Menü

Vadkemping – ha valami izgalmasra vágysz

A vadkemping szuper dolog, de van néhány trükkje, néhány olyan fortély és tudnivaló, amit nem árt ismerni, mielőtt belevág az ember.

Nézzük az előnyeit.

A vadkemping ingyen van. Nem mindenki engedheti meg magának, hogy sokat költsön egy túrán. A napi költség egyik legnagyobb része az alvásból fakad. (A másik az evés, ott azon fogsz spórolni, ha nem étteremben eszel, hanem magadnak vásárolsz, főzöl.) Csak számolj utána! Ha egy hónapra mész bringázni, és éjszakánként csak 3-5000 Ft-ot költesz (egy olcsóbb országban), máris 6 számjegynél tartunk. Egy olcsóbb országban. Nem beszélve arról, hogy sok kalandor lelkű bringás maga mögött hagyja a járt utat a járatlanért és olyan helyekre téved, ahol nincsen fizetős szálláshely. Nem kell messzire menni. Magyarországon is rengeteg ilyen hely van. Például a legtöbb erdő.

A vadkemping nyugis (a legtöbbször).

A legtöbb kemping (természetesen nem mind) hangos, és a pihenésre a legkevésbé sem alkalmas. Várni kell a zuhanyzóban a melegvízre, a konyhában a vízforralóra vagy a tűzhelyre, a portán a be- és kicsekknél.

Mindenhol ott van.

Az a jó a vadkempingben, hogy pont ott van, ahol kell. Bárhol és mindenhol! Nincs kényszer, hogy adott pontba el kell jutnod, mert lefoglaltad a szállást és a pénzed bánja ha nem érsz oda.

Ahol az este ér, ott keresed meg az alkalmas helyet. De hogy keress helyet és szabad-e egyáltalán ott aludnod?

A legtöbb európai országban szabad, de legalább is szemet hunynak a vadkempingezés fölött. Megengedett többek között Skóciában, Svédországban, Norvégiában, Finnországban, Észtországban, Spanyolországban és Törökországban is. Nem problémáznak rajta Oroszországban, Romániában, a balkán országaiban.

Tiltja például Belgium, vagy Horvátország, ahol komoly bírságot és akár a cuccod elkobzását vagy lefoglalását kockáztatod, ha a kempingen kívül dobod fel a sátrad. Izlandon nagyon bonyolult vadkempingezni (sok szabály és szempont van, hogy hol lehet és hogyan). Angliáról, Németországról és az Alpok országairól összességében elmondható, hogy tilos a kijelölt sátorozóhelyeken kívül sátrazni, de bivakolni (sátor nélkül való alvás) több országban is megengedett.

Amikor csak lehet, vízközelben! Az egyik legtutibb hely, ahol vadkempingezhetsz, a vízpart. A vízből ihatsz (természetesen ha megfelelően tiszta, egy alapos szűrés után), főzhetsz vele, mosogathatsz, ruhát moshatsz, fürödhetsz.

Mire figyelj ha vízparton vagy? Ha folyóvíz mellett kívánsz táborozni, próbáld pár méterrel a víz szintje fölé állítani a táborodat. Egy kiadós éjszakai esőzés miatt (ami akár lehet feljebb a hegyekben), nagyon gyorsan képes ugrásszerűen megnőni a vízszint.

Ne koszold be a vizet! Ha mosogatsz, vagy mosol, soha ne mosd bele a koszos dolgaid a vízbe! Már egy kis mosogatószer is kártékony hatással van az élővilágra. Merj ki vizet és a víztől távolabb mosogass, hogy biztos ne kerüljön semmi a tóba vagy folyóba. Fürdéshez használj túraboltokban kapható környezetbarát, lebomló tisztálkodószereket.

Jó kempingezést!

Liszli Kornélia

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?

Miért tegyünk nyelvvizsgát?

Nyilván a legtöbben azért mennek el nyelvvizsgázni, mert kötelező, kell ugyanis a diplomához. A covid időszak alatt nagyon sokan átvehették diplomájukat nyelvvizsga nélkül is, azonban ettől függetlenül érdemes körül járni a témát, hogy mi mindenre jó még egy nyelvvizsga.