Menü

Mit nassolhat egy cukorbeteg?

Amikor cukorbeteg vendégem van, alaposan elgondolkozom, mivel kínálhatom meg, bár magam is diétázom, azért ez mégis más szituáció, óvatosságot és tájékozottságot igényel, hiszen nem szaladhatok be a boltba egy doboz linzerért, nem tehetek ki gyümölcsöket, sem cukros üdítőket. De akkor mivel kínálhatom meg az én cukorbeteg Viki barátnőmet? Ő általában közli, hogy neki a cukormentes jégkocka bőven elég, azért én ezzel nem érem be. Nos, íme:

Olajos magvakkal például biztosan. Ezeknek a magvaknak magas a fehérje- és a rosttartalma, zsíros és kalóriadús, ugyan, de egészséges zsírsavakat tartalmaznak, remek választás lehet két főétkezés között, nem ártanak a vércukorszintnek.

Sajtok. A tejtermékek sajnos hamar felviszik a vércukrot, de a sajtok beleférnek a nassolni való kategóriába. Aki nem cukorbeteg, majszolhat mellé gyümölcsöt, mert a sajt szénhidráttartalma alacsony, fehérjében és zsírban viszont nagyon gazdag, így csökkentheti a gyümölcsök glikémiás indexét, de a cukorbetegek sajnos szigorú étkezési szabályokat tartanak. Náluk a gyümölcsfogyasztás nagyon körültekintően fér bele az étrendbe és az alacsony glikémiás indexű alternatívák (például bogyós gyümölcsök) közül választhatnak, s azok közül is mértékkel.

Zöldségek és humusz (utóbbit láttam már egy „m” - mel és kettővel is, így most ebben tanácstalan vagyok)

A ropogós mondjuk csíkokra vágott zöldségeket mindig jó ötlet úgy tálalni, hogy mártogatóst is kínáljunk hozzájuk, erre remek alternatíva a humusz. A massza szendvicskrémnek vagy mártogatósnak is tökéletes étel, mely főtt, passzírozott csicseriborsóból, szezámpüréből, olívaolajból, citromléből, sóból, fokhagymából áll, különböző fűszerekkel ízesítve.

Fehérjeszelet. Az én személyes diétás kedvencem, persze figyelni kell arra, hogy cukormentes legyen, ugyanis nem mind az, sőt némely agyon van cukrozva, ezek kerülendők, nem úgy, mint cukorszegény, magas fehérjetartalmú társaik. Kicsit drágábbak, mint egy müzliszelet, vagy egy tábla csoki, de mindenképp egészséges és cukormentes nassolni való.

Cukorbeteg édességek közé sorolhatók a cukormentes forró kakaó és kávé, a cukormentes és szénhidrátcsökkentett liszttel készült kekszek, a pattogatott kukorica só/vaj/sajt nélkül, mogyoróvaj, cukormentes étcsokoládé, magvak, áfonya.

Találtam egy házi készítésű csokikrém receptet, mely minden bolti krémnél jobb: - egy csomag krémsajthoz adjunk 1-2 evőkanál cukrozatlan kakaóport és néhány csepp édesítőszert. Máris kész a csokikrém, amely kiváltja a mézet vagy a lekvárt is.

A fahéjas krémtúró pedig édesítőből és fahéjból áll, ízlés szerint adagolva, ha pedig cukorbeteg barátnőm érkezik, egy kancsó hideg cukormentes limonádé is várja a hűtőben. (A fahéjhoz megjegyzésképp írom, hogy remekül hat a vércukorszintre)

Ahogy az a cikkből kiderül, szerencsére a cukorbeteg étkezés is megenged finomságokat, több alternatíva közül választhatunk, ha olyan vendéget fogadunk, akinél figyelni kell az étrendi szabályokra, diétákra és a vércukorszintre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!