Menü

A ginkgo biloba pozitív tulajdonságai

A ginkgo biloba a páfrányfenyő félék családjába tartozik, és a világ egyik legérdekesebb fája, hiszen akár 1000 évig is élhet, így a Föld legidősebb fáiként tartják számon. Jórészt Kínában, Koreában, Franciaországban és az Egyesült Államok keleti és déli részén honos.

A kínai orvoslás több ezer éve, a népi gyógyászat ősidők óta használja sajátos, legyező alakú levelét, mely tavasztól őszig szedhető. Szedése várandósok és szoptatós anyukák, valamint véralvadásgátló gyógyszert szedő betegek számára nem javasolt. A gyógynövény fő összetevői a flavonoidok és terpenoidok, melyek széles körben fejtenek ki pozitív hatást a szervezet egészére.

Óvintézkedések

A ginkgo biloba gyümölcséről és magjáról már kimutatták, hogy toxikus, éppen ezért a növény ezen részei nem alkalmazhatóak. A gyümölcs hólyagokat, viszkető foltokat és duzzanatokat eredményezhet a bőrön. Világos, hogy a ginkgo bilobát a terhes és szoptató nőknek is el kell kerülniük, vagy orvos felügyelete mellett kell alkalmazni. A ginkgo biloba kölcsönhatásba léphet a görcsoldókkal és antidepresszánsokkal is. Kerülni kell alkalmazását is, ha vérhígítókat vagy cukorcsökkentő gyógyszereket szedünk. A túlérzékenyeknél allergiás reakciókat, gyomorpanaszokat, szédülést vagy fejfájást is kiválthat.

A ginkgo biloba pozitív hatásai

Hatására az agy több tápanyagot és oxigént képes felvenni, így javítja az agyi vérellátási zavart, memóriát, de pozitív hatással van a szédülésre, fülzúgásra, hallásromlásra is. Az időskori elbutulás és az Alzheimer-kór ellen is alkalmazható.

Az agy vérellátására gyakorolt jótékony hatása miatt szedhető gyakori fejfájás esetén is. Serkenti a központi idegrendszert, így fiatalok is eredményesen bevethetik szellemi teljesítő és tanulási képességük növelése érdekében. Egy-egy vizsgaidőszakban a diákok és a túlhajszolt menedzserek szellemi fáradsága is leküzdhető vele.

Javítja az egész testben a vér áramlását, a vérkeringést, növeli a sejtek oxigénfelvevő képességét, remek értágító hatással rendelkezik, ezért remek roboráló szer, hatékonyan kezelhető vele a visszér- tágulat.

A hatóanyagait tartalmazó készítmények fokozzák az anyagcserét, az izmok és a bőr jó vérellátását.

Antioxidáns összetevői megkötik a káros szabad gyököket, védik a sejteket, így késleltetik az öregedést, és a rákos betegségek kialakulása ellen is bevethető.

Gyulladáscsökkentő hatása révén eredményesen gyógyítható vele az aranyér, egyéb gyulladásos folyamatok és az impotenciazavar is. Segítségével hatékonyan felvehető a harc a glaukóma és az életkorral előrehaladásával járó kognitív hanyatlással szemben.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.