Menü

Nekünk a Balaton…

Nekünk, vagyis nekem az egyik legszebb. A nyaralás és pihenés, kikapcsolódás legváltozatosabb helyszíne. Gyerekkel, családdal, kicsikkel, nagyokkal. A miénk. Szeretjük.

S hogy mi mindent lehet csinálni a Balatonnál? Mindent.

Aki sportoló, s aktívan szereti eltölteni a szabadidejét, nyaralását, nekik egy hibátlan edzőtábor a Balaton, akár kerékpártúráról beszélünk a barátokkal, akár futásról, Balatonnál megrendezett futóversenyekről, akár úszásról, SUP használatról, hajózásról, vitorlázásról, túrázásról, máris megtaláltuk az egyik hazai legnagyszerűbb helyszínt.

Nem kell feltétlen a Balatont átúszni, vagy körbe futni (pedig nagy élményt ígér mindegyik) az is jó, ha hobbikocogóként a napfelkeltét a Balaton partjánál nézzük meg, futócipőt húzva, kutyát sétáltatva, bicajozva.

Kisgyerekkel a fürdés és pancsolás a legjobb kikapcsolódás, nagyobbakkal a Balaton összes látnivalóját végig járhatjuk a bármelyik partszakaszról kezdve, legyen az akár a déli, akár az északi parton. Át lehet kompozni Tihanyba megnézni a Bencés Apátságot, vagy hajózni Füredre, megnézni a gömbkilátót Balatonbogláron, de a klasszikus kihagyhatatlan látnivalók közül kiemelendők a Festetics-Kastély, a Balatoni múzeum, Tapolcai-tavasbarlang, a Siófoki Víztorony, a balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont, a Szigligeti Vár, a festői Balatonalmádi, a Balatoni Bob Szabadidőpark, a Káli-medence látnivalói és folytathatnám a sort a strandokkal, híres barlangokkal, izgalmas tanösvényekkel, kalandos bakancsos túrákkal és gyönyörű sétányokkal, legendás emlékházakkal, villákkal, csodás panorámájú kilátókkal, pazar pincészetekkel, de elkezdeni sem volt szerencsés, mert a teljesség igénye nélkül tehetném csak a folytatásban, s semmit sem szeretnék, s nem is illene kihagyni. Megjegyezhetném, hogy ez itt nem a reklám helye, pedig de. Azt hiszem akaratlanul is az.

Tőlünk 40 percre van a Magyar Tenger, mely sokkal többet nyújt, mint a napokig tartó önfeledt lubickolás és napozás. Szerencsésnek érzem magam, hiszen elérhető távolság, bármikor 1 órán belül ottvagyok Siófokon, vagy Zamárdiban, ahol még le sem pakoltuk a plédeket, a gyerekek már sajtos-tejfölös lángosért könyörögnek, férjem a sült hekket keresi, a palacsinta pedig - bár már horror árakat kérnek érte, miközben háziasszonyként tudom az előállítási költsége körülbelül annak töredéke – mégis hozzátartozik a vízben kifáradt, kiázott gyerekek aznapi menüjéhez.

A Balaton maga a kikapcsolódás, azonban akár hajózást, úszást, túrát vagy biciklizést választunk, akár strandolást a gyerekekkel, fő, hogy mindig legyünk óvatosak figyeljünk a viharjelzésekre, vigyázzunk magunkra, gyermekeinkre és egymásra. Tartalmas kikapcsolódást kívánok!

Elsősegély trükkök kisállat tulajdonosoknak

Mindannyian fel vagyunk készülve olyan esetekre, ha egy családtagunk elvágja az ujját vagy megsérül. De tudjuk-e, mit tegyünk, ha kisállatunk fulladozik egy csonttól vagy rohama van? Nem árt tudni néhány alapvető elsősegély technikát, mert legtöbbször kedvencünk életét menthetjük meg vele.

A leggyakoribb mérgező szobanövény

Sok szobanövény komoly veszélyforrás, hiszen mérgezést okozhatnak, ezért ezeket olyan helyre célszerű tenni, ahol a kisgyermek nem érheti el. Melyek a mérgező és a kisgyerekek szempontjából veszélyes növényeink?

Mi az az erdőterápia?

Különösebb magyarázatot nem igényel, miért annyira népszerű program erdőben lenni, nagyokat túrázni a fák között, hiszen mindenki tapasztalhatta már milyen szellemi- fizikai élményt, megmagyarázhatatlan nyugalmat tud adni egy nagy erdei séta, egy hegymászó túra, egy erdei iskola. Nos mielőtt azt hinnénk pusztán erről van szó, nézzük mit jelent és milyen egészségügyi hatásai vannak az erdőterápiának.

Mit jelent a liofilizálás?

A liofilizálás, vagy más néven fagyasztva szárítás az egyik legkíméletesebb tartósítási módszer, melynek során a teljes víztartalmat eltávolítják, így a gyümölcs minden értékes összetevője, tápanyaga teljes egészében megmarad.

Vágódeszkák fertőtlenítése

Egy eszköz, amit nap mint nap használunk. Egy eszköz, amely készülhet fából vagy műanyagból. Nyers zöldségeket, gyümölcsöket, halat, húst aprítunk rajta számos lehetőséget adva ezzel a baktériumoknak, hogy megtelepedjenek a felszínen, és szaporodni kezdjenek. Te hogyan fertőtleníted a vágódeszkáidat?