Menü

A futópad szabad szabadtéri futás? Előnyök-hátrányok

Gyakran megkapom a kérdést, hogy „nem unalmas otthon a futópadon futnod?”. Dehogynem. Egy csomó hátránya van. De van három kisgyerekem, akik mellett pedig rengeteg előnye, hogy otthon is kocoghatok. Az éremnek mindig kétoldala van, ezt ne felejtsük el, jöjjenek hát az érvek és ellenérvek.

Az egészen biztos, hogy a futópad vagy a kinti kocogás teljesen más élmény. Melyek az előnyök és hátrányok?

A futópad egyik hangsúlyos előnye mindenképp az, hogy akkor is futhatunk, ha kint esik, mínusz 10 fok van, vagy épp vihar. Ebben az esetben jó alternatíva a futópad. Természetesen hátrány, hogy soha nem lesz a futópadon olyan friss a levegő, olyan kellemes a madárcsicsergés, olyan gyönyörű, mint egy erdőben.

Aztán itt a ruházat. Futópadon nem kell azon gondolkozni, hogy a hosszú ujjút is elvigyük/felvegyük, nem fogunk túlöltözni.

Talaj. Míg a terepen, aszfalton, erdőben más és más technikás pályákon haladunk, a futópadon mások a súrlódási együtthatók és a talajreakciók, így ezek más terhelést jelentenek a szalagoknak és az izmoknak, de nem károsabb egyáltalán. Egyébként megjegyzésként említem, hogy a futópadra külön futócipőt is lehet vásárolni.

Egy terepfutás sokkal több kihívást és izgalmat rejt, mint egy futószalag, azonban számos futópad tartalmaz előre megírt programokat, amik során váltakoztathatjuk a sebességet, emelkedőt, de lehet azt mondani, hogy olyan, mint az alkoholmentes sör, a hatása nem ugyanaz. (persze a semminél meg több)

A terepfutás is veszélyes, de a futópad fokozottan, hiszen bármilyen rossz mozdulat, oldalra lépés vagy pillanatnyi leállás hatalmas esést eredményezhet.

A futópad nagyon hasznos azoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak szabadban futni. Számomra egyik előnye és a legnagyobb előnye, hogy a három kisgyerek mellett is használhatom, otthon, mellettük is futhatok. Egy gyerkőccel szeretem használni a futóbabakocsit a szabadban, de három gyermek mellett már nincs erre alternatívám, azt meg nem kockáztatnám meg, hogy futóbabakocsival fussak egy bicikliző nagy és egy rollerező középső gyerek után, belegondolni is idegtépő.

A futópad ilyenkor nagyon jól tud jönni, természetesen szabadtéri futóként érzem a szabad levegő, az erdő, a terep, a futótársaim hiányát, de a mozgás szeretetéről mégsem kell lemondanom.

A cikk elején azt ígértem, összegyűjtöm az érveket és ellenérveket az otthoni futást illetően, azonban nem szabad elfelejteni az egyik leglényegesebb dolgot: bárhol is mozogjunk, bármilyen eszközön és bármikor, a mozgás szeretete, a rendszeres sportolás fontossága az, amelyben mindkét tábor egyetért és ezzel a vita itt talán be is fejeződött.

Cipősdoboz akció, MikulásGyár idén is!

„Cipősdoboz akció idén is! Te is segíthetsz!” – emlékeznek még a tavalyi cikkemre erről? Ha igen, annak nagyon örülök, ebben az esetben ideje ismét emlékeztetni magunkat erre a nagyszerű jótékonysági kezdeményezésre, ha nem, akkor pedig kérem olvassák el a mai témánkról készült írást és lehetőségeik szerint segítsenek a rászorulókon!

A karácsony illatai

A karácsony hangulatához elengedhetetlenek a hagyományos karácsonyi ételek, az apró díszek és kiegészítők és bizonyos illatok is, amelyek igazán meghitté teszik a családi ünnepet.
Aki kedveli az illóolajokat, olvassa el mai cikkünket!

Nem olvasnak a kamaszok

Vajon miért nehéz a 12-16 éves korosztályt olvasásra bírni? Hogyan tehetjük vonzóvá az irodalmat és a könyveket az internettel, mobiltelefonnal, közösségi oldalakkal, „kütyüzéssel” szemben? Hogyan válasszunk könyvet a gyermekünknek?

Egy jó weboldal titka

Általánosságban elmondható, hogy akkor szokott magas látogatói szám mellett nagy bounce rate előfordulni, ha valami nem működik jól. Ebben az esetben érdemes a weboldalnál kezdeni a probléma felderítését.

Milyen előnyökkel jár, ha az apa megy gyedre?

Azon túl, hogy az apák egyre inkább igyekeznek kivenni részüket a gyermeknevelésből, érdemes anyagilag is megfontolni, hogy melyik szülő vegye igénybe a fenti támogatásokat. Hiszen aki többet keres, jóval nagyobb összegű juttatást kaphat. Azonban mielőtt amellett tennénk le a voksunkat, hogy az édesapa vegye igénybe az ellátásokat, alaposan járjunk utána, hogy megfelel-e az előírt jogosultsági feltételeknek.