Menü

Cukormentes gyümölcsös torta receptek

Születésnap mindig akad a környezetünkben, most mutatok tortarecepteket, amiket cukormentes diétába is beilleszthetsz!

Egzotikus áfonyatorta cukormentesen

Hozzávalók A piskótához

5 db tojás
5 ek xilit (csapott)
4 púpozott ek zabliszt
2 ek kókuszreszelék
0.5 csomag sütőpor
1 csipet só

A vaníliakrémhez

1 l tej
0.5 db vanília
2 tasak vaníliás pudingpor
2 ek xilit
10 ml folyékony édesítőszer
2 dl habtejszín
1 csomag zselatinfix

Az áfonyazseléhez

500 g áfonya (lehet mirelit is)
250 g piros ribizli (vagy más piros gyümölcs, lehet mirelit is)
3.5 dl almalé (100%-os)
1 tasak epres pudingpor (vagy vaníliás ízű)

Elkészítés

A piskótához

1 liter tejbe tegyük bele a vaníliarudat, így főzzünk meg 2 csomag vanília ízű pudingot, amikor besűrűsödött, akkor tegyük hozzá a nyírfacukrot és az édesítőt is. Fedjük le folpack-kal (a fólia érintkezzen a krémmel), így nem fog megbőrösödni a teteje, hagyjuk teljesen kihűlni. Ez legalább 4-5 óra állást jelent hideg helyen.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. A tojásokat válasszuk szét. A zablisztbe szórjuk bele a kókuszt és a fél csomag sütőport, fakanállal keverjük át.

A tojások fehérjét a csipet sóval és 3 ek nyírfacukorral verjük kemény habbá.
A tojások sárgáját a maradék 2 ek nyírfacukorral keverjük habverővel habosra (3-4 perc).
A fehérjére öntsük rá a sárgáját, és alulról felfelé irányuló mozdulatokkal, fakanállal keverjük bele Ha már márványos a massza, szórjuk bele a lisztes keverék egyik felét, keverjük tovább, ha már nem látunk csomókat a habban, adjuk hozzá a liszt másik felét is.

Egy kb. 23 cm átmérőjű tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, és óvatosan töltsük bele a masszát, egyengessük simára a tetejét, és helyezzük a sütőbe, mérsékeljük a tüzet 155 fokra. Tűpróbáig süssük, de 40 percig ne nyissuk ki a sütőajtót. (Nekem 48 perc alatt készült el.) Ha megsült a piskóta, fejjel lefelé fordítva helyezzük egy rácsra - még ne távolítsuk el a keretét. Ha langyosra hűlt: vágjuk körbe a forma mellet, távolítsuk el róla a keretet, és így hagyjuk teljesen kihűlni. (Ez 1,5-2 óra.) Kihűlés után vágjuk ketté keresztben.
A vaníliapudingból távolítsuk el a vaníliarudat. Verjük habbá a tejszínt, a 1 perc után adjuk hozzá a zselatinfixet. A pudingot is keverjük át habverővel, öntsük rá a tejszínt, és egyneműsítsük a krémet.

Az 1. tortalapot helyezzük vissza a tortaforma aljába, öntsük rá a vaníliakrémet, és simítsuk el. Helyezzük a krém tetejére a 2. tortalapot.
3 dl almalevet öntsük egy kis lábasba, és tegyük fel a tűzre. A maradék fél dl almalével keverjük simára az eper ízű pudingot, öntsük a meleg almaléhez, és főzzük sűrűre. Ha felforrt, adjuk hozzá a gyümölcsöket. Óvatosan keverjük át, és öntsük a 2. piskótalap tetejére. (Ha fagyasztott gyümölcsöt használunk, előtte érdemes meleg vízzel leöblíteni, hogy a felesleges jeges darabok ne higítsák tovább a gyümölcskrémet.)
Hűtsük a tortánkat legalább 6 órán át.

Sárgabarack-torta nyersen

Hozzávalók A tésztához

5 dkg puffasztott amarant
10 dkg aszalt sárgabarack
1 dl víz
2 ek cukrozatlan kakaópor
3 dkg mandulaliszt
2 dkg mandulapehely
1 ek citromlé
30 ml folyékony édesítőszer (agave szirup)

A gyümölcsréteghez

30 dkg sárgabarack (tisztítva)
30 ml folyékony édesítőszer (agave szirup)
1 ek útifű maghéj (psyllium husk)
1 ek citromlé
2 ek rózsavíz

A habhoz

10 dkg kesudió
3 ek víz (vagy rizstej)
0.5 db vanília
20 ml folyékony édesítőszer (agave szirup)

A torta aljára

4 ek kókuszreszelék

Elkészítés

A tésztához

Az aszalt barackot beáztatjuk a vízbe, és hagyjuk puhulni 2-3 órát, majd turmixgépben pürésítjük.
A friss barackot megtisztítjuk, kimagozzuk, és turmixgépben pürésítjük.
A pürésített aszalt barackkal elkeverjük a kakaóport, mandulát, majd az amaránthoz adjuk, és összedolgozzuk (olyan lesz, mint a kókuszgolyó massza), a masszát egy kapcsos tortaformába nyomkodjuk, amit előzőleg kókuszreszelékkel szórjunk be vastagon. Hűtőben kihűtjük.

A friss barackpürét ízesítjük a rózsavízzel, agave sziruppal, citromlével (ízlés szerint), majd hozzákeverjük az útifűmaghéjat, és várunk 15 percet, amíg kocsonyásodik, szilárdul, ekkor az amarántos rétegre öntjük.
Hűtőben tovább dermesztjük. A kesuhabhoz a vizet, agave szirupot és a vanília kikapart belsejét elkeverjük a kesudióval, és turmixgépben pürésítjük, minél finomabbra, habosabbra.

Tálalás előtt a torta tetejére kanalazzuk, friss sárgabarack darabokkal díszítjük. Kicsit benedvesített, jó éles késsel szeleteljük. Ez a mennyiség egy 18 cm kapcsos tortaformához elég. Bármilyen gyümölccsel készíthető.

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani