Menü

Nekünk a Balaton…

Nekünk, vagyis nekem az egyik legszebb. A nyaralás és pihenés, kikapcsolódás legváltozatosabb helyszíne. Gyerekkel, családdal, kicsikkel, nagyokkal. A miénk. Szeretjük.

S hogy mi mindent lehet csinálni a Balatonnál? Mindent.

Aki sportoló, s aktívan szereti eltölteni a szabadidejét, nyaralását, nekik egy hibátlan edzőtábor a Balaton, akár kerékpártúráról beszélünk a barátokkal, akár futásról, Balatonnál megrendezett futóversenyekről, akár úszásról, SUP használatról, hajózásról, vitorlázásról, túrázásról, máris megtaláltuk az egyik hazai legnagyszerűbb helyszínt.

Nem kell feltétlen a Balatont átúszni, vagy körbe futni (pedig nagy élményt ígér mindegyik) az is jó, ha hobbikocogóként a napfelkeltét a Balaton partjánál nézzük meg, futócipőt húzva, kutyát sétáltatva, bicajozva.

Kisgyerekkel a fürdés és pancsolás a legjobb kikapcsolódás, nagyobbakkal a Balaton összes látnivalóját végig járhatjuk a bármelyik partszakaszról kezdve, legyen az akár a déli, akár az északi parton. Át lehet kompozni Tihanyba megnézni a Bencés Apátságot, vagy hajózni Füredre, megnézni a gömbkilátót Balatonbogláron, de a klasszikus kihagyhatatlan látnivalók közül kiemelendők a Festetics-Kastély, a Balatoni múzeum, Tapolcai-tavasbarlang, a Siófoki Víztorony, a balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont, a Szigligeti Vár, a festői Balatonalmádi, a Balatoni Bob Szabadidőpark, a Káli-medence látnivalói és folytathatnám a sort a strandokkal, híres barlangokkal, izgalmas tanösvényekkel, kalandos bakancsos túrákkal és gyönyörű sétányokkal, legendás emlékházakkal, villákkal, csodás panorámájú kilátókkal, pazar pincészetekkel, de elkezdeni sem volt szerencsés, mert a teljesség igénye nélkül tehetném csak a folytatásban, s semmit sem szeretnék, s nem is illene kihagyni. Megjegyezhetném, hogy ez itt nem a reklám helye, pedig de. Azt hiszem akaratlanul is az.

Tőlünk 40 percre van a Magyar Tenger, mely sokkal többet nyújt, mint a napokig tartó önfeledt lubickolás és napozás. Szerencsésnek érzem magam, hiszen elérhető távolság, bármikor 1 órán belül ottvagyok Siófokon, vagy Zamárdiban, ahol még le sem pakoltuk a plédeket, a gyerekek már sajtos-tejfölös lángosért könyörögnek, férjem a sült hekket keresi, a palacsinta pedig - bár már horror árakat kérnek érte, miközben háziasszonyként tudom az előállítási költsége körülbelül annak töredéke – mégis hozzátartozik a vízben kifáradt, kiázott gyerekek aznapi menüjéhez.

A Balaton maga a kikapcsolódás, azonban akár hajózást, úszást, túrát vagy biciklizést választunk, akár strandolást a gyerekekkel, fő, hogy mindig legyünk óvatosak figyeljünk a viharjelzésekre, vigyázzunk magunkra, gyermekeinkre és egymásra. Tartalmas kikapcsolódást kívánok!

Szelektálás – mit dobjunk ki és mit ne?

Amikor már túlzsúfolttá válnak a szekrényeink, szobáink, belépni sem tudunk az előszobába, halmozzuk a tárgyakat, mániákusan gyűjtögetünk és nem akarunk semmit kidobni, akkor itt az ideje egy nagyobb szelektálásnak! Ha kétségeink vannak afelől, hogy mit szabad kidobni és mit nem ajánlott, akkor olvassák el mai írásunkat.

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Gyógynövények, amelyek segítenek fáradtság ellen

A fáradtságot többek közt okozhatja a nem megfelelő, többször megszakított alvás, rossz étrend, stressz, depresszió, dohányzás, alkoholfogyasztás, testmozgás hiánya, a sokat repülőknél pedig a jet lag (időeltolódással járó fáradtság).

A kék hajnalka növény hatása

A kék hajnalka hallucinogén hatását már az aztékok felismerték, jövőbe látó és rituális szertartásokhoz is használták. Európába a XVI. században érkezett a növény, magyar költők verseiben is olvashatunk a virágról. Tompa Mihály Hajnalka című költeményét már 1847-ben megírta.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.