Menü

Olajos magvak - ezért kell naponta fogyasztani őket!

Egészségtelen, cukros, transzzsírokat tartalmazó nassolni valók helyett válogassunk az ízletes alapanyagok közül, melyek királyai az olajos magvak. Miért? Máris mondom.

Az olajos magvak szív- és érrendszeri védőhatása, illetve gyulladáscsökkentő tulajdonsága régóta ismert, legújabb kutatások pedig kimutatták azt is, hogy rendszeres fogyasztásuk csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, emellett finomak is és telítenek.

Mivel magas zsírtartalmuk miatt nem épp kalóriaszegény élelmiszerek, ezért egy zárt maréknyit ajánlott naponta elrágcsálni belőlük, ám mivel elég tömények, hamar telítenek.

A tökmag az egyik legfinomabb és legjobb tápanyagtartalommal rendelkező olajos magféle, melynek hidegen sajtolt olaja is kiváló. Sütőtöklevesre csorgatva a legjobb nedű. Szerencsére tökmag egész évben kapható. Kiemelkedő a mangán-, a magnézium-, a kálium- és a foszfortartalma, valamint jó triptofán-, vas-, réz-, K-vitamin és cinkforrás.

A mandula gazdag forrása a szívbarát telítetlen zsíroknak. Segít csökkenteni a rossz koleszterinszintet és véd a szívbetegségek ellen. A magas fehérjetartalom is kiemelendő.

A napraforgómag gazdag E-vitaminban, folsavban, szelénben, rézben, cinkben és vasban. A napraforgómag gazdag folsavtartalma elsősorban a nők számára fontos. A szezámmag ásványianyag-tartalma is igen magas, többek között sok rezet és mangánt tartalmaz. A réz enyhíti a gyulladásos ízületi betegségek tüneteit. Védi az érfalakat.

A lenmag híres gyulladáscsökkentő, valamint a rák, a szív-és érrendszeri betegségek ellenszere, az egyik legjobb növényi Omega3 esszenciális zsírsavforrás.

A hidegen sajtolt lenolaj extra szűz olíva-, tökmag- vagy dióolajjal keverve ízletes salátaöntet.

A Chia mag rendkívül hasznos élelmiszer, tele van rosttal, fehérjével, különböző antioxidánsokkal és kalciummal. Nagyon jó a vércukorszintre és magas az omega -3 tartalma.

A fenyőmagot a mandulafenyőről szüretelik, s összetevői közül kiemelkedően magas a mangántartalma. Ez a nyomelem segíti a szervezetet a B-vitaminok és a C-vitamin felhasználásában, de tartalmaz vasat, magnéziumot, foszfort, rezet, valamint sok E-és K-vitamint.

A szezámmag nagyon hatékony a rossz koleszterinszint és vérnyomás csökkentésében. Tanulmányok szerint a szezámmag védi a májat a károsodástól.

A dió kiváló omega-3 zsírsav és többszörösen telítetlen zsírsav forrás. Gyulladáscsökkentő és néhány daganatos betegség megelőzésében is hatásos napi egy marék dió elrágcsálása.

Olajos magvak vásárlásánál mindig győződjünk meg azok frissek, ez az illatukról azonnal megállapítható, ugyanis az avas dió, mák, vagy magkeverékek szaga kellemetlen. Magvak fogyasztásánál törekedjünk a natúr változatokra, kerülve a sós, tésztabundás és egyéb egészségtelen verziókat.

Az édesítőszerek rejtett veszélyei – Amit érdemes tudni a káros hatásokról

Az édesítőszereket sokan a cukor egészségesebb alternatívájaként használják, hiszen kalóriamentesek vagy kevesebb energiát tartalmaznak. Azonban egyre több kutatás vizsgálja, hogy valóban olyan ártalmatlanok-e, mint amilyennek gondoljuk.

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.