Menü

VecskeFecske – ahol a kreativitás találkozik a szeretettel

Meseszép fülönfüggők, hangulatos falifüggők, meghitt otthontáblák, gyönyörű mandalák, különleges bögrék, egyedi, kézzel festett bútorfogantyúk…bámulatosan tehetséges és kreatív beszélgetőpartnerem, Vecseri Linda művész mesél nekünk arról, hogyan vált élete részévé ez a fajta művészet és hogyan jött létre a VecskeFecske ékszervilág.

- Elvarázsoltak az alkotásaid, ahogy végig néztem, lapozgattam a képeket az oldaladon. Mikor találkoztál először a művészettel, kézműves mesterséggel, mit szerettél meg benne?

- Már egészen kicsi koromban is szerettem rajzolni, festeni, később rajzszakkörre, táborokba jártam, kerámiáztam, tűzzománcoztam, sokmindenbe belekóstoltam. Óvodás koromtól kezdve határozott elképzelésem volt arról, hogy milyen színű ruhát vagyok hajlandó felvenni és milyet nem, ennek mindig hangot is adtam miközben apával dacoltam, szóval talán a színek fogtak meg leginkább. A családomtól kaptam a természet, a növények szeretetét, elvarázsolt a tájak sokszínű összhangja. Ezen kívül fontos tényező, hogy már akkor is ezzel tudtam leginkább adni másoknak.

- Milyen módon készülnek a falifüggők, dekorációs céllal, esetleg jelentésük, hatásuk van otthonunkra, életünkre?

Igen, elsősorban dekorációs céllal, intuitív módon készülnek, kiválasztásuknál ugyancsak hagyatkozhatunk a megérzéseinkre, hasonlóan ahhoz, mint mikor ásványt választunk magunknak. Az ásványok esetében is azt javasolják, hogy még a jelentések tanulmányozása előtt válasszuk ki a legszimpatikusabb darabot, hagyjuk, hogy a megfelelő ásvány találjon ránk, amire éppen szükségünk van. Ettől függetlenül érdekelnek a mandalákhoz felhasználható színek és szimbólumok, igyekszem e téren is egyre tájékozottabb lenni. Fontos, hogy jól érezzük magunkat a saját kis terünkben, meglegyen az otthon érzésünk. Miközben a dísztárgyaimat tervezem, azon igyekszem, hogy azok bár eklektikus módon, de egymással összeegyeztethetőek legyenek, akár 2-3 kiegészítő megválasztásával fel lehessen dobni egy teret, s örülök, ha ezzel egy kis melegséget sikerül csempészni a vásárlóim otthonába.

- Jól érzem, az ősz az egyik legmotiválóbb téma, hangulat a számodra? Melyek a számodra kedvelt minták, színek, motívumok?

Nagyon is jól érzed. Szeptemberi születésűként teljesen egybe tudok olvadni az ősszel, az évnek ebben a szakaszában érzem magam leginkább teljesnek. Szeretem, hogy az ősz elmúlást jelent, egyben teret enged az újnak, összességében pozitív folyamat. Ahogyan a természet megújul, a lelkünknek is szüksége van megújulásra, tisztulásra ahhoz, hogy egészséges maradjon, az ősz ezt a folyamatot is támogatja. A hűvös beköszöntével lelassulnak a mindennapok, adottak a körülmények ahhoz, hogy befelé figyeljünk. Ahogyan szerintem az alkotásaimon is erősen látszik, a meleg színek állnak hozzám a legközelebb, a sárga, a narancs, a barna, a zöld összes árnyalata. Leggyakrabban két ősi szimbólum, a Nap és a Hold jelenik meg a munkáimon. Szeretek a kettősséggel, ellentétekkel játszani, főleg gömbölyded, áramvonalas mintákat használok, ezzel is szimbolizálva annak a szépségét, hogy semmi sem állandó, folyamatos mozgás, változás, körforgás vesz körül minket.

- Ez egy alkotói folyamat, amihez ihlet kell. Készítesz megrendelésre is ékszereket? Milyen anyaggal dolgozol legszívesebben?

Igen, megrendelésre is szívesen készítek ékszert, bútorgombot, otthon táblákat is. Ha ajándékba készül, akkor örömmel fogadok egy apró leírást vagy egy fotót a megajándékozni kívánt személyről, hogy azonosulni tudjak vele, majd legnagyobb örömét lelje benne. Ha azt kérdezed melyik alapanyag a kedvencem, nem tudnék választani az agyag és a fa között, mindkettő viszonylag könnyen megmunkálható, látványosan alakul. Ez hangulatfüggő is. Ha aprólékos munkához van kedvem, akkor inkább fára festek, ha nagyobb darabokra, szabálytalanságra, struktúrára vágyom, akkor agyagot veszek a kezembe.

- A kézműves termékek iránt az érdeklődés egyre növekszik, hiszen nemcsak az alapanyag minősége, de a hozzáadott munkának (szeretetnek) köszönhetően különleges eszmei értéke lesz. Mit gondolsz erről? A kézműves termékeknek lelke van?

Mindenképpen. Mindig is szerettem azokat a tárgyakat, amelyeknek saját kis történetük, lelkük van, örülök, hogy ennek az alkotó folyamatnak most én is a részese lehetek. A kézműves termékek abszolút ilyenek. Bennük van az művész személyisége, ráfordított ideje, az ötletelések, finomítások, a lelkének egy kis darabkája. Így lesz kerek egész.

A kézműves termékekbe könnyen beleszeret az ember, hiszen készítője a szívét-lelkét dolgozza hozzá, különös gondossággal, szeretettel készül, ezért olyan különleges érzés megfogni, megvásárolni, viselni, használni őket.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.