Menü

A nyakfájás okai és kezelése

A nyakfájásnak számos olyan oka lehet, amelyet nem tudunk befolyásolni, mint például a korral járó változások, de vannak olyan tényezők is, amelyeken változtathatunk. Az egyik legfontosabb például az alvópozíció és a párna.

Mi a legjobb alvópozíció nyakfájás esetén?

Alapvetően két pozíció kíméli a nyakat: a háton és az oldalt alvás. Ha háton alszunk, érdemes olyan párnát választani, amely elég kerekded ahhoz, hogy megtámassza a nyak természetes ívét, viszont elég lapos ahhoz, hogy a fej vízszintesen lehessen. Ehhez speciálisan kialakított párnák is kaphatók, amely a nyaki résznél kissé magasabban, erősebben vannak kialakítva. Ugyancsak hasznosak lehetnek az ún. memóriahabos párnák, amelyek alkalmazkodnak a nyak és a fej kontúrjához.

Oldalt alvásnál a gerinc egyenesen tartásában segíthet egy hasonlóan kialakított párna, amely magasabb a nyaki, mint a feji részen. Ellenben a túl magas és merev párna egész éjszaka hajlott tartásra kényszerítheti a nyakat, ami reggeli fájdalomhoz, merevséghez vezethet. A hason alvás a legkevésbé előnyös a nyak szempontjából, mert a gerinc így nem őrzi meg a természetes görbületét, a nyak pedig oldalra van fordítva.

Az alvási pozíció és maga az alvás nagyon komoly szerepet játszhat a mozgásszervi fájdalmaknál, így a nyak- és a vállfájdalomnál is. Kutatások bizonyítják, hogy az alvászavarokról beszámoló betegeknél jóval nagyobb arányban vannak jelen a mozgásszervi panaszok. Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy az alvásproblémák megzavarják az izom éjszakai ellazulását és a normál körülmények közt alvás közben történő gyógyulási folyamatokat. Így pedig kialakulhat egy ördögi kör: a fájdalom alvászavarokhoz vezethet, ami pedig fokozza a panaszokat.

Miért fontos az orvosi diagnózis?

A nyakfájdalom és nyaki merevség nagyon gyakori panasz, aminek legtöbbször orvosi kezelést nem igénylő oka van, mint például az ülőmunka során tapasztalható nem megfelelő pozíció, a nyak éjszakai „elalvása” vagy a rossz testtartás – bár ezt érdemes gyógytornásszal, ortopéd orvossal korrigálni. Vannak olyan okok is, amelyek természetesen azonnali orvosi ellátást tesznek szükségessé, hiszen sérülés esetén, valamint a szívinfarktus és az agyhártyagyulladás tüneteként mutatkozó nyaki fájdalom ellátása nem tűr halasztást. Ha azonban nem ilyen akut esetről van, mindenképpen alaposan utána kell járni az okoknak, hiszen számtalan betegség járhat ilyen panasszal.

Többek közt az alábbiak:

Csontritkulás: A csontszerkezet változása, meggyengülése kisebb repedéseket, akár töréseket eredményezhet, legtöbbször a kezekben és a térdben, ritkábban a nyakban is.

Nyaki gerincsérv: Ha a porcok valamilyen ok miatt megsérülnek, vagy elkopnak, a bennük lévő anyag kitüremkedve nyomhatja a környező ideggyököket, esetleg a gerincvelőt, nyilvánvaló fájdalmat, mozgásbeszűkülést okozva.

Nyaki gerinc szűkülete: Amikor a gerinccsatorna valamilyen ok – gyakran gyulladás – miatt szűkül, nyomást gyakorolhat a gerincvelőre, ideggyökökre.

Ritkább okok

A diagnosztizálás során figyelembe kell venni, hogy ritkább esetekben születési rendellenességek, fertőzések, daganat, tályog, Lyme-kór, övsömör utáni állapot, poszt COVID szindróma részjelensége is okozhat nyakfájdalmat. Ha a gyakori okok egyike áll a háttérben, akut esetben gyors segítséget jelenthet a helyi, célzott gyulladáscsökkentő injekció. A tartós javulás érdekében pedig jó hatású lehet a természetes hatású lökéshullám terápia, az orvosi kollagén injekció, illetve a megelőzés és a kiújulás elkerülése érdekében feltétlenül ajánlott a funkcionális gyógytorna és gyógymasszázs.

Bizonyos esetekben jó megoldás lehet a neurálterápia, amely megfelelő technikával végezve akut és krónikus fájdalmaknál, gyulladásoknál, gócos hátterű és reumás betegségeknél (előbbinél fontos lehet a góckutatás, fogorvos, fül-orr-gégész, nőgyógyász, urológus bevonásával), gerincbetegségeknél, neuralgiáknál is képes segíteni.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.