Olajos magvak - ezért kell naponta fogyasztani őket!
- Dátum: 2021.10.29., 15:04
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- antioxidáns, ásványi anyag tartalom, avas, cukorbetegség, egészségtelen., eltelít, friss, gyulladáscsökkentő, hidegen sajtolt, illat, nassolni való, natúr, olaj, olajos mag, sós, szív és érrendszer, tésztabundás, tömény, transzzsír, zárt maréknyi
Egészségtelen, cukros, transzzsírokat tartalmazó nassolni valók helyett válogassunk az ízletes alapanyagok közül, melyek királyai az olajos magvak. Miért? Máris mondom.
Az olajos magvak szív- és érrendszeri védőhatása, illetve gyulladáscsökkentő tulajdonsága régóta ismert, legújabb kutatások pedig kimutatták azt is, hogy rendszeres fogyasztásuk csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, emellett finomak is és telítenek.

Mivel magas zsírtartalmuk miatt nem épp kalóriaszegény élelmiszerek, ezért egy zárt maréknyit ajánlott naponta elrágcsálni belőlük, ám mivel elég tömények, hamar telítenek.
A tökmag az egyik legfinomabb és legjobb tápanyagtartalommal rendelkező olajos magféle, melynek hidegen sajtolt olaja is kiváló. Sütőtöklevesre csorgatva a legjobb nedű. Szerencsére tökmag egész évben kapható. Kiemelkedő a mangán-, a magnézium-, a kálium- és a foszfortartalma, valamint jó triptofán-, vas-, réz-, K-vitamin és cinkforrás.
A mandula gazdag forrása a szívbarát telítetlen zsíroknak. Segít csökkenteni a rossz koleszterinszintet és véd a szívbetegségek ellen. A magas fehérjetartalom is kiemelendő.

A napraforgómag gazdag E-vitaminban, folsavban, szelénben, rézben, cinkben és vasban. A napraforgómag gazdag folsavtartalma elsősorban a nők számára fontos. A szezámmag ásványianyag-tartalma is igen magas, többek között sok rezet és mangánt tartalmaz. A réz enyhíti a gyulladásos ízületi betegségek tüneteit. Védi az érfalakat.
A lenmag híres gyulladáscsökkentő, valamint a rák, a szív-és érrendszeri betegségek ellenszere, az egyik legjobb növényi Omega3 esszenciális zsírsavforrás.
A hidegen sajtolt lenolaj extra szűz olíva-, tökmag- vagy dióolajjal keverve ízletes salátaöntet.

A Chia mag rendkívül hasznos élelmiszer, tele van rosttal, fehérjével, különböző antioxidánsokkal és kalciummal. Nagyon jó a vércukorszintre és magas az omega -3 tartalma.
A fenyőmagot a mandulafenyőről szüretelik, s összetevői közül kiemelkedően magas a mangántartalma. Ez a nyomelem segíti a szervezetet a B-vitaminok és a C-vitamin felhasználásában, de tartalmaz vasat, magnéziumot, foszfort, rezet, valamint sok E-és K-vitamint.
A szezámmag nagyon hatékony a rossz koleszterinszint és vérnyomás csökkentésében. Tanulmányok szerint a szezámmag védi a májat a károsodástól.

A dió kiváló omega-3 zsírsav és többszörösen telítetlen zsírsav forrás. Gyulladáscsökkentő és néhány daganatos betegség megelőzésében is hatásos napi egy marék dió elrágcsálása.
Olajos magvak vásárlásánál mindig győződjünk meg azok frissek, ez az illatukról azonnal megállapítható, ugyanis az avas dió, mák, vagy magkeverékek szaga kellemetlen. Magvak fogyasztásánál törekedjünk a natúr változatokra, kerülve a sós, tésztabundás és egyéb egészségtelen verziókat.
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.