Menü

A futópad szabad szabadtéri futás? Előnyök-hátrányok

Gyakran megkapom a kérdést, hogy „nem unalmas otthon a futópadon futnod?”. Dehogynem. Egy csomó hátránya van. De van három kisgyerekem, akik mellett pedig rengeteg előnye, hogy otthon is kocoghatok. Az éremnek mindig kétoldala van, ezt ne felejtsük el, jöjjenek hát az érvek és ellenérvek.

Az egészen biztos, hogy a futópad vagy a kinti kocogás teljesen más élmény. Melyek az előnyök és hátrányok?

A futópad egyik hangsúlyos előnye mindenképp az, hogy akkor is futhatunk, ha kint esik, mínusz 10 fok van, vagy épp vihar. Ebben az esetben jó alternatíva a futópad. Természetesen hátrány, hogy soha nem lesz a futópadon olyan friss a levegő, olyan kellemes a madárcsicsergés, olyan gyönyörű, mint egy erdőben.

Aztán itt a ruházat. Futópadon nem kell azon gondolkozni, hogy a hosszú ujjút is elvigyük/felvegyük, nem fogunk túlöltözni.

Talaj. Míg a terepen, aszfalton, erdőben más és más technikás pályákon haladunk, a futópadon mások a súrlódási együtthatók és a talajreakciók, így ezek más terhelést jelentenek a szalagoknak és az izmoknak, de nem károsabb egyáltalán. Egyébként megjegyzésként említem, hogy a futópadra külön futócipőt is lehet vásárolni.

Egy terepfutás sokkal több kihívást és izgalmat rejt, mint egy futószalag, azonban számos futópad tartalmaz előre megírt programokat, amik során váltakoztathatjuk a sebességet, emelkedőt, de lehet azt mondani, hogy olyan, mint az alkoholmentes sör, a hatása nem ugyanaz. (persze a semminél meg több)

A terepfutás is veszélyes, de a futópad fokozottan, hiszen bármilyen rossz mozdulat, oldalra lépés vagy pillanatnyi leállás hatalmas esést eredményezhet.

A futópad nagyon hasznos azoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak szabadban futni. Számomra egyik előnye és a legnagyobb előnye, hogy a három kisgyerek mellett is használhatom, otthon, mellettük is futhatok. Egy gyerkőccel szeretem használni a futóbabakocsit a szabadban, de három gyermek mellett már nincs erre alternatívám, azt meg nem kockáztatnám meg, hogy futóbabakocsival fussak egy bicikliző nagy és egy rollerező középső gyerek után, belegondolni is idegtépő.

A futópad ilyenkor nagyon jól tud jönni, természetesen szabadtéri futóként érzem a szabad levegő, az erdő, a terep, a futótársaim hiányát, de a mozgás szeretetéről mégsem kell lemondanom.

A cikk elején azt ígértem, összegyűjtöm az érveket és ellenérveket az otthoni futást illetően, azonban nem szabad elfelejteni az egyik leglényegesebb dolgot: bárhol is mozogjunk, bármilyen eszközön és bármikor, a mozgás szeretete, a rendszeres sportolás fontossága az, amelyben mindkét tábor egyetért és ezzel a vita itt talán be is fejeződött.

Közösségi kertek

Szívesen kertészkednél te is, de társasházban élsz? A közösségi kertek többek között erre a problémára kínálnak megoldást azok számára, akik a városban is szeretnének egy kis időt a kertészkedés szépségeivel tölteni.

Miért hasznos a masszázs?

Egy jó masszázs fellazítja a feszes, görcsös izmokat, megszünteti a fájdalmat, és jól kiegészíti a mozgást. Krónikus mozgásszervi betegségek esetén általában a terápia része.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Kora nyári utazási helyek Magyarországon

Magyarország nyáron számos gyönyörű helyet kínál azok számára, akik pihenésre, kalandra, vagy kulturális élményekre vágynak. Az ország gazdag történelmi emlékekben, természeti szépségekben és változatos programokban, amelyek minden korosztály számára izgalmas kikapcsolódást biztosítanak, csak a forróságot már nehéz elkerülni ilyenkor. Íme néhány kiváló úti cél, amit érdemes felkeresni a nyári hónapokban.