Menü

Tippek őszi stresszoldásra!

Még az olyan aprónak tűnő, hétköznapi kihívások is okozhatnak bennünk feszültséget, mint a családi élet szervezése, a háztartás menedzselése vagy a munkahelyi rutinfeladatok elvégzése. Az ősszel újrainduló mókuskerékben szinte észre sem vesszük, hogy tűréshatárunk végéhez értünk, a felgyülemlett stresszt pedig ideje lenne levezetni. Ebben akár néhány otthon is elvégezhető, egyszerű gyakorlat is segíthet – állítja a NaturMed Hotel Carbona orvosa, aki a stressz oldásával kapcsolatban ad hasznos tanácsokat.

5 tipp őszi stresszoldásra a Carbona orvosától

1. Étkezzünk rendszeresen: tartsuk be a napi ötszöri étkezést, együnk nyugodt körülmények között, rágjuk meg jól az ételt, és igyunk napi 2-2,5 liter folyadékot!

2. Merüljünk el gyakrabban nyugtató fürdőben: egyes illóolajok belélegezve vagy fürdővízbe keverve mérsékelhetik a stressz tüneteit, a levendulaolajos fürdő segít ellazulni!

3. Nevessünk többet: kutatások igazolták, hogy a nevetés boldogsághormonokat szabadít fel, nevessünk gyakrabban!

4. Táncoljunk, ha tehetjük: a rendszeres tánc hatékonyan vezeti le a feszültségeket, mert átmozgatja a testet, eltereli a figyelmet a negatív gondolatokról és társas élményt nyújt!

5. Törekedjünk a minőségi alvásra: próbáljunk meg mindig ugyanabban az időben feküdni, mert a rendszeresség itt is fontos, és személyes igénytől függően 6-8 órát aludni. Alvászavar esetén konzultáljunk orvossal, előfordulhat, hogy az alvászavar hátterében csak vitaminhiány áll.

Ma már általánosnak mondható az a jelenség, hogy a felgyorsult hétköznapok miatt szervezetünk folyamatos készültségben van, és még akkor is stresszhelyzeti üzemmódban működik, amikor nem történik semmi váratlan, nincs veszélyhelyzet, amiben helyt kellene állni. Vagyis testünk az olyan külső ingerekre is fokozottan reagál, mint egy egyszerű munkahelyi feladat vagy megszokott otthoni élethelyzet. A felgyülemlett stressz miatt olyan tüneteket is észlelhetünk magunkon, mint az ingerlékenység, a fáradtság, a fejfájás vagy az alvászavar – emlékeztet rá Dr. Somogyi Katalin, a NaturMed Hotel Carbona orvosa. Ősz folyamán még fontosabb az immunrendszer erősítése, ezért a stressz oldása is hangsúlyosabbá válhat. Ha hamarabb tudatosítjuk és kezeljük ezeket a feszültségeket, akkor több esélyünk van arra, hogy szakember segítsége nélkül is sikerül visszanyernünk testi-lelki egyensúlyunkat. Több utat is választhatunk a stressz oldására, és többféle módszert, akár otthon vagy irodában végezhető gyakorlatot is elsajátíthatunk.

Rendszeres mozgás: a legjobb stresszhormon-csökkentő

Az elmúlt időszakban a koronavírus-járvány miatti korlátozások újfajta stresszhelyzetek elé állítottak bennünket. Sokaknak a rendszeres szabadtéri vagy otthoni testmozgás jelentette az egyetlen lehetőséget, hogy megszabaduljanak a bezártság, a távmunka vagy például az otthoni online oktatás okozta feszültségektől. A sport rengeteget segít: fokozza az endorfintermelést, ami szorongásoldó, antidepresszáns hatású és erősíti az immunrendszert, javítja az alvást – mutat rá Dr. Somogyi Katalin. Kortól és fizikai állapottól függően mindenki teherbírásának megfelelő mozgást válasszon: az átmozgató torna, a saját testsúlyos vagy kézisúlyzós gyakorlatok, idősebbeknek a séta, az olyan kardio-mozgásformák, mint a kocogás, a kerékpározás vagy például az ugrókötelezés rengeteget javít testi-lelki egyensúlyunkon. A lényeg, hogy rendszeresen végezzük, beillesztve napi menetrendünkbe, ugyanakkor reálisan felmérve, mennyit bírunk.

Légzőgyakorlatok: bárhol, bármikor

A feszültség levezetésére bevethetünk különböző légzőgyakorlatokat, amelyek előnye, hogy bárhol elvégezhetők, ha van néhány percünk. A mélylégzéses technika, amely elsősorban a rekeszizom megdolgozására irányul, lassítja a szívverést, csökkenti a vérnyomást, nyugalmi állapotba hozza a szervezetet. Keressünk egy nyugodt sarkot, üljünk le kényelmesen, csukjuk be a szemünket, zárjuk ki a zavaró gondolatokat, és figyeljünk kizárólag a légzésünkre. Lélegezzük be a levegőt lassan, mélyen, a rekeszizom irányába, miközben számoljunk el ötig, majd nagyjából kétszer olyan hosszú idő alatt fújjuk ki. Ezt a gyakorlatot ismételjük 5 percig. Ezek a rendszeresen végzett légzőgyakorlatok pozitívan hatnak testi-lelki egészségünkre.

Tudatos napirend: hagyjunk időt a pihenésre!

A mindennapi stressz negatív hatásait úgy is csökkenthetjük, ha tudatosabban szervezzük életünket. Gondoljuk át, melyek azok a rossz beidegződések, amelyekkel önmagunknak okozunk stresszt. Ilyen lehet, hogy túlvállaljuk magunkat, nincs rendszer a napunkban, esetleg kapkodva étkezünk, reggeltől estig rohanunk. Építsük fel rendszerezettebben a napot, mindig hagyjunk időt pihenésre, kikapcsolódásra, énidőre, több alvásra, és olyan tevékenységre, ami kiszakít a feszített tempóból. Bármilyen hobbi alkalmas lehet erre: többek között a kézműveskedés vagy a barkácsolás olyan szabadidős tevékenységek, amelyek során figyelmünk egy pontra összpontosul, ezáltal a jelenbe kerülünk, és közben megszabadulunk a feszültséget okozó gondolatoktól. A zenehallgatás szintén alkalmas a stressz csökkentésére, és nem csak szabadidőben, hanem akár munka közben is feltölt. Mindemellett az is sokat segít, ha elsajátítunk egy számunkra szimpatikus meditációs technikát, vagy jógaórára járunk.

Szakadjunk ki a megszokott környezetünkből: kiránduljunk, menjünk gyógyfürdőbe, wellness hétvégére!

A stressz oldásának egyik módja a környezetváltozás, amikor nem csak figyelmünkkel, lelkileg próbálunk eltávolodni a stressz forrásától, hanem fizikailag is. Hétvégenként ezért kiránduljunk a természetben, családdal, barátokkal vagy akár egyedül, különösen, ha a feszültség egyik forrása, hogy sok emberrel találkozunk munkánk során. A tartós stressz idővel testünkben is változásokat idéz elő, gyakran okoz izomgörcsöt, vezet váll- és nyakfájdalmakhoz, sőt, hatása akár bőrbetegség formájában is jelentkezhet – hangsúlyozza Dr. Somogyi Katalin, a NaturMed Hotel Carbona orvosa. A megelőzésben, illetve a panaszok kezelésében segíthet, ha rendszeresen járunk gyógyfürdőbe, szaunába, masszázsra, vagy egy évben többször wellness hotelben töltünk néhány napot. A wellness és gyógyszállodában ráadásul állapotfelmérésen is részt vehetünk szakemberek, orvosok felügyelete mellett, és konzultációt követően célzott kezelésben is részesülhetünk.

Forrsá: NaturMed Hotel Carbona sajtóközleménye

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.