A ginkgo biloba pozitív tulajdonságai
- Dátum: 2021.10.18., 18:28
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- agy, egészség, energia, ginkgo biloba, gyulladás, koncentráció, öregedés, stressz, szervezet
A ginkgo biloba a páfrányfenyő félék családjába tartozik, és a világ egyik legérdekesebb fája, hiszen akár 1000 évig is élhet, így a Föld legidősebb fáiként tartják számon. Jórészt Kínában, Koreában, Franciaországban és az Egyesült Államok keleti és déli részén honos.
A kínai orvoslás több ezer éve, a népi gyógyászat ősidők óta használja sajátos, legyező alakú levelét, mely tavasztól őszig szedhető. Szedése várandósok és szoptatós anyukák, valamint véralvadásgátló gyógyszert szedő betegek számára nem javasolt. A gyógynövény fő összetevői a flavonoidok és terpenoidok, melyek széles körben fejtenek ki pozitív hatást a szervezet egészére.
Óvintézkedések
A ginkgo biloba gyümölcséről és magjáról már kimutatták, hogy toxikus, éppen ezért a növény ezen részei nem alkalmazhatóak. A gyümölcs hólyagokat, viszkető foltokat és duzzanatokat eredményezhet a bőrön. Világos, hogy a ginkgo bilobát a terhes és szoptató nőknek is el kell kerülniük, vagy orvos felügyelete mellett kell alkalmazni. A ginkgo biloba kölcsönhatásba léphet a görcsoldókkal és antidepresszánsokkal is. Kerülni kell alkalmazását is, ha vérhígítókat vagy cukorcsökkentő gyógyszereket szedünk. A túlérzékenyeknél allergiás reakciókat, gyomorpanaszokat, szédülést vagy fejfájást is kiválthat.
A ginkgo biloba pozitív hatásai
Hatására az agy több tápanyagot és oxigént képes felvenni, így javítja az agyi vérellátási zavart, memóriát, de pozitív hatással van a szédülésre, fülzúgásra, hallásromlásra is. Az időskori elbutulás és az Alzheimer-kór ellen is alkalmazható.
Az agy vérellátására gyakorolt jótékony hatása miatt szedhető gyakori fejfájás esetén is. Serkenti a központi idegrendszert, így fiatalok is eredményesen bevethetik szellemi teljesítő és tanulási képességük növelése érdekében. Egy-egy vizsgaidőszakban a diákok és a túlhajszolt menedzserek szellemi fáradsága is leküzdhető vele.
Javítja az egész testben a vér áramlását, a vérkeringést, növeli a sejtek oxigénfelvevő képességét, remek értágító hatással rendelkezik, ezért remek roboráló szer, hatékonyan kezelhető vele a visszér- tágulat.
A hatóanyagait tartalmazó készítmények fokozzák az anyagcserét, az izmok és a bőr jó vérellátását.
Antioxidáns összetevői megkötik a káros szabad gyököket, védik a sejteket, így késleltetik az öregedést, és a rákos betegségek kialakulása ellen is bevethető.
Gyulladáscsökkentő hatása révén eredményesen gyógyítható vele az aranyér, egyéb gyulladásos folyamatok és az impotenciazavar is. Segítségével hatékonyan felvehető a harc a glaukóma és az életkorral előrehaladásával járó kognitív hanyatlással szemben.
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.