.

Ha valakinek ilyen emésztési zavara van, akkor az történik, hogy a fruktóz, vagyis a gyümölcscukor nem bontódik le megfelelően, hanem a vastagbélbe jut és ott kezd el erjedni. Ez okozhat fokozott bélmozgást, gyomorkorgást, gázképződést és kellemetlen tüneteket, mint például puffadás, has- és fejfájás, hányinger vagy akár hasmenés is. Jellemző tünet ezeken kívül még a krónikus fáradtság is, hiszen a gyorsan lebontható cukorból nem nyerjük ki az energiát, hanem az magától erjed a vastagbélben. Ezzel párhuzamosan egyéb anyagok felszívódási zavara is társulhatnak a betegséghez, például a vasé. Többször számoltak be hangulatzavaroktól is, ami kapcsolódhat bizonyos mikro- és makrotápanyagok nem megfelelő felszívódásához, ezen keresztül pedig hangulatingadozáshoz és depressziós tünetekhez.

A fruktózfelszívódási zavar mögött több dolog is állhat. Lehet, hogy a bélflóra egyensúlya borult fel valami miatt, a stressz is okozhatja, illetve egyéb, már meglévő kórképekkel is gyakran jár együtt, mint például a Crohn-betegség, a cöliákia, az irritábilis bél szindróma vagy a vastagbélgyulladás. Ezt szakorvos tudja megvizsgálni és letisztázni, ez pedig azért fontos, mert a kezelés módja függ a kialakulás pontos okától. Ha például a bélflóra egy fertőzés miatt borult fel és ez eredményez ilyen tüneteket a fruktózzal szemben, a probléma viszonylag gyorsan orvosolható azzal, ha helyreállítjuk a bélflóra egyensúlyát és a fertőzést megszüntetjük, azonban, ha egy másik kórképpel társul, ott azt a betegséget kell első sorban kezelni.

A megoldás általában egy olyan diéta, ahol bizonyos gyümölcsöket mellőzünk, az alacsony fruktóztartalmú élelmiszereket pedig az egyéni érzékenységhez mérten fogyasztjuk. Feldolgozott élelmiszerek, lekvárok, édességek, tésztafélék és étkezési cukor természetesen nem szerepel a diétában, illetve olyan gyümölcsök, mint például a görög- és sárgadinnye, ananász, alma, őszibarack, sárgabarack, szőlő, mangó vagy cseresznye.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.

Gomba vásárlásnál erről mindenképp tudnod kell!

A fehérkalapú csiperkegomba igencsak keresett árucikk, de kevesen tudják úgy elkészíteni, hogy a lehető legtöbb tápanyag benne maradjon, miután a tányérra kerül. Akkor most nézzük, hogy miként kell úgy gombás finomságot készíteni, hogy annak ne csak az íze, hanem a tápértéke is kiváló maradjon.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

A kefír jótékony hatásai

Tudtad, hogy a kefir nem csak a fogyásban, de a rák megelőzésében is segíthet? De ezeken kívül még jó néhány pozitív hatása van a szervezetdere, ha rendszeresen fogyasztod!