Menü

Varázsitalnak számít a maté tea

A yerba maté egy Dél-Amerika szubtrópusi területéről származó növény, amelyet a helyi indán törzsek már akkor fogyasztottak, amikor az európai felfedezők rátaláltak a földrészre. Egy italban tartalmazza a kávé erősségét, a teák egészségre gyakorolt jótékony hatásait és a csokoládé nyújtotta eufória érzését.

A maté tea szervezetre gyakorolt hatása

A maté ital számos biológiai aktivitással rendelkezik, amely többek között a magas polifenoltartalmának köszönhető. A fának a levele természetes módon tartalmaz 24 különböző vitamint és ásványi anyagot, 15 különböző aminosavat és bőséges mennyiségű antioxidánst, valamint csersavat, nyomelemeket, klorofillt és flavonoidokat.

1. Ásványi anyagok

Ásványi anyagai a kalcium, vas, szelén, kálium, magnézium, foszfor, cink, mangán, amelyek különösen fontosak az emberi anyagcsere- és fejlődési folyamataihoz. A vitaminok elengedhetetlenek a szervezet számára, mivel előállítani nem tudjuk őket, ezért fontos a változatos, vitaminokban gazdag étrend fogyasztása. A maté tartalmazza az A-, C-, E-, B1-, B2-, B3- , B5-, B-komplex vitaminokat.

Kiemelendően magas antioxidánstartalmának, és ezzel arányosan magas polifenoltartalmának köszönhetően hatékonyan veszi fel a harcot a szervezetre káros szabad gyökökkel szemben, ezáltal csökkentheti a kardiovaszkuláris és rákos megbetegedések előfordulását. Az antioxidánstartalma lényegesen meghaladja a zöld teában található mennyiséget – 1g yerba maté 92mg klorogénsavat tartalmaz.

A maté tea ugyanakkor önmagában nem tartalmaz olyan hatóanyagot, nyomelemet, amely más élelmiszerekben ne lenne megtalálható, vagy kiegyensúlyozott táplálkozással, normál étrend mellett ne juthatnánk hozzá. Előnye abban rejlik, hogy a maté tea nagyobb koncentrációban sokféle mikro- és makroelemet is tartalmaz.

2. Élénkítő hatás

Jól ismert serkentőket – koffeint, teofillint és teobromint – tartalmaz, amelyek megtalálhatóak a teában, kávéban és a csokoládéban is. A koffeintartalma a kávénál alacsonyabb, de magasabb a zöld teánál, valamint alacsonyabb a tannintartalma. Ellentétben a kávéval, a yerba maté nem olajos és savképző, így kevésbé valószínű, hogy gyomorsavat vált ki.

3. Szerepe a testsúlycsökkentésben

A maté tea népszerűségének gyors növekedése leginkább a testsúlycsökkentésben játszott szerepének köszönhető. Elhízott egereken végzett tanulmányok jelentős testsúly, vér-glükózszint és inzulin rezisztencia csökkenést mutattak, amelyet később humán vizsgálatok is igazoltak. A maté fogyasztása jelentősen késlelteti a gyomor kiürülését, akadályozza a koleszterin-metabolizmusát és késlelteti a zsír felszívódását, ezáltal tovább tart a gyomor teltségérzete, ami csökkenti a nassolási vágyat. Az energiafokozó hatása révén (koffein, teobromin, teofillin) növeli a sportteljesítményt, több kalóriát és zsírt égethetünk el, ezáltal elősegítheti a diéták hatékonyságát.

A yerba maté komplex módon biztosít a szervezet számára szükséges tápanyagokat, ezáltal hasznos része lehet a kiegyensúlyozott táplálkozásnak. Jótékony hatásai és magas tápanyagtartalma ellenére szükséges a mértékletesség betartása, és ajánlott kikérni az orvos véleményét a krónikus betegségben szenvedők, valamint rendszeres gyógyszerszedők esetében.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.