Menü

Mit nassolhat egy cukorbeteg?

Amikor cukorbeteg vendégem van, alaposan elgondolkozom, mivel kínálhatom meg, bár magam is diétázom, azért ez mégis más szituáció, óvatosságot és tájékozottságot igényel, hiszen nem szaladhatok be a boltba egy doboz linzerért, nem tehetek ki gyümölcsöket, sem cukros üdítőket. De akkor mivel kínálhatom meg az én cukorbeteg Viki barátnőmet? Ő általában közli, hogy neki a cukormentes jégkocka bőven elég, azért én ezzel nem érem be. Nos, íme:

Olajos magvakkal például biztosan. Ezeknek a magvaknak magas a fehérje- és a rosttartalma, zsíros és kalóriadús, ugyan, de egészséges zsírsavakat tartalmaznak, remek választás lehet két főétkezés között, nem ártanak a vércukorszintnek.

Sajtok. A tejtermékek sajnos hamar felviszik a vércukrot, de a sajtok beleférnek a nassolni való kategóriába. Aki nem cukorbeteg, majszolhat mellé gyümölcsöt, mert a sajt szénhidráttartalma alacsony, fehérjében és zsírban viszont nagyon gazdag, így csökkentheti a gyümölcsök glikémiás indexét, de a cukorbetegek sajnos szigorú étkezési szabályokat tartanak. Náluk a gyümölcsfogyasztás nagyon körültekintően fér bele az étrendbe és az alacsony glikémiás indexű alternatívák (például bogyós gyümölcsök) közül választhatnak, s azok közül is mértékkel.

Zöldségek és humusz (utóbbit láttam már egy „m” - mel és kettővel is, így most ebben tanácstalan vagyok)

A ropogós mondjuk csíkokra vágott zöldségeket mindig jó ötlet úgy tálalni, hogy mártogatóst is kínáljunk hozzájuk, erre remek alternatíva a humusz. A massza szendvicskrémnek vagy mártogatósnak is tökéletes étel, mely főtt, passzírozott csicseriborsóból, szezámpüréből, olívaolajból, citromléből, sóból, fokhagymából áll, különböző fűszerekkel ízesítve.

Fehérjeszelet. Az én személyes diétás kedvencem, persze figyelni kell arra, hogy cukormentes legyen, ugyanis nem mind az, sőt némely agyon van cukrozva, ezek kerülendők, nem úgy, mint cukorszegény, magas fehérjetartalmú társaik. Kicsit drágábbak, mint egy müzliszelet, vagy egy tábla csoki, de mindenképp egészséges és cukormentes nassolni való.

Cukorbeteg édességek közé sorolhatók a cukormentes forró kakaó és kávé, a cukormentes és szénhidrátcsökkentett liszttel készült kekszek, a pattogatott kukorica só/vaj/sajt nélkül, mogyoróvaj, cukormentes étcsokoládé, magvak, áfonya.

Találtam egy házi készítésű csokikrém receptet, mely minden bolti krémnél jobb: - egy csomag krémsajthoz adjunk 1-2 evőkanál cukrozatlan kakaóport és néhány csepp édesítőszert. Máris kész a csokikrém, amely kiváltja a mézet vagy a lekvárt is.

A fahéjas krémtúró pedig édesítőből és fahéjból áll, ízlés szerint adagolva, ha pedig cukorbeteg barátnőm érkezik, egy kancsó hideg cukormentes limonádé is várja a hűtőben. (A fahéjhoz megjegyzésképp írom, hogy remekül hat a vércukorszintre)

Ahogy az a cikkből kiderül, szerencsére a cukorbeteg étkezés is megenged finomságokat, több alternatíva közül választhatunk, ha olyan vendéget fogadunk, akinél figyelni kell az étrendi szabályokra, diétákra és a vércukorszintre.

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.