Menü

Miért jó a TRX edzés?

A TRX edzés egyik nagy előnye, hogy az ízületkímélő, funkcionális mozgás, miközben az egyes izomcsoportok összehangoltan dolgoznak, fejlesztve a törzsizmokat.

A TRX egy funkcionális edzőeszköz, amely hevederekből és fogókból áll, s általában a falra erősítik. Állítható a magassága, illetve a nehézségi fokozata. A saját testsúlyunkat használva a TRX több izomcsoportra koncentrál egy időben, ebben rejlik a hatékonysága.

Számtalan előnye van: a teljes test edzéseként minden izmot átmozgat. Kortól, nemtől függetlenül bárki kipróbálhatja. Változatos, mivel többszáz gyakorlat közül választhatunk, így kifejezetten szórakoztató.

A TRX kiváló eszköze a mobilitás és flexibilitás fejlesztésének.

Bármely sportág mellé beilleszthető kiegészítő edzésnek és minimális a helyigénye, elég egy felfüggesztési pont hozzá.

Saját testsúlyos edzésről beszélünk, így megspóroljuk a súlyok ide-oda rakosgatását, pakolását, a hosszú előkészítést, elpakolást, s hatékonyságát tekintve sokan jobbnak tartják, mint a hagyományos súlyzós edzést.

Remekül erősíti a hasizmokat, a törzs erősítés egyik legjobb edzéstípusa.

Ha esetleg sérüléssel bajlódunk, a TRX segít a regeneráció, rehabilitáció fázisaiban is folytatni az edzést.

Érdekes tudnivaló, hogy a TRX tréningmódszert a haditengerészet ihlette, csapatának felkészítésére, állóképességük növelésére, bárhol és bármikor, majd folyamatos termékfejlesztéssel vezető, innovatív edzésmódszer lett.

Írhatnánk, hogy jó fogyókúrás sporteszköz, de mint tudjuk a mozgás 20-30%-ban, a táplálkozás 70-80%-ban határozza meg a formánkat, testösszetételünket, alakunkat. A TRX edzés alatt az izomzat és a keringési rendszer egyszerre dolgozik, így a terhelés inkább erő-állóképesség jellegű erősítés, mely a szívet és az izomzat állóképességét javítja.

A TRX rendszer sokoldalúságát mutatja, hogy mindenki számára alkalmas edzésmódszer.

Élsportolóknál növeli a sportolók fizikális teljesítményét, szabadidő sportolóknak a fittségi szintet fejleszti, de alkalmas az egészség megőrzésre, hiszen jól illik az egészséges életmódba.

A gyakorlatok helyes kivitelezéséhez -leginkább az első alkalmak esetén - ajánlott szakértő, személyi edző felügyelete, segítsége.

Ha érvelni szeretnénk a TRX hatásossága mellett, vagy kételkedünk annak hatékonyságában, gondoljunk csak arra, hogy az amerikai haditengerészet elit katonáinak megfelelt, így valószínű nekünk is segíti céljaink elérését.

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?

Miért tegyünk nyelvvizsgát?

Nyilván a legtöbben azért mennek el nyelvvizsgázni, mert kötelező, kell ugyanis a diplomához. A covid időszak alatt nagyon sokan átvehették diplomájukat nyelvvizsga nélkül is, azonban ettől függetlenül érdemes körül járni a témát, hogy mi mindenre jó még egy nyelvvizsga.