Menü

Olajos magvak - ezért kell naponta fogyasztani őket!

Egészségtelen, cukros, transzzsírokat tartalmazó nassolni valók helyett válogassunk az ízletes alapanyagok közül, melyek királyai az olajos magvak. Miért? Máris mondom.

Az olajos magvak szív- és érrendszeri védőhatása, illetve gyulladáscsökkentő tulajdonsága régóta ismert, legújabb kutatások pedig kimutatták azt is, hogy rendszeres fogyasztásuk csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét, emellett finomak is és telítenek.

Mivel magas zsírtartalmuk miatt nem épp kalóriaszegény élelmiszerek, ezért egy zárt maréknyit ajánlott naponta elrágcsálni belőlük, ám mivel elég tömények, hamar telítenek.

A tökmag az egyik legfinomabb és legjobb tápanyagtartalommal rendelkező olajos magféle, melynek hidegen sajtolt olaja is kiváló. Sütőtöklevesre csorgatva a legjobb nedű. Szerencsére tökmag egész évben kapható. Kiemelkedő a mangán-, a magnézium-, a kálium- és a foszfortartalma, valamint jó triptofán-, vas-, réz-, K-vitamin és cinkforrás.

A mandula gazdag forrása a szívbarát telítetlen zsíroknak. Segít csökkenteni a rossz koleszterinszintet és véd a szívbetegségek ellen. A magas fehérjetartalom is kiemelendő.

A napraforgómag gazdag E-vitaminban, folsavban, szelénben, rézben, cinkben és vasban. A napraforgómag gazdag folsavtartalma elsősorban a nők számára fontos. A szezámmag ásványianyag-tartalma is igen magas, többek között sok rezet és mangánt tartalmaz. A réz enyhíti a gyulladásos ízületi betegségek tüneteit. Védi az érfalakat.

A lenmag híres gyulladáscsökkentő, valamint a rák, a szív-és érrendszeri betegségek ellenszere, az egyik legjobb növényi Omega3 esszenciális zsírsavforrás.

A hidegen sajtolt lenolaj extra szűz olíva-, tökmag- vagy dióolajjal keverve ízletes salátaöntet.

A Chia mag rendkívül hasznos élelmiszer, tele van rosttal, fehérjével, különböző antioxidánsokkal és kalciummal. Nagyon jó a vércukorszintre és magas az omega -3 tartalma.

A fenyőmagot a mandulafenyőről szüretelik, s összetevői közül kiemelkedően magas a mangántartalma. Ez a nyomelem segíti a szervezetet a B-vitaminok és a C-vitamin felhasználásában, de tartalmaz vasat, magnéziumot, foszfort, rezet, valamint sok E-és K-vitamint.

A szezámmag nagyon hatékony a rossz koleszterinszint és vérnyomás csökkentésében. Tanulmányok szerint a szezámmag védi a májat a károsodástól.

A dió kiváló omega-3 zsírsav és többszörösen telítetlen zsírsav forrás. Gyulladáscsökkentő és néhány daganatos betegség megelőzésében is hatásos napi egy marék dió elrágcsálása.

Olajos magvak vásárlásánál mindig győződjünk meg azok frissek, ez az illatukról azonnal megállapítható, ugyanis az avas dió, mák, vagy magkeverékek szaga kellemetlen. Magvak fogyasztásánál törekedjünk a natúr változatokra, kerülve a sós, tésztabundás és egyéb egészségtelen verziókat.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.