Menü

A legjobb táplálékkiegészítők szorongás ellen

Számos kutatás bizonyítja, hogy egyes táplálékkiegészítők segíthetnek gyógyszerek nélkül enyhíteni a szorongás tüneteit, illetve erősíthetik a terápia és a receptre felírt szorongáscsökkentők hatását. Mutatjuk a legjobb lehetőségeket.

B-vitaminok

A B-vitaminok csoportjába nyolc különböző tápanyag tartozik, amelyek közösen számos testi folyamatban, például a stressz-szint alakulásában is szerepet játszanak. Egy 2017-es tanulmány szerint azok, akiknek a szervezetében alacsonyabb a B-vitaminok szintje, hajlamosabbak a depresszióra és a szorongásra. Egyes B-vitaminok - mint a B2 és a B12 - leginkább állati eredetű élelmiszerekben vannak jelen, így a vegetáriánusoknak és vegánoknak más forrásokból - például dúsított élelmiszerekkel - kell bevinniük ezeket.

Magnézium

A magnézium nagyon fontos ásványi anyag, amely szinte az egész emberi test működésében szerepet játszik. Egy 2017-es, 18 korábbi kutatás eredményeit összesítő tanulmány arra jutott, hogy a magnéziumos táplálékkiegészítők jó hatással vannak a szorongásra hajlamos személyekre. Egy 2016-os tanulmány pedig arra mutatott rá, hogy azoknál a nőknél, akiknél a premenstruációs szindróma tüneteként jelentkezett szorongás, szintén jó eredményeket értek el magnéziummal. A túlzott magnéziumbevitel ugyanakkor hasmenést okozhat, így a napi 350 milligrammot orvosi felügyelet nélkül nem szabad túllépni.

Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak az agy egészséges működésében, és mivel a testünk nem képes előállítani, táplálkozással kell bevinnünk ezeket. Egy 2018-ban készült összegző tanulmány szerint az omega-3 zsírsavakat tartalmazó táplálékkiegészítők - például a halolajkapszulák - kifejezetten előnyösen hatnak a rendszeres szorongással küzdők állapotára, a zsírsavak hiánya pedig növelheti a depresszió és a szorongás kialakulásának esélyét.

Gyógynövények

A kamilla nyugtató hatására évezredek óta esküszik a népi gyógyászat, és ezt hatást a tudomány is alátámasztja. Ha valaki 8 héten át napi 1500 milligramm kamillakivonatot fogyaszt, annak mérhetően csökkenni fognak a szorongásos tünetei.

A gondolkodásmód és a viselkedés megváltoztatása a szorongás oldására

A szorongás a testi (biológiai és biokémiai) folyamatok mellett az idegi (agyműködési, érzelmi) szinten is zajlik. Ebből következően a megfelelő gondolkodásmód kialakításával és alkalmazásával is sokat tehetünk a szorongásos zavarok mérséklése érdekében. Sokszor segít, ha ahelyett, hogy a szorongást jelentő problémára fókuszálnánk, inkább arra összpontosítunk, ami a megoldást jelentheti.

Az is jó taktika lehet, ha az ember egyszerűen eltereli a figyelmét a szorongásról, és inkább kellemes dolgokra összpontosít. Mindezt támogathatja egy jó meditációs módszer, például mindfulness vagy autogén tréning. Kulcsszerepe van a megfelelő légzésnek is, erre épülő professzionális légzőgyakorlatokat is elsajátíthatunk.

De már az is sokat segíthet, ha egyszerűen odafigyelünk a légzésünkre, és lassan, fokozatosan lélegezzük be, majd ugyanígy fújjuk ki a levegőt.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.