Menü

A futópad szabad szabadtéri futás? Előnyök-hátrányok

Gyakran megkapom a kérdést, hogy „nem unalmas otthon a futópadon futnod?”. Dehogynem. Egy csomó hátránya van. De van három kisgyerekem, akik mellett pedig rengeteg előnye, hogy otthon is kocoghatok. Az éremnek mindig kétoldala van, ezt ne felejtsük el, jöjjenek hát az érvek és ellenérvek.

Az egészen biztos, hogy a futópad vagy a kinti kocogás teljesen más élmény. Melyek az előnyök és hátrányok?

A futópad egyik hangsúlyos előnye mindenképp az, hogy akkor is futhatunk, ha kint esik, mínusz 10 fok van, vagy épp vihar. Ebben az esetben jó alternatíva a futópad. Természetesen hátrány, hogy soha nem lesz a futópadon olyan friss a levegő, olyan kellemes a madárcsicsergés, olyan gyönyörű, mint egy erdőben.

Aztán itt a ruházat. Futópadon nem kell azon gondolkozni, hogy a hosszú ujjút is elvigyük/felvegyük, nem fogunk túlöltözni.

Talaj. Míg a terepen, aszfalton, erdőben más és más technikás pályákon haladunk, a futópadon mások a súrlódási együtthatók és a talajreakciók, így ezek más terhelést jelentenek a szalagoknak és az izmoknak, de nem károsabb egyáltalán. Egyébként megjegyzésként említem, hogy a futópadra külön futócipőt is lehet vásárolni.

Egy terepfutás sokkal több kihívást és izgalmat rejt, mint egy futószalag, azonban számos futópad tartalmaz előre megírt programokat, amik során váltakoztathatjuk a sebességet, emelkedőt, de lehet azt mondani, hogy olyan, mint az alkoholmentes sör, a hatása nem ugyanaz. (persze a semminél meg több)

A terepfutás is veszélyes, de a futópad fokozottan, hiszen bármilyen rossz mozdulat, oldalra lépés vagy pillanatnyi leállás hatalmas esést eredményezhet.

A futópad nagyon hasznos azoknak, akik nem tudnak vagy nem akarnak szabadban futni. Számomra egyik előnye és a legnagyobb előnye, hogy a három kisgyerek mellett is használhatom, otthon, mellettük is futhatok. Egy gyerkőccel szeretem használni a futóbabakocsit a szabadban, de három gyermek mellett már nincs erre alternatívám, azt meg nem kockáztatnám meg, hogy futóbabakocsival fussak egy bicikliző nagy és egy rollerező középső gyerek után, belegondolni is idegtépő.

A futópad ilyenkor nagyon jól tud jönni, természetesen szabadtéri futóként érzem a szabad levegő, az erdő, a terep, a futótársaim hiányát, de a mozgás szeretetéről mégsem kell lemondanom.

A cikk elején azt ígértem, összegyűjtöm az érveket és ellenérveket az otthoni futást illetően, azonban nem szabad elfelejteni az egyik leglényegesebb dolgot: bárhol is mozogjunk, bármilyen eszközön és bármikor, a mozgás szeretete, a rendszeres sportolás fontossága az, amelyben mindkét tábor egyetért és ezzel a vita itt talán be is fejeződött.

Strandolás – Hol, hogyan és mennyiért?

A jó idő eljövetelével egyre többen mehetnek strandolni és napozni akár fürdőkbe, akár a Balatonhoz, vagy éppen más hazai vizekhez is. Ilyenkor minden korosztály kedvelt kikapcsolódása a strandolás, a napozás, sportolás. Ezzel pedig együtt járnak az olyan problémák, mint a hova is menjünk kérdéskör, leégés, hol mit lehet az “úszkáláson” kívül csinálni, drága élelmiszerek a vízparton. Ebben a cikkben azt próbálom megnézni, hogy hol lehet érdemes strandolni, másrészt milyen alapvető problémákkal kell szembenéznünk, mikor strandolásra adjuk a fejünket.

Amit az élelmiszerpazarlás ellen tehetünk…

A világ számos országában éheznek az emberek, másutt meg hatalmas mennyiségű élelmiszer végzi a kukában. Nagyon nagy mértékű probléma az élelmiszerpazarlás manapság. Mit tehetünk ellene?

Életünk egy hátizsákban

Amikor az ember az otthonában körülnéz, azok a dolgok veszik körül, amit az élete során összegyűjtött és felhalmozott. Bútorok, emlékek. Vajon mit vinnénk magunkkal, ha olyan életet élnénk, ami folyamatos helyváltoztatással jár?

Házi gyógyszertár

Minden háztartásban megtalálható a gyógyszer, de nem mindenki tudja, hogy melyek azok, amiket érdemes állandó jelleggel tartanunk, illetve ezeket hogyan is tároljuk.

Dekorációs ötletek teraszra

Az őszi lombhullásig szinte minden szabad időt szívesen tölt el a család egy meghitt teraszon, ahol helyet kaphatnak a kerti ülőgarnitúra mellett a szolár lámpák, növények, dekortárgyak, gyertyák. Egy kert és hozzá egy terasz folyamatos elfoglaltságot ad az embernek őszig, de érdemes dolgozni érte