Menü

Jelek, hogy testünk túl gyorsan öregszik

Több szakember is egyetért abban, hogy öregedésünk sebessége nagymértékben függ a külső tényezőktől is, nem csak a genetikától. Egyesek akár háromszor olyan gyorsan is öregedhetnek, mint mások.

Rendkívül száraz, hámló bőr

A bőr öregedésének jelei általában a 25. életév után kezdenek jelentkezni, de bizonyos tényezők miatt akár hamarabb is bekövetkezhet. Idővel a jelek egyre látványosabbak lesznek, és a bőr állapotának bizonyos változásai korai öregedésre utalhatnak. Ilyenek például a hámló bőr, a pigmentfoltok, a ráncok, amelyek az endokrin rendszer nem megfelelő működésére is utalhatnak. A hormonális tényezők mellett a bőröregedés az egészségtelen életmód eredménye is lehet - a nem megfelelő táplálkozás, a dohányzás, a sok stressz, illetve a fényvédelem hiánya is ide tartozik.

Táskás szemek

A szemek, szemhéjak körüli bőr nagyon érzékeny és védtelen az olyan környezeti tényezőkkel szemben, mint az UV sugárzás, az alváshiány, a stressz vagy a kimerültség. Nem véletlen, hogy az öregedés jelei is általában ezen a területen jelentkeznek először. A táskás, karikás szemektől sokkal idősebbnek látszhatunk. A bőr folyamatos megereszkedése, sötétedése 40 éves kor után elkerülhetetlen, ha viszont előtte jelentkezik és látványos, akkor nem megfelelő életmódot, esetleg valamilyen szervi gondot, betegséget is jelezhet.

Menstruációs zavarok

A szabálytalanmenzeszkorai menopauza tünete is lehet - a menopauza jelentkezésének ideje általában 46 és 54 éves kor közé tehető. Ha 40 éves kor előtt jelentkezik, a belső szervek idő előtti öregedésének jele is lehet. A korai menopauza tünetei közé tartozik még az álmatlanság, a láz, a hidegrázás, a hőhullámok és a gyakori hangulatingadozás.

Fizikai gyengeség

Ha olyan hétköznapi tevékenységek, mint a tempós séta vagy egy lépcső megmászása gondot okoz, akkor ez amiatt is lehet, hogy mozgásszegény az életmódunk, és nem vagyunk formában. De amiatt is, hogy szervezetünk idő előtt kezdett el öregedni. Ennek következménye lehet az izomvesztés, illetve az izmok gyengülése is.

Nagyjából 25 éves kortól kezdve kezdenek láthatóvá válni a bőr felszínén az idősödés első jelei. Először a finom ráncocskák jelennek meg, majd idővel kialakulnak a barázdák, és észrevehetővé válik, hogy a bőr veszít feszességéből, rugalmasságából.

A bőr öregedésének számos különböző oka lehet. Ezek közül sok teljesen természetes és megváltoztathatatlan. Azonban van néhány tényező, mely a bőr idő előtti öregedéséhez vezethet, és ezek befolyásolhatók. Az életmód és a bőrápolás holisztikus megközelítése segíthet csökkenteni a bőr öregedésének látható jeleit és megelőzheti a bőr idő előtti öregedését.

Ha megértjük, hogy a belső és külső tényezők milyen módon hatnak a bőr struktúrájára és működésére, könnyebben hozhatunk helyes döntéseket hozni a bőr kezelésével és ápolásával kapcsolatban.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.