Menü

Egészséges fagylalt receptek

Itt a nyár és a fagyiszezon! A fagylaltért a legtöbben rajongunk, legyünk gyerekek vagy felnőttek. Emiatt is nehéz ellenállni a hideg kísértésnek. Nézzünk meg több receptet is, hogy mindenki megtalálja az ízlésének valót. Válogassatok kedvetekre!

Avokádó fagylalt

Az avokádónak számtalan egészséges tulajdonsága van. Gazdag telítetlen zsírsavakban, többféle vitamint is tartalmaz, valamint nátriumot, vasat, káliumot, kalciumot, foszfort és magnéziumot is. A növényt általában nyersen fogyasztjuk, de készülhet belőle krém, püré, turmix, sőt, fagyi is.

Ha valaki kedveli, akkor az avokádó fagylalt nagyon finom tud lenni, különösen ha megbolondítjuk egy kis csokoládéval is. Az előállítása csupán néhány percet vesz igénybe, plusz még egy kis fagyasztás és már fogyasztható is.

Hozzávalók:

4 avokádó
1 banán
1 dl vanília joghurt (kihagyható)
1 vanília rúd vagy fél evőkanál jó minőségű vanília kivonat
3 evőkanál méz
Fél tábla csokoládé (Igény szerint)
50 – 70 gramm étcsokoládé

Elkészítés:

Szeleteljük fel az avokádót és a banánt apróra. Helyezzük egy tálba, és tegyük a fagyasztóba legalább egy órára. Vegyük ki a tálat a mélyhűtőből, keverjük hozzá botmixerrel a maradék hozzávalókat, hogy krémes legyen. Végül aprítsuk fel a csokoládét és keverjük azt is bele. Azonnal tálalhatjuk.

Túrórudi fagylalt

Hozzávalók:

250 g zsírszegény natúr krémtúró
125 g görög joghurt
1/2 citrom reszelt héja + pár csepp citromlé
1 tábla étcsokoládé

Elkészítés:

A csokoládé kivételével turmixgépben krémesre keverem a hozzávalókat. Áthelyezem egy műanyag dobozba, olvasztott étcsokoládéból csíkokat húzok bele, és mehet a fagyasztóba. Ne felejtsük el fél óránként átkeverni.

Krémes extra raffaello fagyi

Hozzávalók:

250 g zsírszegény krémsajt
100 ml kókusztejszín
40 g kókuszreszelék
Édesítő ízlés szerint

Elkészítés:

A kókusztejszínt liszttel habbá verjük. Az összes többi hozzávalót leturmixoljuk, hozzá forgatjuk a kókuszhabot, majd fagyasztható tálkákba töltjük és mélyhűtőben fagyasztjuk. Ne felejtsük el fél óránként átkeverni.

Vegyesgyümölcs fagylalt

Hozzávalók:

100 g sajtkrém
100 g kék áfonya
100 g málna
70 g ribizli lekvár
50 g termelői méz
Cukor ízlés szerint

Elkészítés:

A hozzávalókat turmixgépben krémessé keverjük, majd fagyasztóba tesszük. Fél óránként pedig újrakeverjük.

Banános-csokis fagylalt

Hozzávalók:

3 db banán
1 tábla étcsokoládé
3 dl tej
kakaópor
kókuszreszelék
1 ek. vaj

Elkészítés: A banánokat pucoljuk meg, majd karikázzuk fel őket. A banán karikákat hagyjuk egy rövid ideig állni. Majd az összetevőket turmixoljuk és keverjük össze. A fagyasztóban pedig ne felejtsük el fél óránként a dermedő masszát átkeverni. Ha elkészült, akkor kanállal gombócokat veszünk ki belőle, és tálaljuk őket.

Meggyes fagylalt

Hozzávalók:

30 dkg meggy
Egy doboz tejszín
Egy tábla étcsokoládé
Cukor és édesítő ízlés szerint

Elkészítés: A hozzávalókat, a csoki kivételével összeturmixoljuk. Ezután csurgassuk bele az olvasztott csokoládét és a tejszínt (édesíthetjük is egy kicsit) is, végül fagyasszuk pár órát. Ahogyan a többi receptnél is, itt se feledkezzünk meg a fél óránkénti átkeverésről.

Ha esetleg megtetszett valamelyik, gyorsan készítsétek is el, és ebéd után már élvezhetitek is a bűntelen nyári örömöket!

A körte jótékony hatásai

A körte hazánkban a kevésbé népszerű gyümölcsök közé tartozik. Érdemes viszont nagyobb figyelmet szentelni ennek az értékes gyümölcsnek, hiszen rengeteg jótékony hatással van szervezetünkre a rendszeres fogyasztása.

A-vitamin vagy béta-karotin

Nem csak az A-vitamin legfontosabb forrása, de sok betegség is megelőzhető a béta-karotinnal.

Készítsd el a saját házi pestodat!

Ha te is odavagy a bolti verzióért, de szeretnéd kipróbálni, vajon mennyire bonyolult otthon elkészíteni, vagy egyszerűen csak biztosra akarsz menni, milyen összetevőkkel dolgozol, és tudni, hogy amit elfogyasztasz, valóban mit tartalmaz, kattints!

Babérlevél, a népi gyógymód egyik alapköve

Mindenki ismeri a babérlevelet, hiszen a konyhában előszeretettel használjuk fűszerként, főleg ételek savanykás mellékízéért felelős, de vajon hánya tudják, hogy mi mindenre is jó még?

A raclette sajt készítésének titkai

A raclette-et Svájcban a múlt évszázad végén „fedezték fel”. Wallis szőlőhegyein a szüret végén már igencsak csípős hideg volt, szívesen ettek volna valami meleget. Minthogy a svájci hegyek telis teli vannak tehenekkel, a kamrák és pincék mindig dugig vannak finomabbnál finomabb sajttal.