Menü

Hatékony tippek nyelvtanuláshoz

Sokan úgy gondolják, ha folyékonyan szeretnél beszélni egy nyelvet, akkor ki kell költöznöd az adott országba. Ne érts félre, ha másik országban élsz, az biztosan nagyban hozzájárul a nyelvtanuláshoz, de nagyon sok embernek nem adatik meg ez a lehetőség, vagy legalábbis egyelőre nem.

Be a fülhallgatókkal

Akár házimunkát végzel otthon, akár a buszon utazol, vagy csak suliba igyekszel, keress rádiócsatornákat vagy podcasteket és hallgass bele! Böngéssz az ízlésednek megfelelő zenekarok és művészek között, és töltsd le a zenéjüket! Millió podcast van mindenféle elképzelhető témában, beleértve a szórakozást, a politikát, a híreket és a tudományt. Kutass olyan témák után, amik érdekelnek és hallgasd azokat! Még ha nem is állandóan csak ezt hallgatod, tudat alatt akkor is tanulsz. A füled hozzá fog szokni a nyelv dallamához és a kiejtéshez. Mixeld azokkal a dolgokkal, amiket egyébként is hallgatsz. Hallgass híreket, interjúkat, dokumentumfilmeket, beszédeket, és persze zenét! A formátum megváltoztatásával elkezdheted felismerni a szavakat a szövegkörnyezetükben. A zeneszöveg még erőteljesebben bevésődhet a memóriádba.

Nézz filmet

Ha legközelebb leülsz filmet nézni, tegyél rá feliratot és kapcsold be a szinkront is! Keress filmeket az adott nyelven! Tegyél rá olyan feliratot, amilyen nyelven szeretnél tanulni! Egy másik remek módszer: a kedvenc filmedet nézve is használj feliratot, hiszen ennek már ismered a történetét, és így könnyebben tudsz a szövegre koncentrálni. A következő alkalommal, amikor filmet nézel, nézd meg az eredeti, és a külföldi címét is az IMDB-n. Gyakran a fordítás egyáltalán nem felel meg az eredeti elnevezésnek. Találd ki mit jelent valójában a cím! Gondold át, hogyan nyer igazából értelmet! Mi a kapcsolat a film és a cím között? Sosem fogsz elfelejteni egy új szót, amiről egy felejthetetlen filmre asszociálsz. Ez mindig beválik. Böngéssz a Youtube-on, és nézz interjúkat a kedvenc külföldi színészeiddel! Próbáld figyelni a hozzászólásokat, hogy elsajátíts néhány kifejezést, vagy mondatot, amit még nem ismersz. (De vigyázat! A Youtube-on találkozhatsz furcsa kommentekkel is.)

Hallgatózz

Hallasz valakit franciául beszélni a buszon, vagy éppen egy étteremben? Próbálj kicsit közelebb ülni az illetőhöz, és hegyezd a füled! Persze azért ne legyél az az ijesztő figura, aki kihallgat egy magánbeszélgetést! De figyeld, hogy milyen szavakat tudsz felidézni és hallgasd, hogyan ejtik ki azokat! Mennyit értettél belőle? Miről beszéltek? Hallottál valami érdekeset, aminek szívesen utánanéznél?

Figyeld a reklámokat

Fordíts figyelmet a hirdetőtáblákra, a feliratokra, hirdetésekre, újságos standokra! Gondolkozz, hogy mit jelenthetnek valójában ezek a reklámok. Hány szót ismersz fel? Láttad már valahol ezeket a kifejezéseket? Ez egy remek szisztéma, hogy megtanuld a szóképeket és kicsit felfrissítsd a felszólító módot is.

Használd a közösségi hálót

Beszélgess olyan ismerősökkel a Facebookon, akik az általad választott nyelven tanulnak! Hasznos, hogy naponta látod a posztjaikat és kaphatsz belsős információkat, láthatsz videókat az ő nyelvükön. A barátaidból válhatnak a legjobb tanáraid. Az idővonaluk kiváló anyag lehet a nyelvtanulásodhoz.

Szólalj meg

Nem számít, milyen félénk vagy, vagy ha még nem érzed magad biztosnak a nyelvtudás terén, vedd rá magad, hogy beszélgess! Talán kisegíthetsz egy eltévedt turistát. Nem fogja zavarni őket a botladozásod a nyelvben, miközben éppen szívességet teszel nekik.

Csatlakozz egy csoporthoz

Használd a Meetup.com-ot, hogy találj szervezett közösségi eseményeket a környékeden, ahol tudsz az adott nyelven eszmecserét folytatni. Ez több szempontból is nagyon hasznos lehet, hiszen szerezhetsz új barátokat, és gyakorolhatod a társalgást is.

Ha a fővárosban élsz, szörfölj a Meetup.com-on, vagy más turistákat segítő alkalmazáson, és keress vezetett gyalogtúrákat az általad tanult nyelven. Nézd meg, mennyit tudsz a városodról és frissítsd fel a történelmi tudásodat, és a múlt időt!

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.