Menü

Fogfájás csillapítása házilag

A fogfájás az egyik legrosszabb dolog. Hirtelen és váratlanul jön valamint csak kapkodjuk a fejünket, hogy mit is tudnánk vele kezdeni. Ráadásul bizonyos helyzetekben nem tudunk azonnal orvoshoz sem menni vele. Ebben az esetben jó ismerni néhány házi praktikát, amivel enyhíthetjük a fogfájást.

A fogfájás az ember életlében eléggé gyakori dolog. A fogunk tud lüktetni, sajogni és nyilalni is. A fogfájás általában a hozzá kapcsolódó szövetek gyulladásából tud eredni. Emellett a fog és a hozzá kapcsolódó szövetek fájdalmát legtöbbször fogszuvasodás okozza. A fogszuvasodás megfelelő szájhigiéniai kezelés mellett könnyedén elkerülhető. De lehet a problémák hátterében a fog mechanikai sérülése, kopása, fogfejlődési rendellenességek, a bölcsességfog gyulladása, fogínysorvadás és egyéb ínybetegségek, az éjszakai fogcsikorgatás és szorítás, de akár egy sérült vagy meglazult tömés, rosszul felhelyezett korona is.

És természetesen mindig olyankor kezd el fájni, mikor nem tudunk vele orvoshoz menni. Valószínű, hogy a fájdalom kiváltó okát mi magunk sem tudjuk megszüntetni, de lehetőségünk van arra, hogy csökkentsük a fájdalmat addig ameddig nem jutunk el vele egy fogorvoshoz.

Mit tehetünk ellene házilag?

Hangsúlyozom, hogy nem megoldásokról van szó, csak ideig-óráig ható dolgokról. A fájdalom, még az enyhe fogfájás is a szervezet jelzése, hogy valami nincs rendben. Minél előbb látja fogorvos, annál inkább elkerülhető a fog elvesztése, annál sikeresebb lehet a kezelés is.

A jegelés lehet az egyik legjobb módszer

Nejlonzacskóba, uzsonnás zacskóba helyezzünk jégkockákat, a kis csomagot bugyoláljuk tiszta, vékony törölközőbe és tegyük a fájó fog felőli arcoldalra 5-10 percre. A műveletet kisebb szünetekkel ismételhetjük. Ha nincs kéznél jégkocka, egy zacskó fagyasztott termék vagy egy kis palack lefagyasztott ásványvíz is tökéletesen megfelel. A jég, valamint a hideg pedig enyhíti a fogfájást, és zsibbasztó hatással van az idegvégződésekre.

A kamillatea gyulladás ellen lehet jó

A kamillából vagy zsályából készített tea enyhítheti a fogfájás tüneteit. Emellett a torok nyálkahártya és a légúti problémák legyőzésére is jó lehet. A kamillából készült főzet, gyulladáscsökkentő és érzéstelenítő hatású is.

A só csökkenti az íny duzzanatát

Só szinte minden boltban kapható. Keverjünk egy teáskanál sót egy pohár langyos vízbe, és öblögessünk vele. A só letisztítja a fog környékét és csökkenti az íny duzzanatát. Ez az eljárás szükség szerint ismételhető.

Ezen felül nem feltétlenül rossz módszer, azonos mennyiségű sót és borsot elegyíteni néhány csepp vízzel, majd az így kapott pasztát kenjük az érintett területre: szinte azonnal kifejti antibakteriális, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatását.

Fűszerezzünk!

A kurkuma, illetve a gyömbér például jóval többet tudnak annál, mint hogy pusztán az ételeink ízesítésére használjuk őket. A kurkuma gyulladáscsökkentő hatását Indiában már évezredek óta ismerik. Ázsiában pedig a gyömbért használják fájdalomcsillapításra és a gyulladásos folyamatok enyhítésére is.

Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a módszerek csak időlegesen csillapítják a fájdalmat. Magának a fognak a problémáját nem oldják meg, így minél előbb orvoshoz kell vele menni, mert ha túl sokáig várunk a fog menthetetlenné válik, ami azt jelenti, hogy ki kell húzni.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.