Menü

VecskeFecske – ahol a kreativitás találkozik a szeretettel

Meseszép fülönfüggők, hangulatos falifüggők, meghitt otthontáblák, gyönyörű mandalák, különleges bögrék, egyedi, kézzel festett bútorfogantyúk…bámulatosan tehetséges és kreatív beszélgetőpartnerem, Vecseri Linda művész mesél nekünk arról, hogyan vált élete részévé ez a fajta művészet és hogyan jött létre a VecskeFecske ékszervilág.

- Elvarázsoltak az alkotásaid, ahogy végig néztem, lapozgattam a képeket az oldaladon. Mikor találkoztál először a művészettel, kézműves mesterséggel, mit szerettél meg benne?

- Már egészen kicsi koromban is szerettem rajzolni, festeni, később rajzszakkörre, táborokba jártam, kerámiáztam, tűzzománcoztam, sokmindenbe belekóstoltam. Óvodás koromtól kezdve határozott elképzelésem volt arról, hogy milyen színű ruhát vagyok hajlandó felvenni és milyet nem, ennek mindig hangot is adtam miközben apával dacoltam, szóval talán a színek fogtak meg leginkább. A családomtól kaptam a természet, a növények szeretetét, elvarázsolt a tájak sokszínű összhangja. Ezen kívül fontos tényező, hogy már akkor is ezzel tudtam leginkább adni másoknak.

- Milyen módon készülnek a falifüggők, dekorációs céllal, esetleg jelentésük, hatásuk van otthonunkra, életünkre?

Igen, elsősorban dekorációs céllal, intuitív módon készülnek, kiválasztásuknál ugyancsak hagyatkozhatunk a megérzéseinkre, hasonlóan ahhoz, mint mikor ásványt választunk magunknak. Az ásványok esetében is azt javasolják, hogy még a jelentések tanulmányozása előtt válasszuk ki a legszimpatikusabb darabot, hagyjuk, hogy a megfelelő ásvány találjon ránk, amire éppen szükségünk van. Ettől függetlenül érdekelnek a mandalákhoz felhasználható színek és szimbólumok, igyekszem e téren is egyre tájékozottabb lenni. Fontos, hogy jól érezzük magunkat a saját kis terünkben, meglegyen az otthon érzésünk. Miközben a dísztárgyaimat tervezem, azon igyekszem, hogy azok bár eklektikus módon, de egymással összeegyeztethetőek legyenek, akár 2-3 kiegészítő megválasztásával fel lehessen dobni egy teret, s örülök, ha ezzel egy kis melegséget sikerül csempészni a vásárlóim otthonába.

- Jól érzem, az ősz az egyik legmotiválóbb téma, hangulat a számodra? Melyek a számodra kedvelt minták, színek, motívumok?

Nagyon is jól érzed. Szeptemberi születésűként teljesen egybe tudok olvadni az ősszel, az évnek ebben a szakaszában érzem magam leginkább teljesnek. Szeretem, hogy az ősz elmúlást jelent, egyben teret enged az újnak, összességében pozitív folyamat. Ahogyan a természet megújul, a lelkünknek is szüksége van megújulásra, tisztulásra ahhoz, hogy egészséges maradjon, az ősz ezt a folyamatot is támogatja. A hűvös beköszöntével lelassulnak a mindennapok, adottak a körülmények ahhoz, hogy befelé figyeljünk. Ahogyan szerintem az alkotásaimon is erősen látszik, a meleg színek állnak hozzám a legközelebb, a sárga, a narancs, a barna, a zöld összes árnyalata. Leggyakrabban két ősi szimbólum, a Nap és a Hold jelenik meg a munkáimon. Szeretek a kettősséggel, ellentétekkel játszani, főleg gömbölyded, áramvonalas mintákat használok, ezzel is szimbolizálva annak a szépségét, hogy semmi sem állandó, folyamatos mozgás, változás, körforgás vesz körül minket.

- Ez egy alkotói folyamat, amihez ihlet kell. Készítesz megrendelésre is ékszereket? Milyen anyaggal dolgozol legszívesebben?

Igen, megrendelésre is szívesen készítek ékszert, bútorgombot, otthon táblákat is. Ha ajándékba készül, akkor örömmel fogadok egy apró leírást vagy egy fotót a megajándékozni kívánt személyről, hogy azonosulni tudjak vele, majd legnagyobb örömét lelje benne. Ha azt kérdezed melyik alapanyag a kedvencem, nem tudnék választani az agyag és a fa között, mindkettő viszonylag könnyen megmunkálható, látványosan alakul. Ez hangulatfüggő is. Ha aprólékos munkához van kedvem, akkor inkább fára festek, ha nagyobb darabokra, szabálytalanságra, struktúrára vágyom, akkor agyagot veszek a kezembe.

- A kézműves termékek iránt az érdeklődés egyre növekszik, hiszen nemcsak az alapanyag minősége, de a hozzáadott munkának (szeretetnek) köszönhetően különleges eszmei értéke lesz. Mit gondolsz erről? A kézműves termékeknek lelke van?

Mindenképpen. Mindig is szerettem azokat a tárgyakat, amelyeknek saját kis történetük, lelkük van, örülök, hogy ennek az alkotó folyamatnak most én is a részese lehetek. A kézműves termékek abszolút ilyenek. Bennük van az művész személyisége, ráfordított ideje, az ötletelések, finomítások, a lelkének egy kis darabkája. Így lesz kerek egész.

A kézműves termékekbe könnyen beleszeret az ember, hiszen készítője a szívét-lelkét dolgozza hozzá, különös gondossággal, szeretettel készül, ezért olyan különleges érzés megfogni, megvásárolni, viselni, használni őket.

Karácsonyi ajándéktippek 2-3 éves gyerekeknek

A kisgyerekek az a korosztály, akiknek nem nehéz ajándékot venni, meglepetést szerezni, hiszen egyrészt nagyon lelkesek és várják az ünnepet, mindennek tudnak örülni, másrészt számos olyan dolgot találni, amelyet örömmel fogadnak.

Környezettudatosabban élni – tedd meg az első lépéseket!

Mondhatjuk, hogy már nemcsak a médiából, de a csapból is az folyik, hogy az unokáinknak valamiből nem lesz elég: a Föld víz-, illetve kőolajtartalékai végesek. Utóbbi nagy valószínűséggel néhány évtizeden belül elfogy. Mit tehetünk a hétköznapokban, hogy kicsit tehermentesítsük a környezetünket?

Karácsony kisgyerekkel - biztonságosan

Az ünnepi készülődés és a karácsonyi várakozás izgalma azt hiszem gyerekként a legjobb, illetve, mikor nekünk lesznek gyermekeink, azonban kicsikkel az ünnepvárás cseppet sem egyszerű, zökkenőmentes, könnyű vagy veszélytelen. Mi mindenre figyeljünk oda?

Black Friday és ami mögötte van, avagy valódi kedvezmények vagy átverés?

A „Black Friday” - magyarul „Fekete Péntek” egy minden évben november végén beköszönő vásárlásra ösztönző program, kereskedelmi kedvezmény. Az akcióban részt vevő üzletek akár 50-70%-os kedvezménnyel csábítják a vásárlóikat. Mennyire valósak az ilyenkor csábító akciók? Valódi kedvezmények vagy átverés?

Aktuális autónk téliesítése!

Az autósok egy része nem veszi komolyan a tél beköszöntével járó autókarbantartási teendőket, s nem fordítanak kellő figyelmet a megfelelő téliesítésre, melynek bizony fájdalmas következményei lehetnek, hiszen akár a jármű meghibásodását is okozhatja.