Menü

Mit nassolhat egy cukorbeteg?

Amikor cukorbeteg vendégem van, alaposan elgondolkozom, mivel kínálhatom meg, bár magam is diétázom, azért ez mégis más szituáció, óvatosságot és tájékozottságot igényel, hiszen nem szaladhatok be a boltba egy doboz linzerért, nem tehetek ki gyümölcsöket, sem cukros üdítőket. De akkor mivel kínálhatom meg az én cukorbeteg Viki barátnőmet? Ő általában közli, hogy neki a cukormentes jégkocka bőven elég, azért én ezzel nem érem be. Nos, íme:

Olajos magvakkal például biztosan. Ezeknek a magvaknak magas a fehérje- és a rosttartalma, zsíros és kalóriadús, ugyan, de egészséges zsírsavakat tartalmaznak, remek választás lehet két főétkezés között, nem ártanak a vércukorszintnek.

Sajtok. A tejtermékek sajnos hamar felviszik a vércukrot, de a sajtok beleférnek a nassolni való kategóriába. Aki nem cukorbeteg, majszolhat mellé gyümölcsöt, mert a sajt szénhidráttartalma alacsony, fehérjében és zsírban viszont nagyon gazdag, így csökkentheti a gyümölcsök glikémiás indexét, de a cukorbetegek sajnos szigorú étkezési szabályokat tartanak. Náluk a gyümölcsfogyasztás nagyon körültekintően fér bele az étrendbe és az alacsony glikémiás indexű alternatívák (például bogyós gyümölcsök) közül választhatnak, s azok közül is mértékkel.

Zöldségek és humusz (utóbbit láttam már egy „m” - mel és kettővel is, így most ebben tanácstalan vagyok)

A ropogós mondjuk csíkokra vágott zöldségeket mindig jó ötlet úgy tálalni, hogy mártogatóst is kínáljunk hozzájuk, erre remek alternatíva a humusz. A massza szendvicskrémnek vagy mártogatósnak is tökéletes étel, mely főtt, passzírozott csicseriborsóból, szezámpüréből, olívaolajból, citromléből, sóból, fokhagymából áll, különböző fűszerekkel ízesítve.

Fehérjeszelet. Az én személyes diétás kedvencem, persze figyelni kell arra, hogy cukormentes legyen, ugyanis nem mind az, sőt némely agyon van cukrozva, ezek kerülendők, nem úgy, mint cukorszegény, magas fehérjetartalmú társaik. Kicsit drágábbak, mint egy müzliszelet, vagy egy tábla csoki, de mindenképp egészséges és cukormentes nassolni való.

Cukorbeteg édességek közé sorolhatók a cukormentes forró kakaó és kávé, a cukormentes és szénhidrátcsökkentett liszttel készült kekszek, a pattogatott kukorica só/vaj/sajt nélkül, mogyoróvaj, cukormentes étcsokoládé, magvak, áfonya.

Találtam egy házi készítésű csokikrém receptet, mely minden bolti krémnél jobb: - egy csomag krémsajthoz adjunk 1-2 evőkanál cukrozatlan kakaóport és néhány csepp édesítőszert. Máris kész a csokikrém, amely kiváltja a mézet vagy a lekvárt is.

A fahéjas krémtúró pedig édesítőből és fahéjból áll, ízlés szerint adagolva, ha pedig cukorbeteg barátnőm érkezik, egy kancsó hideg cukormentes limonádé is várja a hűtőben. (A fahéjhoz megjegyzésképp írom, hogy remekül hat a vércukorszintre)

Ahogy az a cikkből kiderül, szerencsére a cukorbeteg étkezés is megenged finomságokat, több alternatíva közül választhatunk, ha olyan vendéget fogadunk, akinél figyelni kell az étrendi szabályokra, diétákra és a vércukorszintre.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.

Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!