Menü

Jelek, hogy testünk túl gyorsan öregszik

Több szakember is egyetért abban, hogy öregedésünk sebessége nagymértékben függ a külső tényezőktől is, nem csak a genetikától. Egyesek akár háromszor olyan gyorsan is öregedhetnek, mint mások.

Rendkívül száraz, hámló bőr

A bőr öregedésének jelei általában a 25. életév után kezdenek jelentkezni, de bizonyos tényezők miatt akár hamarabb is bekövetkezhet. Idővel a jelek egyre látványosabbak lesznek, és a bőr állapotának bizonyos változásai korai öregedésre utalhatnak. Ilyenek például a hámló bőr, a pigmentfoltok, a ráncok, amelyek az endokrin rendszer nem megfelelő működésére is utalhatnak. A hormonális tényezők mellett a bőröregedés az egészségtelen életmód eredménye is lehet - a nem megfelelő táplálkozás, a dohányzás, a sok stressz, illetve a fényvédelem hiánya is ide tartozik.

Táskás szemek

A szemek, szemhéjak körüli bőr nagyon érzékeny és védtelen az olyan környezeti tényezőkkel szemben, mint az UV sugárzás, az alváshiány, a stressz vagy a kimerültség. Nem véletlen, hogy az öregedés jelei is általában ezen a területen jelentkeznek először. A táskás, karikás szemektől sokkal idősebbnek látszhatunk. A bőr folyamatos megereszkedése, sötétedése 40 éves kor után elkerülhetetlen, ha viszont előtte jelentkezik és látványos, akkor nem megfelelő életmódot, esetleg valamilyen szervi gondot, betegséget is jelezhet.

Menstruációs zavarok

A szabálytalanmenzeszkorai menopauza tünete is lehet - a menopauza jelentkezésének ideje általában 46 és 54 éves kor közé tehető. Ha 40 éves kor előtt jelentkezik, a belső szervek idő előtti öregedésének jele is lehet. A korai menopauza tünetei közé tartozik még az álmatlanság, a láz, a hidegrázás, a hőhullámok és a gyakori hangulatingadozás.

Fizikai gyengeség

Ha olyan hétköznapi tevékenységek, mint a tempós séta vagy egy lépcső megmászása gondot okoz, akkor ez amiatt is lehet, hogy mozgásszegény az életmódunk, és nem vagyunk formában. De amiatt is, hogy szervezetünk idő előtt kezdett el öregedni. Ennek következménye lehet az izomvesztés, illetve az izmok gyengülése is.

Nagyjából 25 éves kortól kezdve kezdenek láthatóvá válni a bőr felszínén az idősödés első jelei. Először a finom ráncocskák jelennek meg, majd idővel kialakulnak a barázdák, és észrevehetővé válik, hogy a bőr veszít feszességéből, rugalmasságából.

A bőr öregedésének számos különböző oka lehet. Ezek közül sok teljesen természetes és megváltoztathatatlan. Azonban van néhány tényező, mely a bőr idő előtti öregedéséhez vezethet, és ezek befolyásolhatók. Az életmód és a bőrápolás holisztikus megközelítése segíthet csökkenteni a bőr öregedésének látható jeleit és megelőzheti a bőr idő előtti öregedését.

Ha megértjük, hogy a belső és külső tényezők milyen módon hatnak a bőr struktúrájára és működésére, könnyebben hozhatunk helyes döntéseket hozni a bőr kezelésével és ápolásával kapcsolatban.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.