Menü

Miért olyan népszerű a mediterrán étrend?

Ha becsukom a szemem a mediterrán diéta kapcsán egy roskadásig megrakott asztalt látok, mindenféle színes salátával, teljes kiőrlésű bagettekkel, sajtokkal, olívaolajjal, mozzarellával, paradicsommal, tésztákkal, szószokkal - egy gyönyörű megterített tengerparti asztalon. Igen, álmodozom.

Ha röviden szeretném megfogalmazni, akkor szerintem azért, mert színes, változatos, finom, rettentő egészséges és még csak éhes sem marad az ember, hiszen jóllakásig eheti a mediterrán irányelv szerinti finomságokat.

A mediterrán diéta azonban elérhetőbb, mint a tengerparti homokban megterített asztal, csupán néhány alapelvet kell megismerni.

A mediterrán étrend 2010-ben és 2013-ban felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségének listájára, ezzel a világörökség része lett, ami megmagyarázza miért olyan népszerű.

A mediterrán étrend valójában egy gyűjtőfogalom, mely a Földközi-tenger medencéjében élő népek kultúráját, hagyományait, szokásait, vallását és életmódját ötvözi.

Az étrendet a Földközi-tenger országainak gasztronómiája hívta életre, főként olasz és a görög konyha ihlette.

A mediterrán diéta alapját a növényi eredetű táplálékok képezik, ezalatt nagy mennyiségben értünk teljes kiőrlésű gabonatermékeket, zöldségeket, gyümölcsöket, olívaolajat, hüvelyeseket, olajos magvakat, fűszereket, tejtermékeket, szárnyas húsokat, halakat, valamint tenger gyümölcseit. A mediterrán diétába belefér a mértéktartó borfogyasztás is.

Mindannyian hallottuk már az okostányér elnevezést, ez az irányzat a mediterrán táplálkozás számos elemét tartalmazza, a főbb elvek azonosak: zöldségfélék, gyümölcsök, gabonafélék, tej és tejtermékek, hús és húskészítmények, halak és tojás kapcsolható az okostányér irányzat elveihez, emellett a megfelelő folyadékfogyasztásra, alacsony zsírbevitelre, só és cukor minimalizálására is figyelni kell.

A rendszeres sport elengedhetetlen része az egészséges életmódnak, így a mediterrán elvekhez is hozzátartozik a fizikai aktivitás.

Ha mintaétrendet szeretnénk keresni, a világhálón számtalan recept segíti a diéta megvalósítását, de néhány ötlettel mi is szolgálhatunk.

Egy mediterrán étkezésre kitűnő választás egy halétel, teljes kiőrlésű kenyérrel, friss salátával, olívaolajjal, vagy durumtésztából készült lasagne sok zöldséggel és hússal, illetve roston sült szárnyas húsok fetasajtos görög salátával, krémlevesekkel. A mediterrán étrend követői szinte minden ételhez, minden fogáshoz salátát esznek.

A mediterrán étrend vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban, rostokban gazdag, „rossz” szénhidrátokban, félkész ételekben, tartósítószeres élelmiszerekben, cukros, zsíros fogásokban szegény, így rengeteg módon segíti az egészségünk megőrzését.

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.