Menü

A legjobb táplálékkiegészítők szorongás ellen

Számos kutatás bizonyítja, hogy egyes táplálékkiegészítők segíthetnek gyógyszerek nélkül enyhíteni a szorongás tüneteit, illetve erősíthetik a terápia és a receptre felírt szorongáscsökkentők hatását. Mutatjuk a legjobb lehetőségeket.

B-vitaminok

A B-vitaminok csoportjába nyolc különböző tápanyag tartozik, amelyek közösen számos testi folyamatban, például a stressz-szint alakulásában is szerepet játszanak. Egy 2017-es tanulmány szerint azok, akiknek a szervezetében alacsonyabb a B-vitaminok szintje, hajlamosabbak a depresszióra és a szorongásra. Egyes B-vitaminok - mint a B2 és a B12 - leginkább állati eredetű élelmiszerekben vannak jelen, így a vegetáriánusoknak és vegánoknak más forrásokból - például dúsított élelmiszerekkel - kell bevinniük ezeket.

Magnézium

A magnézium nagyon fontos ásványi anyag, amely szinte az egész emberi test működésében szerepet játszik. Egy 2017-es, 18 korábbi kutatás eredményeit összesítő tanulmány arra jutott, hogy a magnéziumos táplálékkiegészítők jó hatással vannak a szorongásra hajlamos személyekre. Egy 2016-os tanulmány pedig arra mutatott rá, hogy azoknál a nőknél, akiknél a premenstruációs szindróma tüneteként jelentkezett szorongás, szintén jó eredményeket értek el magnéziummal. A túlzott magnéziumbevitel ugyanakkor hasmenést okozhat, így a napi 350 milligrammot orvosi felügyelet nélkül nem szabad túllépni.

Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak az agy egészséges működésében, és mivel a testünk nem képes előállítani, táplálkozással kell bevinnünk ezeket. Egy 2018-ban készült összegző tanulmány szerint az omega-3 zsírsavakat tartalmazó táplálékkiegészítők - például a halolajkapszulák - kifejezetten előnyösen hatnak a rendszeres szorongással küzdők állapotára, a zsírsavak hiánya pedig növelheti a depresszió és a szorongás kialakulásának esélyét.

Gyógynövények

A kamilla nyugtató hatására évezredek óta esküszik a népi gyógyászat, és ezt hatást a tudomány is alátámasztja. Ha valaki 8 héten át napi 1500 milligramm kamillakivonatot fogyaszt, annak mérhetően csökkenni fognak a szorongásos tünetei.

A gondolkodásmód és a viselkedés megváltoztatása a szorongás oldására

A szorongás a testi (biológiai és biokémiai) folyamatok mellett az idegi (agyműködési, érzelmi) szinten is zajlik. Ebből következően a megfelelő gondolkodásmód kialakításával és alkalmazásával is sokat tehetünk a szorongásos zavarok mérséklése érdekében. Sokszor segít, ha ahelyett, hogy a szorongást jelentő problémára fókuszálnánk, inkább arra összpontosítunk, ami a megoldást jelentheti.

Az is jó taktika lehet, ha az ember egyszerűen eltereli a figyelmét a szorongásról, és inkább kellemes dolgokra összpontosít. Mindezt támogathatja egy jó meditációs módszer, például mindfulness vagy autogén tréning. Kulcsszerepe van a megfelelő légzésnek is, erre épülő professzionális légzőgyakorlatokat is elsajátíthatunk.

De már az is sokat segíthet, ha egyszerűen odafigyelünk a légzésünkre, és lassan, fokozatosan lélegezzük be, majd ugyanígy fújjuk ki a levegőt.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.