Menü

Sütőtökös finomságok nyomában

A sütőtök nem csak finom, hanem alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt a fogyni vágyóknak is ideális táplálék. Ráadásul, fogyás közben a zöldség magas vitamin- és tápanyagtartalma miatt szervezetünk egészséges és fitt marad.

A sütőtök az indiánok kedvelt eledele volt. Jótékony élettani hatását hosszan sorolhatjuk: megfázásos betegségek hatékony ellenszere, erősíti az immunrendszert, rákmegelőző hatású. Ajánlják szívműködési zavarok ellen, kiváló hashajtó, vízhajtó és béltisztító, meggátolja a szervezet túlsavasodását, gyulladáscsökkentő hatása miatt régen égési sérülések utókezelésében borogatásként használták. Allergia és bőrpanaszok ellen (pattanásos bőrre kifejezetten) is javallott.

Sült sütőtök

A köretként és önmagában is fogyasztható sült sütőtök szinte pillanatok alatt elkészíthető. A petrezselyemmel és olívaolajjal ízesített sütőtök magas rost –, és alacsony kalóriatartalommal rendelkezik. Ebédre fogyaszd sült csirkével és néhány szelet teljes kiőrlésű kenyérrel.

Hozzávalók:

2 csésze kockára vágott sütőtök

1 csésze kockára vágott édesburgonya

1 csésze apróra vágott sárgarépa

1 csésze apróra vágott vöröshagyma

1 evőkanál petrezselyem

2 evőkanál olívaolaj

Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 350 fokra. Helyezd a zöldségeket egy edénybe, és locsold meg őket olívaolajjal, majd ízlés szerint sóval és borssal. Süsd 20-30 percig, vagy ameddig a zöldségek puhák nem lesznek. Díszítsd petrezselyemmel.

Sütőtökös lasagna

Nincs finomabb egy frissen sült lasagnánál egy rideg őszi napon. Készítsd el sovány pulyka és teljes kiőrlésű tészta felhasználásával, hogy egy igazán ízletes és egyben egészséges ételt kapj. A vegetáriánusok a pulykát kihagyhatják.

Hozzávalók:

2 csésze sütőtökpüré

2 csésze darált, sovány pulykahús

1 csésze alacsony zsírtartalmú ricotta

1 apróra vágott hagyma

1 kockára vágott cukkini

1 csésze apróra vágott gomba

2 gerezd darált fokhagyma

1 evőkanál olívaolaj

1 adag teljes kiőrlésű, főtt lasagna tészta

1/2 csésze zsírszegény mozzarella lereszelve

Só és bors ízlés szerint

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 350 fokra. Pirítsd össze a hagymát és a gombát olívaolajjal és darált fokhagymával, majd add hozzá a darált pulyahúst. Tedd félre, miután megfőzted. Keverd össze a ricottát a sütőtökpürével. Tegyél egy réteg tésztát a serpenyőbe, majd rakj rá egy réteggel a sütőtök keverékből. Erre rakj a pulykából, és minden tésztaréteggel ismételd ezt meg. Szórd meg mozzarellával, majd süsd 20 percig.

Sütőtökös sütemény

Szeretnél egy kreatív (és egészségesebb) alternatívát a sütőtökös pitére? Kóstold meg az alábbi, fenséges süteményt! Mivel minden szelet körülbelül 50 kalóriát tartalmaz, akár egynél többet is fogyaszthatsz belőle uzsonnára, vagy vacsora utáni éhségűzőként.

Hozzávalók:

1/2 csésze tönkölyliszt

1 teáskanál fahéj

1/4 teáskanál sütőtökpite fűszer

1/2 teáskanál sütőpor

1/4 teáskanál szódabikarbóna

1/4 teáskanál só

5 evőkanál barnacukor

1/2 csésze konzerv sütőtök (vagy főtt, pépesített sütőtök)

2 evőkanál tej

2 evőkanál kókuszolaj

1/2 teáskanál vanília kivonat

Melegítsd elő a sütőt 350 fokra. Keverd össze a száraz hozzávalókat, majd add hozzá a folyékonyat. Öntsd bele a keveréket egy kiolajozott serpenyőbe, és süsd 20 percig. Tetszés szerint tálalhatod a tetején krémsajttal.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!