Az orbáncfű jótékony hatásai
- Dátum: 2021.08.21., 11:45
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- antidepresszáns, egészség, energia, gyógynövény, gyógyszer, orbáncfű, pajzsmirigy, terhesség
Az orbáncfű egyre ismertebb, igen kiváló gyógynövény idegességre és depresszióra. Igazi diadalmenetben vonult be a XX. században az akadémikus gyógyítás világába.
Németországban, ahol a gyógynövények alkalmazása nagyon elterjedt, az orbáncfűteát antidepresszánsként, általános hangulatjavítóként, stresszoldóként, nyugtatóként írja fel az orvos.
Szezonális depresszióra, lelki betegségekre, még dadogásra is ajánlják. Segíthet a nikotin- és alkoholfüggőség leküzdésében. Mivel igen erős immunerősítő hatása van, AIDS-es betegek terápiájának is része. Vírusölő tulajdonsága miatt HIV vírusnál, herpeszvírusnál, hepatitisz B és C vírusnál bizonyul hatásosnak. Használható még epehajtóként, görcsoldóként, vízhajtóként és nyálkaoldásra. Emésztésjavító, savcsökkentő hatása is van.

Sajnos éppen ezek a kiváló tulajdonságai provokálták azt a hisztériát, ami e növényt körülveszi. Nem győzik riogatni az embereket, mennyire veszélyes lehet az orbáncfű fogyasztása. Véleményem szerint, ha ésszerűen, mértékkel és odafigyeléssel fogyasztjuk, ami más gyógynövényekre is érvényes, nem lehet belőle baj.
Elkészítés
Egy csapott evőkanál (3 g) teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzon le, 15 perc után szűrje le. Ne használjon fémszűrőt.
Felhasználása belsőleg
Álmatlanságra lefekvés előtt igyanak belőle egy csészével. Depresszióra, idegi panaszokra napi egy csészével ajánlunk belőle az esti órákban. 6 hétig szabad folyamatosan inni, utána 4 hét szünetet kell tartani.
Emésztésjavításra, epeműködésre étkezés után 15 perccel egy csészével fogyasszuk, alkalomszerűen. Savcsökkentésre napi egy-két csészével ajánljuk, étkezés után 30 perccel.
Vírusfertőzésre napi 3 csészével kell inni, étkezés előtt.

Felhasználása külsőleg
Fertőtlenítő és sebgyógyító tulajdonsága miatt évszázadok óta használjuk az orbáncolajat a bőr nyugtatására.
Orbáncolaj elkészítése: 500 g vadon termő orbáncfűvirágra öntsünk 1 liter kukoricacsíra- vagy olívaolajat. Tegyük napra, és hagyjuk állni 2 hétig. Az olaj szép sötétpiros színt kap majd ez idő alatt. Szűrjük le, tegyük zárható üvegekbe. A felégett bőrt ezzel az olajjal kenegessük gyengéden. Az orbáncolaj jó visszérre, narancsbőrre és műtéti hegek gyógyítására is. Arcbőrbe is masszírozhatjuk, minden ránctalanító krémnél hatásosabb. Zúzódásokat néhány csepp olajjal átitatott kendővel kössünk be. Nyílt sebre tisztítás és fertőtlenítés után orbáncolajos kötést tegyünk, naponta kétszer cseréljük. Pajzsmirigy-alulműködés esetén orbáncfűolajjal masszírozzuk a nyelőcső két oldalán található pajzsmirigyet.
Ellenjavallat
Terhesség, szoptatás alatt, erős vérhígító, antidepresszánsok, altatók szedése és epekő esetén, valamint gyermekeknek 12 éves kor alatt nem ajánlott.
Fogamzásgátlók és fájdalomcsillapító gyógyszerek hatékonyságát csökkentheti. Fényérzékenységet okozhat.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.