Menü

A futópad szabad szabadtéri futás? Előnyök-hátrányok

Gyakran megkapom a kérdést, hogy „nem unalmas otthon a futópadon futnod?”. Dehogynem. Egy csomó hátránya van. De van három kisgyerekem, akik mellett pedig rengeteg előnye, hogy otthon is kocoghatok. Az éremnek mindig kétoldala van, ezt ne felejtsük el, jöjjenek hát az érvek és ellenérvek.

Az egészen biztos, hogy a futópad vagy a kinti kocogás teljesen más élmény. Melyek az előnyök és hátrányok?

A futópad egyik hangsúlyos előnye mindenképp az, hogy akkor is futhatunk, ha kint esik, mínusz 10 fok van, vagy épp vihar. Ebben az esetben jó alternatíva a futópad. Természetesen hátrány, hogy soha nem lesz a futópadon olyan friss a levegő, olyan kellemes a madárcsicsergés, olyan gyönyörű, mint egy erdőben.

Aztán itt a ruházat. Futópadon nem kell azon gondolkozni, hogy a hosszú ujjút is elvigyük/felvegyük, nem fogunk túlöltözni.

Talaj. Míg a terepen, aszfalton, erdőben más és más technikás pályákon haladunk, a futópadon mások a súrlódási együtthatók és a talajreakciók, így ezek más terhelést jelentenek a szalagoknak és az izmoknak, de nem károsabb egyáltalán. Egyébként megjegyzésként említem, hogy a futópadra külön futócipőt is lehet vásárolni.

Egy terepfutás sokkal több kihívást és izgalmat rejt, mint egy futószalag, azonban számos futópad tartalmaz előre megírt programokat, amik során váltakoztathatjuk a sebességet, emelkedőt, de lehet azt mondani, hogy olyan, mint az alkoholmentes sör, a hatása nem ugyanaz. (persze a semminél meg több)

A terepfutás is veszélyes, de a futópad fokozottan, hiszen bármilyen rossz mozdulat, oldalra lépés vagy pillanatnyi leállás hatalmas esést eredményezhet.

A futópad nagyon hasznos azoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak szabadban futni. Számomra egyik előnye és a legnagyobb előnye, hogy a három kisgyerek mellett is használhatom, otthon, mellettük is futhatok. Egy gyerkőccel szeretem használni a futóbabakocsit a szabadban, de három gyermek mellett már nincs erre alternatívám, azt meg nem kockáztatnám meg, hogy futóbabakocsival fussak egy bicikliző nagy és egy rollerező középső gyerek után, belegondolni is idegtépő.

A futópad ilyenkor nagyon jól tud jönni, természetesen szabadtéri futóként érzem a szabad levegő, az erdő, a terep, a futótársaim hiányát, de a mozgás szeretetéről mégsem kell lemondanom.

A cikk elején azt ígértem, összegyűjtöm az érveket és ellenérveket az otthoni futást illetően, azonban nem szabad elfelejteni az egyik leglényegesebb dolgot: bárhol is mozogjunk, bármilyen eszközön és bármikor, a mozgás szeretete, a rendszeres sportolás fontossága az, amelyben mindkét tábor egyetért és ezzel a vita itt talán be is fejeződött.

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?

Miért tegyünk nyelvvizsgát?

Nyilván a legtöbben azért mennek el nyelvvizsgázni, mert kötelező, kell ugyanis a diplomához. A covid időszak alatt nagyon sokan átvehették diplomájukat nyelvvizsga nélkül is, azonban ettől függetlenül érdemes körül járni a témát, hogy mi mindenre jó még egy nyelvvizsga.