Menü

Jelek, hogy testünk túl gyorsan öregszik

Több szakember is egyetért abban, hogy öregedésünk sebessége nagymértékben függ a külső tényezőktől is, nem csak a genetikától. Egyesek akár háromszor olyan gyorsan is öregedhetnek, mint mások.

Rendkívül száraz, hámló bőr

A bőr öregedésének jelei általában a 25. életév után kezdenek jelentkezni, de bizonyos tényezők miatt akár hamarabb is bekövetkezhet. Idővel a jelek egyre látványosabbak lesznek, és a bőr állapotának bizonyos változásai korai öregedésre utalhatnak. Ilyenek például a hámló bőr, a pigmentfoltok, a ráncok, amelyek az endokrin rendszer nem megfelelő működésére is utalhatnak. A hormonális tényezők mellett a bőröregedés az egészségtelen életmód eredménye is lehet - a nem megfelelő táplálkozás, a dohányzás, a sok stressz, illetve a fényvédelem hiánya is ide tartozik.

Táskás szemek

A szemek, szemhéjak körüli bőr nagyon érzékeny és védtelen az olyan környezeti tényezőkkel szemben, mint az UV sugárzás, az alváshiány, a stressz vagy a kimerültség. Nem véletlen, hogy az öregedés jelei is általában ezen a területen jelentkeznek először. A táskás, karikás szemektől sokkal idősebbnek látszhatunk. A bőr folyamatos megereszkedése, sötétedése 40 éves kor után elkerülhetetlen, ha viszont előtte jelentkezik és látványos, akkor nem megfelelő életmódot, esetleg valamilyen szervi gondot, betegséget is jelezhet.

Menstruációs zavarok

A szabálytalanmenzeszkorai menopauza tünete is lehet - a menopauza jelentkezésének ideje általában 46 és 54 éves kor közé tehető. Ha 40 éves kor előtt jelentkezik, a belső szervek idő előtti öregedésének jele is lehet. A korai menopauza tünetei közé tartozik még az álmatlanság, a láz, a hidegrázás, a hőhullámok és a gyakori hangulatingadozás.

Fizikai gyengeség

Ha olyan hétköznapi tevékenységek, mint a tempós séta vagy egy lépcső megmászása gondot okoz, akkor ez amiatt is lehet, hogy mozgásszegény az életmódunk, és nem vagyunk formában. De amiatt is, hogy szervezetünk idő előtt kezdett el öregedni. Ennek következménye lehet az izomvesztés, illetve az izmok gyengülése is.

Nagyjából 25 éves kortól kezdve kezdenek láthatóvá válni a bőr felszínén az idősödés első jelei. Először a finom ráncocskák jelennek meg, majd idővel kialakulnak a barázdák, és észrevehetővé válik, hogy a bőr veszít feszességéből, rugalmasságából.

A bőr öregedésének számos különböző oka lehet. Ezek közül sok teljesen természetes és megváltoztathatatlan. Azonban van néhány tényező, mely a bőr idő előtti öregedéséhez vezethet, és ezek befolyásolhatók. Az életmód és a bőrápolás holisztikus megközelítése segíthet csökkenteni a bőr öregedésének látható jeleit és megelőzheti a bőr idő előtti öregedését.

Ha megértjük, hogy a belső és külső tényezők milyen módon hatnak a bőr struktúrájára és működésére, könnyebben hozhatunk helyes döntéseket hozni a bőr kezelésével és ápolásával kapcsolatban.

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?

Miért tegyünk nyelvvizsgát?

Nyilván a legtöbben azért mennek el nyelvvizsgázni, mert kötelező, kell ugyanis a diplomához. A covid időszak alatt nagyon sokan átvehették diplomájukat nyelvvizsga nélkül is, azonban ettől függetlenül érdemes körül járni a témát, hogy mi mindenre jó még egy nyelvvizsga.